Skip to content

Een schone installatie van macOS Sierra uitvoeren

9 de augustus de 2021
GettyImages 626970014 5a68ab943de423001a5c39b7

macOS Sierra ondersteunt dezelfde installatie- en upgrade-installatiemethoden die de meeste Mac-gebruikers kennen. In deze handleiding behandelen we de optie voor een schone installatie. Als je liever een upgrade-installatie uitvoert, bezoek dan onze complete gids voor het upgraden naar macOS Sierra. Het schone installatieproces dat in de handleiding wordt beschreven, werkt voor zowel de Golden Master-release als de volledig vrijgegeven versie van macOS Sierra.

macOS Sierra: installatie opschonen versus upgraden

De upgrade-installatie is de gemakkelijkste manier om uw Mac te upgraden naar macOS Sierra. Deze methode behoudt uw huidige gebruikersgegevens, documenten en apps terwijl u de bestaande macOS-opstartschijf upgradet naar macOS Sierra. Het voordeel is dat zodra u een upgrade uitvoert, uw Mac klaar is voor gebruik, met uw gegevens intact en klaar voor gebruik. Aan de andere kant wist de optie voor schone installatie bestaande gegevens op de doelschijf en vervangt deze door een onberispelijk exemplaar van macOS Sierra. Een schone installatie is een goede keuze als u softwareproblemen met uw Mac ondervindt en deze niet kunt oplossen. Hoewel een schone installatie het probleem kan oplossen, begint u helemaal opnieuw; uw huidige gebruikersgegevens en applicaties zijn verdwenen. Voordat u doorgaat, moet u controleren of uw Mac macOS Sierra kan uitvoeren.

Soorten schone installaties met macOS Sierra

Het macOS Sierra-installatieprogramma op uw Mac kan twee soorten schone installaties uitvoeren. Het belangrijkste verschil tussen de twee methoden voor schone installatie komt neer op het doel voor de schone installatie. Elk heeft iets andere vereisten, maar het resultaat is een ongerepte versie van macOS Sierra die op je Mac is geïnstalleerd.

Schone installatie op een niet-opstartstation

De eerste optie is een schone installatie op een leeg volume of station of op een doelstation met gegevens die u niet erg vindt om te verliezen. Deze methode is het gemakkelijkste type schone installatie om uit te voeren. U hoeft geen opstartbare kopie van het installatieprogramma te maken, aangezien u het installatieprogramma rechtstreeks vanaf de opstartschijf van uw Mac kunt uitvoeren. Om deze methode te laten werken, moet u een beschikbare tweede schijf of volume hebben. Voor de meeste Macs betekent dat een externe schijf van een bepaald type. Deze schijf is het doel voor de installatie en wordt de opstartschijf wanneer je ervoor kiest om op te starten in macOS Sierra. Gebruik een schone installatie op een schijf die niet opstart wanneer u een nieuwe versie van macOS wilt uitproberen en de oudere versie wilt blijven gebruiken. Het is ook een gebruikelijke installatiemethode om een ​​bètaversie van macOS uit te proberen.

Schone installatie op een Mac-opstartschijf

Het tweede type schone installatie houdt in dat u eerst de huidige opstartschijf van uw Mac wist en vervolgens macOS Sierra installeert. Voor deze methode moet je een opstartbare kopie maken van het macOS Sierra-installatieprogramma, dat je kunt gebruiken om op te starten en vervolgens de huidige opstartschijf van je Mac te wissen. Deze methode resulteert in het volledige verlies van gegevens op de opstartschijf. Het kan een goede keuze zijn als uw Mac veel gegevensafval heeft verzameld, wat gebeurt wanneer u in de loop van de tijd veel software installeert en verwijdert. Dergelijke problemen kunnen ertoe leiden dat uw Mac traag werkt, opstartproblemen en afsluitproblemen veroorzaken, of ervoor zorgen dat crashes en apps niet correct werken. Zolang het probleem niet hardware-gerelateerd is, kan het opnieuw formatteren van de opstartschijf en het uitvoeren van een schone installatie van een besturingssysteem helpen om je Mac nieuw leven in te blazen.

Wat u nodig hebt om een ​​schone installatie van macOS Sierra uit te voeren

Zodra u hebt vastgesteld dat uw Mac macOS Sierra en uw schone installatiemethode kan uitvoeren, volgt u deze fundamentele stappen:

 • MacOS Sierra-installatieprogramma downloaden: Download het installatieprogramma van de Mac App Store.
 • Koop een 16 GB USB-flashstation: U hebt een flashstation nodig voor een schone installatie op de opstartschijf van uw Mac. Als je van plan bent om de schone installatie te gebruiken op een schijf die niet opstart, heb je de USB-stick niet nodig.​
 • Maak een back-up van je Mac: We raden u ten zeerste aan een kloon van uw Mac te maken voordat u de update uitvoert. Met deze stap kunt u uw Mac eenvoudig terugbrengen in de staat waarin deze zich bevond voordat u macOS Sierra installeerde. U moet op zijn minst een actuele Time Machine-back-up of iets dergelijks hebben, zelfs als uw doel voor een schone installatie een niet-opstartschijf is.

Als het macOS Sierra-installatieprogramma automatisch start zodra de download is voltooid, sluit u het installatieprogramma onmiddellijk af zonder de installatie uit te voeren. Als u het besturingssysteem installeert zonder een opstartbaar installatieprogramma te maken, verliest u de toegang tot de installatiebestanden.

Voorbereidende stappen voor een schone installatie op een niet-opstartstation

Om een ​​schone installatie uit te voeren op een schijf die niet opstart, moet u de doelschijf wissen als deze andere Mac-besturingssystemen bevat. Als het niet-opstartstation leeg is of alleen persoonlijke gegevens bevat, kunt u het wisproces overslaan.

Gebruik deze handleidingen in Schijfhulpprogramma in OS X Yosemite of eerder en hoe u de schijven van uw Mac formatteert in OS X El Capitan en hoger om de niet-opstartschijf te wissen. Nadat u het niet-opstartstation hebt gewist, kunt u naar het schone installatieproces gaan. Als u een schone installatie op een niet-opstartende schijf gaat uitvoeren, kunt u de meeste voorbereidende stappen overslaan en naar de installatie gaan. We raden u aan al deze stappen door te lezen voordat u met de installatie begint, zodat u vertrouwd raakt met het proces.

Voorbereidende stappen voor een schone installatie op een Mac-opstartschijf

Om een ​​schone installatie op de opstartschijf uit te voeren, maakt u eerst een opstartbare kopie van het installatieprogramma, start u hiervan op en wist u de opstartschijf voordat u macOS Sierra installeert.

 1. Volg de instructies voor het maken van een opstartbaar macOS Sierra-installatieprogramma op een USB-flashstation.

 2. Sluit de opstartbare flashdrive met het macOS Sierra-installatieprogramma aan op uw Mac.

 3. Voer de Startup Manager-snelkoppeling uit door uw Mac opnieuw op te starten terwijl u de . ingedrukt houdt Keuze sleutel.

 4. Na een korte wachttijd geeft uw Mac het volgende weer: macOS Opstartbeheer, waarin de opstartbare apparaten worden vermeld waarmee uw Mac kan opstarten. Gebruik de pijltoetsen om de te selecteren macOS Sierra-installatieprogramma op het USB-station en druk vervolgens op Binnenkomen of Opbrengst op je toetsenbord.

 5. Je Mac start op vanaf de USB-stick. Dit proces kan enige tijd duren, afhankelijk van hoe snel de USB-poort is en hoe snel de USB-flashdrive is.

 6. Het installatieprogramma geeft een welkomstscherm weer waarin u wordt gevraagd een land en taal te kiezen. Maak uw keuze en selecteer Doorgaan met.

 7. Zodra het opstartproces is voltooid, geeft uw Mac het volgende weer: macOS Nutsvoorzieningen raam. Selecteer Schijfhulpprogrammaen selecteer vervolgens Doorgaan met.

  Met de macOS-hulpprogramma's kunt u Schijfhulpprogramma gebruiken om een ​​schijf te wissen

 8. Schijfhulpprogramma wordt gestart en geeft de stations en volumes weer die momenteel op uw Mac zijn aangesloten. Selecteer in het linkerdeelvenster het volume dat u wilt wissen. Het zal waarschijnlijk worden genoemd Macintosh HD als u de standaardnaam van de Mac voor de opstartschijf nooit hebt gewijzigd.

 9. Selecteer met het opstartvolume geselecteerd Wissen van de werkbalk Schijfhulpprogramma. U staat op het punt de volledige inhoud van de opstartschijf van uw Mac te wissen, inclusief de huidige versie van het besturingssysteem, uw media, apps en gegevens. Zorg ervoor dat u een recente back-up van de opstartschijf hebt voordat u doorgaat.

 10. Geef in het volgende venster het volume een naam en selecteer een formaat om te gebruiken. Zorg ervoor dat u kiest OS X Uitgebreid (journaled) in de Formaat drop-down menu. U kunt desgewenst ook een naam voor het opstartvolume invoeren of de standaard “Macintosh HD” gebruiken.

 11. Selecteer Wissen. Het vervolgkeuzevenster verandert om het wisproces weer te geven. Meestal is dit snel.

 12. Nadat het wisproces is voltooid, selecteert u Klaar.

 13. U bent klaar met Schijfhulpprogramma. Selecteer Sluit Schijfhulpprogramma af uit het Schijfhulpprogramma-menu.

 14. De macOS-hulpprogramma’s venster verschijnt weer. Selecteer MacOS installerenen selecteer vervolgens Doorgaan met om het installatieproces te starten.

Opschonen MacOS Sierra installeren

Nadat u de voorbereidende stappen voor de door u gekozen schone installatielocatie hebt voltooid, gebruikt u het macOS-installatieprogramma om macOS Sierra te installeren.

 1. Zodra het macOS-installatieprogramma is gestart, selecteert u Doorgaan met.

 2. De macOS Sierra-licentieovereenkomst wordt weergegeven. Lees het document door en selecteer Mee eens twee keer, om te bevestigen dat je de voorwaarden hebt gelezen en ermee akkoord gaat, om door te gaan.

 3. Het installatieprogramma geeft het standaarddoel weer voor de installatie van macOS Sierra. Het doel is meestal de opstartschijf (Macintosh HD). Als dit correct is, selecteert u de opstartschijf en selecteert u vervolgens Installeren.

 4. Als u wilt installeren op een niet-opstartvolume, selecteert u Toon alle schijven. Het installatieprogramma toont een lijst met aangesloten volumes waarop u macOS Sierra kunt installeren. Maak uw keuze en selecteer vervolgens Installeren.

  macOS-installatieprogramma's schijfoptie kiezen

Het installatieprogramma toont een voortgangsbalk en een geschatte tijd voor het installatieproces. Terwijl de procesbalk wordt weergegeven, kopieert het installatieprogramma de benodigde bestanden naar het doelvolume. Je Mac start opnieuw op nadat het proces is voltooid.

macOS Sierra Installatieprocesbalk

Gebruik de macOS Sierra Setup Assistant om de installatie te voltooien

Zodra uw Mac opnieuw is opgestart, wordt u door het installatieproces van macOS Sierra geleid, waar u gebruikersaccounts aanmaakt, tijd- en datumvoorkeuren instelt en andere huishoudelijke taken uitvoert.

macOS Sierra Setup Assistant welkomstpagina

Kies je land

Op dit punt zou u het welkomstscherm van macOS Sierra Setup moeten zien. Selecteer uw locatie in de lijst met beschikbare landen en selecteer vervolgens Doorgaan met. De configuratie-assistent maakt zijn beste schatting van de te gebruiken toetsenbordindeling. U kunt de voorgestelde lay-out accepteren of er een uit de lijst selecteren.

Gegevensoverdracht

Setup kan nu uw oude account- en gebruikersgegevens overzetten van een Time Machine-back-up, opstartschijf of ander Mac-apparaat. Bovendien kunt u gegevens overzetten vanaf een Windows-pc. U kunt op dit moment ook afzien van het overdragen van gegevens. We raden aan om te selecteren: Zet nu geen informatie over. Zodra u macOS Sierra hebt ingesteld, kunt u altijd de Migratie-assistent gebruiken om oude gegevens over te brengen.

Locatieservices inschakelen

Kies om in te schakelen Locatiediensten, waarmee apps de locatie van je Mac kunnen bepalen. Deze service kan handig zijn voor toepassingen zoals Kaarten en Zoek mijn Mac.

Beheer uw Apple ID en accountinstellingen

Kies er vervolgens voor om in te loggen met uw Apple ID wanneer u zich aanmeldt op uw Mac. Als u deze optie kiest, logt u ook in bij iCloud, iTunes, de App Store, FaceTime en andere services. U kunt er ook voor kiezen om uw Apple ID niet te gebruiken en indien nodig in te loggen bij de verschillende services. Om het gebruikersaccount van de beheerder in te stellen, voert u het volgende in of bevestigt u het: Als u de Apple ID-optie hebt geselecteerd, is het mogelijk dat sommige accountvelden zijn ingevuld. U kunt het gedeeltelijk ingevulde formulier behandelen als een suggestie om naar eigen inzicht te gebruiken of te vervangen.

 • Voor-en achternaam: Vul uw volledige naam in.
 • Accountnaam: Deze naam is de naam van uw thuismap.
 • Wachtwoord: U moet dit twee keer invoeren om het wachtwoord te verifiëren.
 • Wachtwoordhint: Hoewel optioneel, is het een goed idee om een ​​hint toe te voegen, voor het geval je in de toekomst problemen hebt om het wachtwoord te onthouden.
 • Wachtwoord reset: U kunt ervoor kiezen om uw Apple ID toe te staan ​​uw wachtwoord opnieuw in te stellen. Deze instelling kan handig zijn als u ooit het wachtwoord van uw Mac vergeet.
 • Tijdzone: Vraag automatische tijdzone-instellingen aan op basis van de huidige locatie.

Wachtwoorden en bestanden beheren

Zodra het account is ingesteld, kunt u iCloud-sleutelhanger instellen. Met iCloud-sleutelhanger kunt u aanmeldings- en wachtwoordgegevens van de ene Mac synchroniseren met andere Apple-apparaten die u mogelijk gebruikt. Synchronisatie gebeurt via iCloud en alle informatie is versleuteld, zodat nieuwsgierige blikken de gegevens niet kunnen onderscheppen en gebruiken. Het installatieproces biedt de mogelijkheid om uw bestanden op uw Mac veilig te bewaren in iCloud, zodat ze beschikbaar zijn voor elk apparaat dat toegang heeft tot uw iCloud-account. Als u wilt dat bestanden in uw bureaublad- en documentenmap automatisch naar iCloud worden gekopieerd, plaatst u een vinkje in het vakje met het label Bewaar bestanden van Documenten en Desktop in iCloud. We raden u aan deze optie uit te stellen tot nadat u uw Mac hebt ingesteld en weet hoeveel gegevens hiervoor nodig zijn.

Diagnostiek en laatste stappen

U kunt uw Mac Diagnose- en gebruiksinformatie naar Apple laten sturen om te helpen bij het vinden en oplossen van bugs. Als u van gedachten verandert, beheert u Diagnostische en gebruiksgegevens vanuit: Beveiliging en privacy in Systeemvoorkeuren. De setup-assistent voltooit het setup-proces en geeft vervolgens het bureaublad van uw Mac weer, wat aangeeft dat de setup is voltooid. U bent klaar om uw nieuwe macOS Sierra-besturingssysteem te verkennen.