Skip to content

Een stuurprogramma terugdraaien in Windows

19 de juli de 2021
adult arms casual caucasian closeup communication 1433059 pxhere.com d006a63d67404c14bd0fa4420f3810f7

De functie Roll Back Driver, beschikbaar in Apparaatbeheer in alle versies van Windows, wordt gebruikt om de huidige driver voor een hardwareapparaat te verwijderen en vervolgens automatisch de eerder geïnstalleerde driver te installeren. De meest voorkomende reden om de functie voor het terugdraaien van stuurprogramma’s in Windows te gebruiken, is om een ​​stuurprogramma-update die niet zo goed is gegaan, terug te draaien. Misschien is het probleem dat de update moest oplossen niet opgelost, of misschien veroorzaakte de update daadwerkelijk een probleem. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP.

Een stuurprogramma terugdraaien in Windows

Beschouw het terugdraaien van een stuurprogramma als een snelle en gemakkelijke manier om het nieuwste stuurprogramma te verwijderen en vervolgens het vorige opnieuw te installeren, alles in één simpele stap. Het proces zoals hieronder beschreven is hetzelfde, ongeacht welk stuurprogramma u moet terugdraaien, of het nu een NVIDIA-videokaartstuurprogramma is, een geavanceerd muis-/toetsenbordstuurprogramma, enz. Dit duurt meestal minder dan 5 minuten, maar het kan net zo lang duren als 10 minuten of meer, afhankelijk van het stuurprogramma en voor welke hardware het is.

 1. Open Apparaatbeheer. Dit doen via het Configuratiescherm (dat in die link in detail wordt uitgelegd als je het nodig hebt) is waarschijnlijk het gemakkelijkst. Als u Windows 10 of Windows 8 gebruikt, kunt u het Power User Menu, via de WIN+X toetsencombinatie, geeft u nog sneller toegang. Zie Welke versie van Windows heb ik? als u niet zeker weet wat u uitvoert.

 2. In Apparaat beheerder, zoek het apparaat waarvoor u het stuurprogramma wilt terugdraaien. Navigeer door de hardwarecategorieën door op de > of [+] pictogram, afhankelijk van uw versie van Windows. U kunt de specifieke apparaten die Windows herkent vinden onder de belangrijkste hardwarecategorieën die u in Apparaatbeheer ziet.

  AMD Radeon R7 grafische driver in Apparaatbeheer

 3. Nadat u de hardware hebt gevonden, houdt u ingedrukt of klikt u met de rechtermuisknop op de naam of het pictogram van het apparaat en kiest u Eigendommen. Het venster Eigenschappen van het apparaat wordt geopend.

  Eigenschappen menu-item in Apparaatbeheer

 4. Van de Bestuurder tabblad, selecteer de Stuurprogramma terugdraaien knop. Als de Stuurprogramma terugdraaien knop is uitgeschakeld, heeft Windows geen vorig stuurprogramma om naar terug te keren, dus u kunt dit proces niet voltooien. Zie de opmerkingen onderaan zijn pagina voor meer hulp.

  Roll Back Driver-knop in het paneel met drivereigenschappen

 5. Selecteer de Ja naar de “Weet u zeker dat u wilt terugkeren naar de eerder geïnstalleerde stuurprogrammasoftware?” vraag. Mogelijk wordt u ook gevraagd een reden te selecteren voor het terugdraaien van het stuurprogramma. In Windows XP luidt dat bericht “Weet u zeker dat u terug wilt naar de vorige driver?” maar betekent natuurlijk precies hetzelfde.

  Ja-knop in het terugdraaivenster van het stuurprogrammapakket

 6. Het eerder geïnstalleerde stuurprogramma wordt nu hersteld. U zou de Roll Back Driver-knop als uitgeschakeld moeten zien nadat het terugdraaien is voltooid. Sluit het scherm met apparaateigenschappen.

 7. Selecteer Ja in het dialoogvenster Systeeminstellingen wijzigen dat zegt: “Uw hardware-instellingen zijn gewijzigd. U moet uw computer opnieuw opstarten om deze wijzigingen door te voeren. Wilt u uw computer nu opnieuw opstarten?” Als dit bericht verborgen is, kan het helpen om het Configuratiescherm te sluiten. U kunt Apparaatbeheer niet sluiten. Afhankelijk van het apparaatstuurprogramma dat u terugdraait, is het mogelijk dat u uw computer niet opnieuw hoeft op te starten. Als u het bericht niet ziet, kunt u het terugdraaien als voltooid beschouwen.

 8. Uw computer zal nu automatisch opnieuw opstarten.

Wanneer Windows opnieuw start, wordt het geladen met het apparaatstuurprogramma voor deze hardware die u had eerder geïnstalleerd.

Meer over de Driver Roll Back-functie

Helaas is de functie Driver Roll Back niet beschikbaar voor printerdrivers, hoe handig dat ook zou zijn. Het werkt alleen voor hardware die wordt beheerd in Apparaatbeheer. Bovendien kunt u hiermee alleen een stuurprogramma terugdraaien een keer. Met andere woorden, Windows bewaart alleen een kopie van het allerlaatste stuurprogramma dat is geïnstalleerd. Het slaat geen archief op van alle eerder geïnstalleerde stuurprogramma’s voor het apparaat. Als er geen stuurprogramma is om naar terug te draaien, maar u weet dat er een eerdere versie beschikbaar is die u wilt installeren, “update” het stuurprogramma dan gewoon met de oudere versie. Zie Stuurprogramma’s bijwerken in Windows als u daarbij hulp nodig hebt.