Skip to content

Een SSD op uw computer installeren

11 de juli de 2021
installssd01 497789d14e204d6cb7564e3be726629f

Wat te weten

 • Haal voordat u begint alle kabels los en schakel de voeding uit. Draag ook een antistatische polsband of schoenen met rubberen zolen.
 • SATA SSD’s worden anders geïnstalleerd dan M.2 SSD’s, dus controleer uw computer zorgvuldig voordat u een SSD koopt en installeert.
 • Controleer na de installatie het BIOS om te bevestigen dat uw computer de nieuwe SSD herkent.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een SATA SSD en een M.2 SSD installeert.

Een SATA SSD voor desktop installeren

Een van de beste upgrades van de 21e eeuw is de overstap van harde schijven naar solid-state schijven (SSD). Deze zijn sneller dan schijfgebonden schijven en maken uw computerervaring vlotter en aangenamer. Bovendien zijn SSD’s eenvoudig toe te voegen aan een computer. Tenzij u kiest voor de meest snelle high-end solid-state schijven, is een SATA SSD meer dan genoeg voor uw dagelijkse behoeften. SATA SSD’s zijn ook betaalbaar, met in sommige gevallen een terabyte SSD-ruimte beschikbaar voor minder dan $ 100. Deze zijn ook een makkie om te installeren.

 1. Koppel de kabels los van uw desktop-pc en schakel de voeding uit. Leg het bureaublad op zijn kant op een bureau of tafel van comfortabele hoogte. Zet het niet op de grond, want het risico van statische elektriciteit is te groot.

 2. Als je er een hebt, bevestig dan een antistatische polsband aan jezelf en de behuizing om statische ontladingen te voorkomen die de pc-componenten zouden kunnen beschadigen. Als je er geen hebt, draag dan schoenen met rubberen zolen, vooral op tapijt. Raak ook regelmatig een metalen gedeelte van het pc-chassis aan om uzelf te aarden.

 3. Verwijder het zijpaneel om toegang te krijgen tot de computer.

 4. Zoek een 2,5-inch schijfpositie. De locatie is afhankelijk van de zaak. De baaien bevinden zich meestal aan de voorkant. Gebruik indien nodig de SSD als meetinstrument om te zien waar deze zou passen. Zorg ervoor dat de schroefgaten in lijn liggen met die aan de zijkant of onderkant van de SSD.

 5. Gebruik de schroeven die bij de SSD of de computerbehuizing zijn geleverd om de SSD op zijn respectieve plek in de behuizing te plaatsen.

 6. SATA SSD’s hebben twee kabels die u moet aansluiten om ze te bedienen: een stroom- en een datakabel. Beide zijn L-vormig maar verschillende maten. De grootste van de twee is voor stroom en moet op de voeding worden aangesloten. Lokaliseer het, leid de kabel naar de SSD en sluit het aan.

 7. Zoek een SATA-kabel. Een kan zijn gekomen met de nieuwe schijf of het moederbord. Steek het ene uiteinde in de SATA-schijf en het andere in de respectieve sleuf op het moederbord. Het moet zich in de buurt van de rechterkant bevinden, in de richting van de voorkant van de behuizing. Als je wilt dat de luchtstroom van de pc optisch blijft, stop je de overtollige stroom- en datakabeldelen in een spleet. Dat helpt lucht door de computer te stromen om componenten koel te houden, en het zorgt ervoor dat de binnenkant van de computer er netter uitziet.

Een M.2 SSD installeren

M.2 SSD’s zijn doorgaans sneller dan SATA SSD’s, maar het meest cruciale is dat M.2 SSD’s een andere vormfactor hebben. Deze vereisen een speciale sleuf op het moederbord, dus zorg ervoor dat je er een hebt voordat je een van deze schijven koopt. Controleer ook of het PCIExpress of SATA is, aangezien deze verschillende sockets hebben. Hoe dan ook, de installatie is eenvoudig.

 1. Volg de instructies aan het begin van de SATA SSD-handleiding om uw computer te beschermen tegen statische elektriciteit.

 2. Zoek de speciale M.2-sleuf op het moederbord.

  M.2-poort

 3. Verwijder de montageschroef.

 4. Steek de M.2 SSD voorzichtig in de sleuf. Het staat in een hoek totdat het is vastgezet.

 5. Druk voorzichtig op de schijf en zet deze vast met de montageschroef.

Hoe u uw gegevens kunt overbrengen naar een SSD

Nadat uw nieuwe schijf is geïnstalleerd, wilt u misschien een nieuwe systeeminstallatie uitvoeren om te profiteren van de snelheid. Als u uw oude gegevens wilt overzetten, volg dan onze handleiding over het upgraden van schijven en het migreren van gegevens. Wanneer u een nieuwe schijf op een pc installeert, controleert u na de installatie het BIOS om te bevestigen dat de computer de SSD-schijf heeft herkend. Als dit niet het geval is, controleert u of de aansluitingen correct zijn aangebracht.

Waarom zou je sowieso een SSD installeren?

SSD’s zijn veel sneller dan zelfs de snelste harde schijven en bieden hogere bestandsoverdrachtsnelheden en snellere willekeurige toegangstijden. Dit betekent dat een pc sneller opstart wanneer het besturingssysteem op een SSD is geïnstalleerd, en games ook sneller laden. Als je geen gamer bent en het niet erg vindt om je computer de hele tijd aan te laten staan, kan een SSD hem sneller en responsiever maken, met minder wachten op het starten van applicaties of het verplaatsen van bestanden. Beter nog, SSD’s zijn goedkoop. U zult waarschijnlijk een harde schijf willen gebruiken voor opslagdoeleinden. Per gigabyte zijn harde schijven goedkoper. Voor een opstart- of gamedrive zijn SSD’s echter een geweldige manier om uw pc-ervaring te verbeteren.