Skip to content

Een screenshot maken op een pc

25 de maart de 2023
take screenshots using windows 3507009 3079c7b233eb4473bed09e1a5a4a7c61

Wat te weten

 • Op Windows 10 en 8, Windows-sleutel+PrtScn om het hele scherm vast te leggen. Op Windows 7 en eerder drukt u op PrtScn.
 • Druk op om alleen het actieve venster vast te leggen alt+PrtScn.
 • Gebruik de Windows Snipping Tool of Snip & Sketch om specifieke delen van het scherm vast te leggen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u schermafbeeldingen kunt maken op een Windows-pc. Instructies zijn van toepassing op Windows 10, 8, 7, Vista en XP.

Hoe maak je een screenshot

De basismanier om een ​​schermafbeelding te maken in Windows is op dezelfde manier, ongeacht welke versie van Windows u gebruikt, en het is heel eenvoudig: druk op de PrtScn toets op het toetsenbord.

 • PrtScn: Door eenmaal op de knop te drukken, wordt een screenshot van het volledige scherm opgeslagen. Als je meerdere monitoren hebt aangesloten, kun je met één druk op de printscreen-knop een screenshot van alle schermen in één afbeelding opslaan.
 • alt+PrtScn: Druk tegelijkertijd op deze knoppen om een ​​screenshot te maken van een enkel venster waarop u gefocust bent. Selecteer het venster eenmaal om ervoor te zorgen dat het scherp is en druk vervolgens op deze toetsen.
 • Winnen+PrtScn: Als u de Windows-toets gebruikt met de knop Print Screen (in Windows 8 en nieuwer), wordt een screenshot van het hele scherm gemaakt en vervolgens opgeslagen in de standaardmap Afbeeldingen in een submap met de naam Screenshots (bijv C:Gebruikers[user]AfbeeldingenSchermafbeeldingen).

Een screenshot plakken of opslaan

De eenvoudigste manier om een ​​screenshot op te slaan, is door deze eerst in de Microsoft Paint-toepassing te plakken. Dit is eenvoudig te doen in Paint omdat u het niet hoeft te downloaden – het wordt standaard meegeleverd met Windows. Je hebt andere opties, zoals plakken in Microsoft Word, Photoshop of een ander programma dat afbeeldingen ondersteunt, maar voor de eenvoud gebruiken we Paint. De snelste manier om Paint in alle versies van Windows te openen, is via het dialoogvenster Uitvoeren.

 1. druk op Winnen+R.

 2. Type msverf in de Loop veld en selecteer Binnenkomen.

 3. Met Microsoft Paint geopend en de schermafbeelding nog steeds opgeslagen op het klembord, gebruikt u Ctrl+V om het in Paint te plakken, of selecteer Plakken.

  Screenshot van de knop Plakken in Paint

 4. druk op Ctrl+Sof selecteer Bestand > Opslaan als om de schermafbeelding op te slaan.

  Selectie "Opslaan als" in Paint

Op dit moment merkt u misschien dat de afbeelding die u hebt opgeslagen er een beetje afwijkend uitziet. Als het beeld niet opneemt geheel canvas in Paint, het laat witte ruimte eromheen. Om dit op te lossen, sleept u de rechterbenedenhoek van het canvas naar de linkerbovenhoek van het scherm totdat u de hoeken van uw schermafbeelding bereikt.

Maak een screenshot op pc met het Windows-knipprogramma

Een andere manier om schermafbeeldingen te maken, is door de Windows Snipping Tool te gebruiken.

 • Typ in Windows 10 knipprogramma in het zoekvak op de taakbalk en selecteer het Knipprogramma uit de lijst met resultaten.
 • Veeg in Windows 8 vanaf de rechterrand van het scherm naar binnen en selecteer Zoekopdrachttypen knipprogramma in het zoekvak en selecteer Knipprogramma uit de lijst met resultaten.
 • Selecteer in Windows 7 de Begin knop, typ knipprogramma in het zoekvak en selecteer het Knipprogramma uit de lijst met resultaten.

Screenshot van Knipprogramma

Download een Print Screen-programma

Hoewel Windows prima werkt voor basismogelijkheden voor het maken van screenshots, kunt u zowel gratis als betaalde applicaties van derden installeren voor meer geavanceerde functies, zoals het nauwkeurig afstemmen van het screenshot per pixel, het annoteren voordat u het opslaat en eenvoudig opslaan op een vooraf gedefinieerde locatie. Een voorbeeld van een gratis tool voor printscreens die geavanceerder is dan de Windows-tool, is PrtScr. Een andere, WinSnap, is goed, maar de gratis versie mist enkele van de meer geavanceerde functies van de premiumversie.

FAQ

 • Hoe maak ik een screenshot op een Mac?

  Druk op om een ​​screenshot te maken op een Mac Commando+Verschuiving+3 om een ​​screenshot van het hele scherm te maken. druk op Commando+Verschuiving+4 om een ​​gebied te tekenen en te selecteren voor een screenshot. druk op Commando+Verschuiving+5 voor extra opties, waaronder schermopname.

 • Hoe maak ik een screenshot op Android?

  Als je een screenshot wilt maken op Android, gebruik je een spraakopdracht om de Google Assistent te vertellen een screenshot te maken door te zeggen: “Oké Google, maak een screenshot.” Een andere optie: ingedrukt houden Stroom + Volume verminderen. Zoek uw screenshot in de map Fotogalerij of Screenshot.

 • Hoe maak ik een screenshot op de iPhone?

  Om een ​​iPhone-screenshot te maken op iPhones zonder Home-knop, drukt u tegelijkertijd op de Kant En Volume omhoog toetsen. De schermafbeelding wordt opgeslagen in de Foto’s-app. Druk op oudere modellen op de Thuis knop en de Slapen/waken knop tegelijkertijd.