Skip to content

Een Surface Pro, Go, Laptop of Book resetten

11 de augustus de 2021
surfacebook 5b98dcf446e0fb0025da5a9a 351664f6b3974f248b5c84f61f4b9cbb

Als je veel problemen hebt met je Surface Pro, Surface Go, Surface Laptop of Surface Book, kan het uitvoeren van een fabrieksreset de oplossing zijn. Door een Surface-fabrieksreset uit te voeren, ook wel een harde reset genoemd, worden alle gebruikersgegevens verwijderd en wordt het apparaat in wezen teruggezet in de staat waarin het zich bevond toen je het voor het eerst ontving. Het resetten van uw Surface Pro of ander Windows 10-apparaat is een belangrijke beslissing en moet niet worden verward met de optie Opnieuw opstarten in het menu Start, waarmee u uw computer gewoon uit- en weer aanzet. Een fabrieksreset kan worden gebruikt om grote technische problemen op je Surface op te lossen of om al je gegevens te verwijderen, zodat je deze kunt verkopen of aan iemand anders kunt geven. Hier is alles wat u moet weten over het uitvoeren van een harde reset op Surface Pro.

Wat gebeurt er tijdens een Surface Factory Reset?

Alle moderne Surface-computers, van Surface Pro tot Surface Laptop, worden geleverd met het besturingssysteem Windows 10 vooraf geïnstalleerd. Bij het uitvoeren van een reset op een Surface met Windows 10, gebeurt het volgende:

 • Al uw bestanden worden verwijderd.
 • Alle apps worden verwijderd.
 • Alle stuurprogramma’s die u hebt geïnstalleerd, worden verwijderd.
 • Wijzigingen die u in de systeeminstellingen hebt aangebracht, zoals de helderheidsinstellingen van Windows 10, worden gereset.

Wanneer moet ik een harde reset van het oppervlak uitvoeren?

Het resetten van uw Windows-apparaat moet als laatste redmiddel worden beschouwd. Veel problemen met een Surface-apparaat kunnen vaak worden opgelost door simpelweg opnieuw op te starten of het besturingssysteem en de apps bij te werken naar de nieuwste versies. Het is de moeite waard om deze en andere mogelijke oplossingen te proberen voordat u een reset uitvoert.

Wat u moet doen voordat u uw oppervlak opnieuw instelt

Het resetten van je Surface is een grote actie die in wezen je hele aanwezigheid van het apparaat wist; het is belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat u begint met het resetproces.

 • Back-upbestanden: in de meeste gevallen van resetten worden al uw bestanden verwijderd, dus zorg ervoor dat u alles wat u wilt bewaren naar een extern opslagapparaat hebt gekopieerd. Windows 10 biedt wel een resetoptie die beweert persoonlijke bestanden te bewaren, maar het is een goed idee om van alles een back-up te maken voor het geval dat.
 • Cloudservices: als je een cloudservice zoals OneDrive of Google Drive gebruikt, zorg er dan voor dat je Surface is verbonden met internet en al je bestanden correct heeft gesynchroniseerd. Zodra uw reset is voltooid, kunt u inloggen op uw cloudaccounts en al uw bestanden moeten opnieuw worden gesynchroniseerd met uw Windows-apparaat.
 • Andere Windows 10-gebruikers: als meerdere gebruikers uw Windows 10-computer gebruiken, informeer hen dan over de reset en zorg ervoor dat ze ook een back-up van al hun gegevens hebben gemaakt.
 • Sluit uw Windows-apparaat aan: Dit is uiterst belangrijk. Als de batterij van uw apparaat tijdens het resetproces leeg raakt, kunt u grote fouten of zelfs bestandsbeschadiging ervaren.

Een Surface Pro, boek of laptop terugzetten naar de fabrieksinstellingen

Nu je weet wat een fabrieksreset beïnvloedt en je systeem hebt voorbereid op het proces, is het tijd om de reset daadwerkelijk uit te voeren.

De optie om je Surface-apparaat opnieuw in te stellen is verborgen in de app Instellingen van Windows 10.
 1. Selecteer het kleine vierkante pictogram rechtsonder in het scherm om het Windows 10 Action Center te openen. U kunt ook met uw vinger vanaf de rechterkant van het scherm naar binnen vegen om de Actiecentrum.

 2. Selecteer Alle instellingen om de te openen Instellingen app.

 3. Nadat de app Instellingen is geopend, selecteert u Update en beveiliging.

 4. Selecteer in het menu aan de linkerkant Herstel.

 5. Op het volgende scherm, onder de Deze pc resetten sectie, selecteer de Begin knop.

 6. U krijgt twee opties: Bewaar mijn bestanden en Alles verwijderen. Beide voeren een fabrieksreset uit en verwijderen uw apps en instellingen.

  Bewaar mijn bestanden bewaart je persoonlijke bestanden op je Surface, terwijl Alles verwijderen zal ze samen met de apps en instellingen verwijderen.

 7. Als je meer dan één schijf op je Surface-apparaat hebt, wordt je gevraagd of je alleen de hoofdschijf wilt resetten waarop Windows 10 is geïnstalleerd of alle aangesloten schijven. Selecteer een van beide Alleen het station waarop Windows is geïnstalleerd of Alle schijven doorgaan. Als je deze optie niet ziet, komt dat omdat je Surface maar één schijf heeft. Dat is prima en u kunt doorgaan naar de volgende stap.

 8. Selecteer een van beide Verwijder gewoon mijn bestanden of Bestanden verwijderen en de schijf schoonmaken. Met beide opties wordt je Surface opnieuw ingesteld door je bestanden (indien eerder gekozen), apps en instellingen te verwijderen.

  Verwijder gewoon mijn bestanden is de snelste optie en wordt aanbevolen als je van plan bent het Surface-apparaat zelf te blijven gebruiken.

  Bestanden verwijderen en de schijf schoonmaken duurt langer, maar maakt het moeilijker voor je persoonlijke bestanden om door iemand anders te worden hersteld als je je Surface weggeeft of verkoopt.

 9. Ten slotte krijgt u een scherm te zien met een samenvatting van al uw resetvoorkeuren die u in de vorige stappen hebt gekozen. Selecteer Herstellen om het resetproces te starten of annuleren om opnieuw vanaf het begin te beginnen en andere instellingen te kiezen.

 10. Je Surface-apparaat begint nu met het resetproces. Eenmaal klaar, zal uw computer opnieuw opstarten als een gloednieuw Windows 10-apparaat.

Als je je niet kunt aanmelden bij je Surface-computer vanaf het aanmeldingsscherm van Windows 10, kun je nog steeds de bovenstaande resetmethode activeren. Houd op het inlogscherm de . ingedrukt Verschuiving toets tijdens het selecteren van de Herstarten keuze. Je Surface wordt dan opnieuw opgestart en je krijgt een nieuw scherm met de optie voor: Problemen oplossen. Selecteer het en kies vervolgens Deze pc resetten om te beginnen met resetten.

Een Windows 8-oppervlak terugzetten naar de fabrieksinstellingen

Als je toevallig een ouder Surface-model hebt met het besturingssysteem Windows 8 of Windows 8.1, kun je nog steeds een reset uitvoeren door het volgende te doen. Een reset wordt in Windows 8 en 8.1 een vernieuwing genoemd.

 1. Open de Instellingen app door met uw vinger vanaf de rechterkant van het scherm naar binnen te vegen en tik vervolgens op de Instellingen icoon.

 2. Ga naar Verander pc instellingen > Update en herstel > Herstel.

 3. Druk op Begin knop onder een van beide Vernieuw uw pc zonder uw bestanden te beïnvloeden of Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren. De eerste optie is hetzelfde als de resetoptie van Windows 10 en behoudt uw persoonlijke bestanden, maar verwijdert alle apps of instellingen die u hebt gewijzigd. De tweede is hetzelfde als een harde fabrieksreset van Windows 10 en verwijdert alles van een apparaat.

 4. Uw apparaat begint nu met het vernieuwingsproces. Eenmaal voltooid, heb je wat zal aanvoelen als een gloednieuwe Windows 8 Surface!