Skip to content

Een router instellen

13 de juli de 2021
GettyImages 1241445203 0280ca69da4d4b4783e30cd197bb491e

Wat te weten

 • Verbind uw modem met uw router met een Ethernet-kabel.
 • Sluit de router aan op stroom.
 • De router wordt automatisch ingeschakeld. Als het een draadloze router is, kunt u verbinding maken met de inloggegevens die op de router zijn afgedrukt.

Het voor de eerste keer instellen van een router duurt 10 tot 15 minuten. Hoewel de routerconfiguratie in grote lijnen vergelijkbaar is tussen merken, is het een goed idee om de handleiding van uw router bij de hand te hebben, omdat sommige details kunnen verschillen op basis van de specifieke router die u bezit.

Een bekabelde of draadloze router instellen

Draadloze routers worden tegenwoordig het meest verkocht en de meeste internetproviders bieden hun klanten de mogelijkheid om een ​​modem van het bedrijf te leasen. Als u echter een bekabelde router heeft, zijn dezelfde stappen van toepassing. Volg de onderstaande stappen om uw router voor de eerste keer in te stellen. In deze handleiding wordt ervan uitgegaan dat u contact hebt opgenomen met een internetprovider en een service hebt ingesteld bij die ISP. Een router biedt geen internettoegang als de eigenaar de service niet heeft ingesteld. Het is zelfs waar als uw huis al een modem of in-muur internetkabel of stopcontact heeft dat door een vorige eigenaar is geïnstalleerd.

 1. Sluit de router met een Ethernet-kabel aan op het modem dat door uw internetprovider is geïnstalleerd. Sommige internetproviders gebruiken mogelijk een router die ook als modem fungeert. In dit geval moet u de router aansluiten op de kabel of het stopcontact in de muur als uw ISP deze nog niet heeft geïnstalleerd.

 2. Sluit de router aan op stroom. De meeste gaan automatisch aan, in welk geval de statuslampjes van de router zichtbaar worden. Als dat niet gebeurt, zoek dan naar een aan / uit-schakelaar en zet deze aan.

 3. Wacht tot de router klaar is met opstarten (meestal een minuut of twee). Bij de meeste routers moet u wachten tot het statuslampje ononderbroken groen wordt zonder flikkeren of pulseren. De handleiding van uw router kan details geven over wat de statuslampjes op uw routermodel aangeven. Als u een bekabelde router instelt, gefeliciteerd! Je bent klaar. De router werkt nu met apparaten die u verbindt via een Ethernet-kabel. Als je echter tips wilt over geavanceerde configuratie, lees dan onze gids voor thuisnetwerkrouters.

 4. Onderzoek de router voor een label dat de standaard Wi-Fi-netwerknaam en -wachtwoord aangeeft. Dit kan ook op een kaart staan ​​die bij de router is geleverd.

 5. Maak verbinding met het standaard wifi-netwerk van uw draadloze router op een computer, tablet of smartphone en voer het standaardwachtwoord in.

 6. Uw draadloze router is nu ingesteld en functioneert, maar het is een goed idee om de standaardnaam en het standaardwachtwoord te wijzigen. Lees onze handleiding voor het opzetten van een wifi-thuisnetwerk voor meer informatie. Als u het standaardwachtwoord niet wijzigt, is het voor anderen veel gemakkelijker om toegang te krijgen tot uw router en ofwel op uw router te snuffelen of andere schade aan te richten.

Een router instellen met een app

De bovenstaande stappen zijn de traditionele methode voor het instellen van een router, maar sommige nieuwe draadloze routers, zoals mesh-netwerkrouters, gebruiken een andere benadering. Ze vertrouwen op een app die draadloos verbinding maakt met de router. Meestal kun je zonder de app geen routers instellen die op deze manier werken.

 1. Sluit de router met een ethernetkabel aan op het modem van uw internetprovider.

 2. Sluit de router aan op stroom. Het wordt automatisch ingeschakeld, aangegeven door een statuslampje dat zichtbaar wordt.

 3. Download de app van het merk router dat u bezit.

 4. Open de app en start met instellen. De details zullen per app verschillen, maar de meeste bevatten een prominente optie zoals: Apparaat instellen of Nieuw apparaat toevoegen. Het is waarschijnlijk de enige beschikbare optie als je nog nooit een router met de app hebt ingesteld.

 5. Volg de instructies van de app.

Waar moet een router worden geplaatst?

De plaatsing van de router is het belangrijkst voor draadloze routers. Ze zenden een wifi-signaal uit in alle richtingen, maar het signaal kan worden onderbroken door objecten en andere apparaten. Het heeft ook een beperkt bereik. Een draadloze router kan het beste in het midden van uw huis worden geplaatst en uit de buurt van obstakels zoals betonnen of bakstenen muren, huishoudelijke apparaten en andere elektronische apparaten. De meeste routers zien er niet uit als een kunstwerk, maar hoe meer je van je router kunt zien, hoe groter de kans dat hij goed werkt. Als u uw draadloze router wilt opbergen, verberg hem dan met lichte voorwerpen met een lage dichtheid, zoals een knuffel of een plastic presse-papier.

Moet u de standaard beveiligingsinstellingen van uw draadloze router wijzigen?

Met de stappen in deze handleiding stelt u uw draadloze router in met de standaard netwerknaam en het standaardwachtwoord dat op uw router is afgedrukt of bij uw router is geleverd. U kunt deze informatie het beste wijzigen nadat u de installatie hebt voltooid. Het zal u helpen het draadloze netwerk van uw router te identificeren op nieuwe apparaten en zal onbevoegde toegang tot uw netwerk voorkomen door iedereen die het standaardwachtwoord kent. Onze gids voor het wijzigen van uw wifi-wachtwoord leidt u door het proces.