Skip to content

Een pc integreren in uw thuisbioscoopsysteem

16 de januari de 2023
Home Theater Blue Soffits Dana Hoff 160839164 56a4a0f85f9b58b7d0d7e538

Wat te weten

  • Sluit een pc aan op een tv via de VGA- of HDMI-ingang van je tv, of gebruik een VGA-naar-HDMI- of USB-naar-HDMI-converter.
  • Gebruik een Blu-ray Disc-speler of mediastreamer om audio-, video- en stilstaande beelden van uw pc naar uw tv te openen en te streamen.
  • Als uw tv en pc RS232-, Ethernet-poorten of Wi-Fi hebben, koppel ze dan zodat de pc functies en instellingen kan bedienen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een desktop- of laptop-pc integreert met een thuisbioscoop, zodat u uw tv als pc-monitor kunt gebruiken, toegang krijgt tot een kamervullende luisterervaring, video’s en foto’s op uw tv kunt weergeven en meer.

Gebruik uw tv als pc-monitor

De eenvoudigste manier om uw pc te integreren met een thuisbioscoop is door deze op uw tv aan te sluiten. Je kunt zelfs een Surface-tablet op je televisie aansluiten. Met de huidige HD- en 4K Ultra HD-tv’s zijn de schermresolutie en algehele beeldkwaliteit misschien net zo goed als die van veel pc-monitoren. Controleer hiervoor of uw tv een VGA-ingang (pc-monitor) heeft. Zo niet, dan kunt u een VGA-naar-HDMI- of USB-naar-HDMI-converter aanschaffen. Als uw pc een DVI-uitgang heeft, kunt u ook een DVI-naar-HDMI-adapter gebruiken om uw pc op de tv aan te sluiten. Als uw pc een HDMI-uitgang heeft (de meeste nieuwere hebben deze), is er geen extra adapter nodig. Je kunt de HDMI-uitgang van je pc rechtstreeks aansluiten op een HDMI-ingang op de tv. Met een pc die is aangesloten op je tv, heb je een groot schermoppervlak om mee te werken. Dit is niet alleen geweldig voor het bekijken van foto’s en video’s, maar surfen op het web, werken aan documenten, het maken van video’s en het bewerken van afbeeldingen krijgt een nieuw perspectief. Voor gamers ondersteunen sommige HD- en Ultra HD-tv’s invoersignalen met een framesnelheid van 1080p en 120 Hz. Als u overweegt uw tv te gebruiken als onderdeel van uw pc-game-ervaring, controleer dan zowel uw pc als toekomstige tv op deze mogelijkheid.

Toegang tot audio vanaf uw pc op uw thuisbioscoopsysteem

Naast het zien van het scherm van uw pc op een tv, moet u ook de audio van uw pc naar uw tv of thuisbioscoopaudiosysteem sturen.

Als uw pc HDMI biedt, sluit u deze aan op een van de HDMI-ingangen op uw tv of home theatre-ontvanger. Als u de HDMI-verbinding gebruikt, moet deze ook audio overbrengen, aangezien HDMI zowel video- als audiosignalen kan doorgeven. Of u de HDMI-uitgang nu rechtstreeks op uw tv hebt aangesloten of via uw thuisbioscoopontvanger hebt geleid, uw pc-scherm zou op uw tv moeten worden weergegeven en u zou de audio van uw tv of thuisbioscoopontvanger moeten horen. Als uw home theatre-receiver een inkomende Dolby Digital-bitstream detecteert (van services zoals Netflix of Vudu, of als u een dvd afspeelt op uw pc), wordt het signaal gedecodeerd voor een volledige luisterervaring met surround sound. Als uw pc geen HDMI maar wel DVI of VGA heeft, kunt u met sommige tijdelijke oplossingen toch toegang krijgen tot audio. Een oplossing is om te kijken of een van de HDMI-ingangen op de tv een set analoge audio-ingangen heeft. Als dat het geval is, sluit u uw pc aan op die HDMI-ingang (via een VGA- of DVI-naar-HDMI-adapter) om toegang te krijgen tot video en sluit u vervolgens de audio-uitgang(en) van uw pc aan op de analoge audio-ingang die is gekoppeld aan die HDMI-ingang. Als u een thuisbioscoopontvanger gebruikt, controleer dan of uw pc meerkanaals uitgangen heeft die doorgaans worden gebruikt voor een pc-surroundsound-luidsprekersysteem met eigen voeding. Als dat het geval is, kunt u dezelfde uitgangen gebruiken (met behulp van adapters) om verbinding te maken met een thuisbioscoopontvanger die een set analoge meerkanaals voorversterkeringangen biedt. Als uw pc een digitale optische audio-uitgang heeft, kunt u deze aansluiten op een digitale optische ingang van een thuisbioscoopontvanger. Wanneer u een meerkanaals analoge of digitale optische audio-oplossing gebruikt met een home theater-ontvanger, moet u de HDMI- of VGA-uitgang van uw pc rechtstreeks op de tv aansluiten en uw audio-aansluitingen afzonderlijk op uw home theater-ontvanger maken.

Combineer uw pc en thuisbioscoopcomponenten tot een netwerk

De opties voor het integreren van uw pc in uw home theatre-opstelling vereisen tot nu toe dat de pc zich dicht bij uw tv en home theatre-ontvanger bevindt. U kunt uw pc echter ook in een andere kamer via een netwerk in uw thuisbioscoop integreren. Naast uw pc kunt u een smart-tv, mediastreamer, Blu-ray Disc-speler en zelfs veel thuisbioscoopontvangers aansluiten op uw internetrouter (via Ethernet of Wi-Fi), waardoor een eenvoudig thuisnetwerk ontstaat. Afhankelijk van de mogelijkheden van uw aangesloten apparaten, kunt u mogelijk toegang krijgen tot audio-, video- en stilstaande beelden die op uw pc zijn opgeslagen en deze naar uw tv streamen via een compatibele Blu-ray Disc-speler of mediastreamer. De manier waarop dit werkt, is dat uw tv, Blu-ray Disc-speler of mediastreamer mogelijk een ingebouwde app heeft, of een of meer downloadbare apps waarmee deze uw pc kan herkennen en ermee kan communiceren. server (mogelijk is aanvullende software vereist). Eenmaal geïdentificeerd, kunt u uw tv of een ander apparaat gebruiken om op uw pc te zoeken naar afspeelbare mediabestanden. Het enige nadeel is dat, afhankelijk van je apparaat of de gebruikte app, niet alle mediabestanden compatibel zijn, maar het biedt je wel een manier om te genieten van op de pc opgeslagen media-inhoud zonder dat je voor je pc hoeft te zitten.

Home Theater Kamer Correctie

Een andere manier waarop een pc een onderdeel van een thuisbioscoop kan worden, is als hulpmiddel voor het instellen en besturen van uw systeem. Bijna alle thuisbioscoopontvangers hebben een luidsprekeropstelling (ook wel Room Correction genoemd). Deze hebben verschillende namen, afhankelijk van het merk. Voorbeelden zijn Anthem Room Correction (Anthem AV), MCACC (Pioneer), YPAO (Yamaha), Accu EQ (Onkyo), Audyssey (Denon/Marantz). Hoewel sommige details variëren, werken de systemen allemaal met behulp van een meegeleverde microfoon die op de primaire luisterpositie is geplaatst. De ontvanger zendt testtonen uit die de ontvanger analyseert. De analyse stelt de receiver in staat om de juiste luidsprekerniveaus en crossover-punten tussen de luidsprekers en de subwoofer in te stellen, zodat uw systeem optimaal klinkt. Op sommige thuisbioscoopontvangers kunt u een pc gebruiken om het proces of de resultaten van de luidsprekeropstelling te starten en te controleren. De resultaten kunnen bestaan ​​uit numerieke tabellen en frequentiegrafieken die kunnen worden geëxporteerd en weergegeven of afgedrukt met behulp van een pc. Voor kamercorrectiesystemen die profiteren van pc-start en monitor, moet de pc rechtstreeks op de home theatre-ontvanger worden aangesloten. Maar als de ontvanger alle taken intern uitvoert en de resultaten alleen naar een USB-stick exporteert, kan de pc overal zijn.

Thuisbioscoopbediening

Een andere manier waarop een pc een nuttig hulpmiddel kan zijn, is door hem te gebruiken als controlehub voor uw thuisbioscoopsysteem. Als uw belangrijkste componenten (zoals uw tv en home theatre-ontvanger) en uw pc RS232-, Ethernet-poorten en, in sommige gevallen, Wi-Fi hebben, met behulp van internetprotocol, kunt u ze koppelen zodat de pc functies en instellingen kan bedienen. In sommige gevallen kan uw pc ook de verlichting, temperatuur of ventilatie in de kamer regelen, en voor videoprojectiesystemen gemotoriseerde schermen.

Het komt neer op

Er zijn verschillende manieren waarop u een pc (of Mac) kunt gebruiken als onderdeel van uw thuisbioscoopsysteem. Hoewel u vrijwel elke pc op een bepaald niveau kunt integreren in een thuisbioscoopopstelling, kunt u overwegen om uw eigen thuisbioscoop-pc (HTPC) te kopen of te bouwen. Dit zorgt voor totale compatibiliteit met uw tv, home theatre-audiosysteem, gaming en streamingbehoeften. Tv’s worden ook steeds geavanceerder en tasten sommige pc-functies aan, waaronder ingebouwde webbrowsing, streaming en essentiële domotica-bediening, zoals verlichting, omgevings- en beveiligingssystemen. Combineer dat met de mogelijkheden van smartphones en tablets, die ook inhoud rechtstreeks of via een netwerk naar pc en home theatre-componenten kunnen streamen, en home theatre-bedieningsfuncties kunnen uitvoeren via compatibele apps. Het wordt duidelijk dat er geen thuisbioscoop-, pc- of mobiele wereld meer is – het gaat allemaal samen als één allesomvattende digitale levensstijl.