Skip to content

Een stapsgewijze handleiding voor het installeren van openSUSE Linux

1 de augustus de 2021
install1 56a5aad73df78cf7728953bf

Ooit een spraakmakende Duitse distributie, presteert openSUSE nog steeds goed in DistroWatch-ranglijsten, hoewel het niet zo populair is als vroeger. Modern openSUSE ondersteunt twee afzonderlijke varianten — Tumbleweed, dat geavanceerde software biedt in een rollend-releasemodel, en Sprong, die een typisch statisch distributiemodel volgt.

Vereisten voor openSUSE

Om openSUSE op uw computer uit te voeren, moet u beschikken over:

  • Een computer met een 2 Ghz dual-coreprocessor met een processorarchitectuur in de X86_64-, i586-, aarch64- of ppc64le-families.
  • Minimaal 2 GB systeemgeheugen.
  • Een harde schijf met minimaal 40 GB vrij.
  • Een installatiemedium (netwerktoegang, een dvd-station of een USB-poort).

OpenSUSE installeren

Download de relevante ISO-image voor uw voorkeursvariant en systeemarchitectuur. Brand de ISO op USB of dvd. Start de computer opnieuw op en gebruik de installatiemedia als opstartbron. Volg de stappen in het installatieprogramma. Het moderne openSUSE-installatieprogramma biedt een grafisch installatieprogramma met een stapsgewijze benadering van het installatieproces.

Het installatieprogramma is vergelijkbaar met elke andere Linux-distributie. Enkele opvallende afwijkingen zijn:

  • Systeemanalyse: Deze stap controleert of er een netwerkverbinding is en vraagt ​​u om online opslagplaatsen toe te voegen tijdens het installatieproces. Het staat u nog steeds vrij om openSUSE te installeren zonder netwerkverbinding, maar als u verbinding maakt, hoeft u het besturingssysteem niet te installeren en het onmiddellijk te patchen nadat u volledig bent geïnstalleerd.
  • Online opslagplaatsen: Het installatieprogramma vraagt ​​een scherm Systeemrol dat verschillende rollen voor de computer biedt. Kies een desktopversie met KDE Plasma, GNOME of Xfce, of gebruik een kale desktop, een server of een transactieserverprofiel. De meeste mensen kiezen een desktop met je favoriete desktopomgeving.
  • Schijf: Als u openSUSE instelt om op een deel van een harde schijf te werken, gebruikt u de functie Begeleide installatie of start u het hulpprogramma Expert Partitioner. Als je het op een hele schijf installeert, is het meestal prima om de computer het standaard te laten partitioneren. Laat de standaard werken zoals gepresenteerd als u installeert in een virtuele machine-omgeving zoals Hyper-V of OpenBox.

Procedures na installatie

Nadat het installatieprogramma is voltooid, start u opnieuw op in uw nieuwe openSUSE-distributie. Configureer indien nodig uw netwerk, installeer relevante updates en pas uw desktopomgeving naar wens aan.