Skip to content

Een sleutel terugplaatsen op een laptoptoetsenbord

6 de augustus de 2021
replace broken key on laptop 015b16a30a4c4679a33563316fd9e3b6

Wat te weten

  • Als er een keycap loskomt van het toetsenbord van uw laptop, klikt u de keycap terug op de sleutelhouder; luister voor een klik om er zeker van te zijn dat het beveiligd is.
  • Sleutelhouders zijn meestal kleine stukjes rond of vierkant plastic die rond de onderkant van uw keycap passen.
  • Wees zachtaardig! Dit zijn fragiele mechanismen die kunnen breken als er te veel kracht wordt uitgeoefend.

In dit artikel wordt beschreven hoe u een laptop-keycap die van het toetsenbord is afgebroken, weer kunt bevestigen. Het stuk vierkante plastic met een letter, cijfer of symbool wordt meestal een ‘sleutel’ genoemd, maar is technisch gezien een ‘sleutelkapje’.

Hoe een kapotte laptop-toetskap te repareren

Niet alle laptoptoetsenborden zijn gelijk en bepaalde toetsenborden zijn anders geconstrueerd dan andere toetsenborden. Traditioneel is een laptoptoetsenbord echter bedekt met platte, plastic keycaps met die bekende letters, cijfers en symbolen. Andere delen van een sleutel kunnen losraken van de keycap, maar een keycap die van je toetsenbord afbreekt is het meest voorkomende probleem met het toetsenbord van een laptop, dus als je een gebroken sleutel hebt, is de kans groot dat de keycap loskwam. Deze keycaps vergrendelen in een klein stukje plastic dat bekend staat als de keycap-houder. Dit zijn meestal kleine, plastic cirkels of vierkanten die de keycap op zijn plaats vergrendelen. Bij het repareren van een kapotte toetsdop moet u ervoor zorgen dat de houder op uw computer is bevestigd en vervolgens de toetsdop voorzichtig op de houder vastzetten.

  1. Controleer of alleen uw keycap van uw laptop is gekomen of dat de houder erbij is geleverd, wat soms kan gebeuren als de houder na verloop van tijd losraakt. Als er een beetje plastic bij uw keycap zit, is dit waarschijnlijk de houder. Plaats uw houder voorzichtig terug op de plek waar deze loskwam. Het ontwerp van de houder past natuurlijk in deze ruimte als je hem op de juiste manier oriënteert, wat een paar pogingen kan kosten om erachter te komen. Als er plastic stukjes gebroken lijken te zijn, probeer dan niet om de toetskap of de houder opnieuw te bevestigen, omdat u uiteindelijk meer kwaad dan goed doet en het toetsenbord verder beschadigt. In dit geval wilt u misschien uw laptop laten repareren door een derde partij of een vervangende sleutel of toetsenbord bestellen om zelf te vervangen.

  2. Met de sleutelhouder op zijn plaats, plaatst u uw keycap bovenop de houder. Controleer de houder en de onderkant van de toetskap om de juiste richting te bepalen. Druk zachtjes naar beneden en luister naar een klik; dit geeft aan dat de toetskap in de houder is vergrendeld.

  3. Met wat goede verlichting, onderzoekt u de toetskap om te controleren of deze goed is uitgelijnd met alle andere toetsen op uw toetsenbord. Als het lijkt alsof het niet goed is uitgelijnd, drukt u voorzichtig op de toets totdat deze correct is geplaatst.

  4. Als je deze stappen hebt gevolgd, maar je sleutel nog steeds niet werkt, is de kans groot dat er een dieper probleem is met de circuits in je toetsenbord, waardoor meer geavanceerde reparatie nodig zou kunnen zijn. In deze situatie, zonder bekendheid en ervaring met het repareren van toetsenborden, is het het beste om uw laptop naar een derde partij te brengen voor ten minste evaluatie.

Belangrijke onderhoudstips voor laptoptoetsenbord

De beste manier om voor het toetsenbord van uw laptop te zorgen, is door het niet te breken, wat gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Gelukkig, als je een paar goede gewoonten opbouwt, zal de kans dat je iets breekt veel kleiner worden. Ten eerste is routinematige reiniging essentieel. Keycaps kunnen loskomen nadat er zich residu onder heeft opgehoopt en werken om de keycap van de houder te scheiden. Door uw toetsenbord regelmatig schoon te vegen, houdt u uw toetsenbord schoon en vrij van resten. Neem contact op met de fabrikant om te weten wat wordt aanbevolen (en leer wat het toetsenbord kan beschadigen). Ten tweede, wees je ervan bewust hoe hard je op je toetsen drukt! Laptoptoetsenborden vereisen vaak een lichte druk om te werken, dus als je gewend bent aan een toetsenbord met meer functies, ben je misschien meer bezig met je toetsen dan dat je nodig hebt om een ​​toetsaanslag te registreren. Pas ten slotte op voor morsen in de buurt van uw toetsenbord. Een lekkage op zich zal er niet voor zorgen dat een keycap loskomt, maar ze zijn natuurlijk niet allemaal even goed gemaakt. Een glas water of seltzer kan hanteerbaar zijn als je je bord loskoppelt en het zorgvuldig en grondig droogt, maar alles met suiker kan meteen een game-over zijn. Zelfs het beste onderhoud kan soms nog niet genoeg zijn. Soms kunnen de sleutels gewoon niet worden gerepareerd. In die gevallen zijn uw opties om het toetsenbord te vervangen of de hele laptop te vervangen.