Skip to content

Een reactievideo maken

15 de juli de 2021
GettyImages 1012129518 266ce8a01def4990a92dcc2fefca5fe1

Reactievideo’s zijn een populair genre van online content, vooral op YouTube. Hoewel reactievideo’s gemakkelijk te maken zijn, is het de persoonlijkheid van de maker die moet doorschijnen om die klikken te krijgen. Als je van plan bent wat plezier te beleven aan het online bekijken van een video, neem dan jezelf op terwijl je dat doet en upload de reactievideo naar de site van je keuze.

Wat is een reactievideo?

Reactievideo’s zijn video’s van mensen die voor het eerst een andere video of een stukje inhoud bekijken en er in realtime op reageren. De video is het verslag van hun reactie, die gedachten, emotionele reacties of analyse kan bevatten. Je vindt vaak reactievideo’s die verband houden met culturele evenementen, zoals de eerste trailer van een langverwachte film of een virale video. Er zijn allerlei reactievideo’s op allerlei soorten content.

Auteursrechten en reactievideo’s

Een punt van zorg bij reactievideo’s is het gebruik van auteursrechtelijk beschermde inhoud. Video’s zijn verwijderd vanwege het tonen van auteursrechtelijk beschermde inhoud als onderdeel van het beeldmateriaal of opgenomen in de audio. Zelfs als een nummer herkenbaar op de achtergrond van een video wordt afgespeeld en er verder geen deel van uitmaakt, kan de video toch worden verwijderd door een geautomatiseerd systeem. De meest effectieve aanpak hiervoor is het vermijden van het tonen van de relevante media. Vertegenwoordig het door promotiefoto’s te gebruiken die online zijn geplaatst door de eigenaar van de inhoud, zoals filmposters of albumhoezen. Luister naar audio via een koptelefoon. Neem de auteursrechtelijk beschermde audio niet op in de audiostream van je reactie.

Wat je nodig hebt om reactievideo’s op te nemen

Voordat je je reactievideo maakt, heb je een paar dingen nodig. Sommige van deze items zijn niet nodig, maar maken het proces gemakkelijker.

  • Een kamer: Je hebt een rustige ruimte nodig, bij voorkeur een kamer met fatsoenlijke verlichting. Het moet een ruimte zijn die u gemakkelijk kunt oppakken en schoonmaken, en die past bij uw apparatuur en opstelling.
  • Camera: gebruik een camera van hoge kwaliteit die 1080p-video opneemt. Dit kan een webcam, een smartphone of een standalone videocamera zijn.
  • Camera-ondersteuning: Zet uw camera niet op een tafel. Gebruik een statief of een soortgelijk hulpmiddel om het op zijn plaats te houden. Er zijn allerlei kleine cameragadgets waarmee je camera’s op verrassende plekken kunt plaatsen, dus neem even de tijd om er meer over te weten te komen.
  • Verlichting: Hoewel je geen professionele verlichtingsset nodig hebt, zou je een paar kleine LED-lampjes bij de hand moeten hebben om je gezicht zichtbaar te maken. Misschien wilt u de lampen in de armaturen vervangen door helderdere lampen om de hoeveelheid licht in de kamer te verhogen.
  • Microfoon: Een eenvoudige microfoon uit een elektronicawinkel of een USB-microfoon is goed voor het opnemen van audio. Zelfs als je camera audio opneemt, neem dan onafhankelijk audio op als back-up of voor meer duidelijkheid over wat je zegt.
  • Koptelefoon: Een hoofdtelefoon van goede kwaliteit helpt je om naar audio te luisteren en zorgt ervoor dat je duidelijk bent in de video. Het helpt je ook bij het reageren op media.
  • Een computer: Gebruik een relatief recente computer, aangezien u op zijn minst video moet afspelen en audio moet opnemen.
  • Video- en audiobewerkingssoftware: Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het bewerken van inhoud. Kies iets dat bij je comfort- en ervaringsniveau past, vooral omdat je waarschijnlijk geen ingewikkelde overgangen of effecten zult doen.

Test uw reactievideo-apparatuur

Test de camera en microfoon voordat je je reactievideo filmt.

Camera-instelling

Laat een vriend of een uitsnede voor je staan ​​en plaats de camera op een paar verschillende plaatsen om de beste foto te maken. Idealiter zou je gezicht in het midden van het frame moeten staan ​​en zou er weinig op de achtergrond moeten zijn om je publiek van je af te leiden.

Je moet de camera ook zo plaatsen dat je bewegingsruimte hebt. Tijdens het opnemen is het gemakkelijk om achterover te leunen of naar voren te leunen, dus kadreer uw opnamen zodat u niet verdwaalt en van het scherm af beweegt.

Microfoontest

Sluit je microfoon aan en test je stem. Maak je geen zorgen over het klinken als een radio-omroeper. Zolang je stem duidelijk is en anderen begrijpen wat je zegt, past het in het formaat. Spreek luid en zacht om te testen hoe goed uw stem wordt opgevangen.

Na het filmen van je reactievideo’s

Zelfs een eenvoudige video heeft de neiging om te profiteren van de juiste bewerking. Bekijk enkele reactievideo’s op YouTube om te zien hoe die worden gemonteerd. Veel YouTubers schuwen bijvoorbeeld het gebruik van jump cuts, waarbij beeldmateriaal wordt bijgesneden uit een continue opname en het onderwerp over het scherm lijkt te springen. Dit wordt gedaan om ruimtes te elimineren waar niet veel gebeurt. Voel je vrij om hetzelfde te doen op stukken video waarvan je denkt dat het niet relevant is. Jouw reactie is het belangrijkste! Misschien wil je ook de audio die je hebt opgenomen synchroniseren met de video die je hebt gemaakt. De beste manier om dit te doen, is door uw handen voor de camera te houden en te klappen voordat u met de video begint. De klap maakt een hard geluid, dat gemakkelijk te matchen is met de actie van je handen. Als je klaar bent, bekijk je de video om er zeker van te zijn dat je er blij mee bent, en upload je hem vervolgens naar YouTube voor roem en fortuin, of op zijn minst een beetje gedeeld geek over iets speciaals.