Skip to content

Een thuisbioscoopontvanger installeren en instellen

9 de juli de 2021
yamaha rx v681 front rear mic rem xxx 5852c5a73df78ce2c3e19268

Thuisbioscoopontvangers zijn de centrale spil van een thuisbioscoopsysteem. Naast het leveren van stroom aan de luidsprekers, verwerken ze alle functies voor het schakelen van videobronnen, audiodecodering, videoverwerking en connectiviteit. De exacte stappen voor het instellen van een AV-receiver verschillen enigszins, afhankelijk van merk en model, maar het algemene proces is in principe hetzelfde. Deze informatie is van toepassing op thuisbioscoopontvangers van verschillende fabrikanten, waaronder Anthem, Denon, Harman Kardon, Marantz, NAD, Onkyo/Integra, Pioneer, Sony en Yamaha.

De thuisbioscoopontvanger uitpakken

Let bij het uitpakken van een thuisbioscoopontvanger op wat er meegeleverd wordt. Dit kan zijn:

  • Een afstandsbediening (en batterijen)
  • Een gebruikershandleiding
  • Een netsnoer (deze kan aan de achterkant van de ontvanger worden bevestigd)
  • FM- en/of AM-radioantennes
  • Wi-Fi/Bluetooth-antennes (deze kunnen aan de ontvanger worden bevestigd)
  • Een microfoon om te helpen bij het instellen van de luidspreker
Lees de gebruikershandleiding voordat u verder gaat. Het missen van een cruciale stap kan later voor problemen zorgen.

Zoek een plaats voor de thuisbioscoopontvanger

Houd rekening met het volgende voordat u een plek voor uw ontvanger kiest:

  • Thuisbioscoopontvangers genereren warmte, vooral als ze veel versterkers bevatten die veel vermogen uitpompen. De ontvanger moet worden geplaatst waar de lucht vrij kan circuleren, zodat deze een acceptabele interne bedrijfstemperatuur behoudt.
  • Zelfs als de ontvanger een ventilator heeft, moet u aan elke kant ten minste twee tot drie inch laten (raadpleeg eventuele richtlijnen in de gebruikershandleiding) en ten minste zes inch aan de achterkant om ruimte over te laten voor verbindingskabels.
  • Als de ontvanger een Wi-Fi- of Bluetooth-antenne heeft, zorg er dan voor dat er ruimte is om deze verticaal te draaien of uit te schuiven. Hiervoor kan vier tot zes inch ruimte boven de achterkant van het apparaat nodig zijn.
  • Als de achterkant van de ontvanger niet toegankelijk is nadat deze op zijn plaats is geschoven, moeten de kabels en luidsprekerkabels worden bevestigd voordat de ontvanger op zijn vaste positie wordt geplaatst.

Sluit de home cinema-ontvanger pas aan op een stopcontact als het hele verbindingsproces is voltooid.

Label kabels en draden

Maak labels die op uw kabels en luidsprekerdraad kunnen worden geplakt of gelijmd. Dit helpt om bij te houden wat er is aangesloten op elke luidsprekeraansluiting, ingang of uitgang op de receiver. Beide uiteinden van de luidsprekerdraad en -kabels moeten worden gelabeld zodat de verbindingsroute gemakkelijk kan worden geïdentificeerd. De meest efficiënte manier om labels te maken is met een labelprinter zoals de Dymo Rhino 4200, Epson LW-400 en Epson LW-600P. Voordat u kabels labelt, moet u ervoor zorgen dat ze de optimale lengte hebben. Hoewel het wenselijk is om de kortste lengte van de luidsprekers en componenten tot de thuisbioscoopontvanger te hebben, kan het zijn dat u de ontvanger regelmatig moet verplaatsen om toegang te krijgen tot het achterpaneel om een ​​draad of kabel toe te voegen, los te koppelen of opnieuw aan te sluiten. Je wilt niet dat de kabels of aansluitklemmen op je receiver beschadigd raken omdat alles te strak zit als je hem moet verplaatsen. Als je vanaf de achterkant bij het aansluitpaneel van de ontvanger kunt, dan zou een extra voetje voldoende moeten zijn. Als u de ontvanger alleen maar in een hoek hoeft te plaatsen om deze taken uit te voeren, zou 18-inch extra lengte moeten werken. Als u de ontvanger naar voren moet trekken om toegang te krijgen tot het achterste verbindingspaneel, overweeg dan twee of drie meter extra lengte voor elke draad/kabel.

Antennes en Ethernet aansluiten

Sluit eventuele antennes aan die bij de ontvanger zijn geleverd (AM/FM/Bluetooth/Wi-Fi). Als de home cinema-ontvanger geen ingebouwde wifi heeft, of u wilt deze niet gebruiken, heeft u wellicht de mogelijkheid om een ​​Ethernet-kabel rechtstreeks op de Ethernet/LAN-poort van de receiver aan te sluiten.

Thuisbioscoopontvanger Ethernet/antennes - WiFi, Bluetooth, AM/FM-poorten

Sluit uw luidsprekers aan

Stem de luidsprekeraansluitingen op de receiver af op uw luidsprekers. Sluit de middenluidspreker aan op de luidsprekeraansluitingen van het middenkanaal, linksvoor op hoofdlinks, rechtsvoor op hoofdrechts, enzovoort. Naast het aansluiten van elke luidspreker op het juiste luidsprekerkanaal, moet u ervoor zorgen dat de polariteit van de aansluiting correct is: rood is positief (+) en zwart is negatief (-). Als de polariteit wordt omgekeerd, zijn de luidsprekers uit fase, wat resulteert in een onnauwkeurig geluidsbeeld en een slechte weergave van de lage frequenties.

Schema voor het aansluiten van Yamaha-ontvangers op luidsprekers

Als je meer kanalen hebt of een andere luidsprekeropstelling gebruikt (zoals Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D Audio of Zone 2), raadpleeg dan de illustraties in de gebruikershandleiding om te zien welke aansluitingen je moet gebruiken.

Sluit de subwoofer aan

In plaats van verbinding te maken met de aansluitingen die voor de rest van de luidsprekers worden gebruikt, wordt de subwoofer aangesloten op een RCA-aansluiting (meestal aangeduid als subwoofer, subwoofervoorversterker of L/LFE). Dit type aansluiting wordt gebruikt omdat de meeste subwoofers een ingebouwde versterker hebben, waardoor de receiver geen stroom hoeft te leveren aan de subwoofer. U kunt elke duurzame RCA-audiokabel gebruiken om deze verbinding te maken.

Sluit de Home Theatre-ontvanger aan op een tv

Home cinema-receivers zijn nu uitgerust met HDMI-aansluitingen. Als je een HD- of 4K Ultra HD-tv hebt, sluit je de HDMI-uitgang van de ontvanger aan op een van de HDMI-ingangen op de tv (bij voorkeur die met het label HDMI-ARC, indien beschikbaar).

Home Theatre-ontvanger HDMI-aansluitingen Voorbeeld

Sluit de broncomponenten aan

Broncomponenten kunnen Ultra HD Blu-ray/Blu-ray-spelers, kabel-/satellietdecodes, gameconsoles en mediastreamers zijn. Veel thuisbioscoopontvangers die sinds 2013 zijn gemaakt, hebben analoge videoverbindingen (composiet en component) geëlimineerd. Als je een oude videorecorder of dvd-speler hebt die geen HDMI-uitgang heeft, zorg er dan voor dat de ontvanger die je koopt de aansluitingen heeft die je nodig hebt. Thuisbioscoopontvangers bieden over het algemeen analoge en digitale audioverbindingsopties. Als je een cd-speler hebt, sluit deze dan aan op de receiver met behulp van de analoge stereo-aansluitoptie. Als u een dvd-speler heeft die geen HDMI-uitgangen heeft, sluit u het videosignaal aan op de receiver met behulp van componentvideokabels en sluit u de audio aan met behulp van digitale optische of digitale coaxiale verbindingen. Afhankelijk van het type tv (3D, 4K, HDR) en receiver kan het zijn dat je het videosignaal direct op de tv moet aansluiten en het audiosignaal op je home theater receiver. Dit is vaak het geval bij gebruik van een 3D-tv en 3D Blu-ray Disc-speler met een niet-3D-compatibele ontvanger.

Integra DRX-3.2 Home Theatre-ontvanger Broningangen

Sluit alle broncomponenten aan op de receiver, aangezien de receiver een menusysteem op het scherm heeft dat helpt bij de installatie en toegang tot functies.

Schakel het in en zorg ervoor dat de afstandsbediening werkt

Zodra de eerste aansluitingen zijn voltooid, schuift u de ontvanger op zijn plaats en steekt u de stekker in het stopcontact. Schakel de ontvanger in met de aan/uit-knop op het voorpaneel en kijk of het statusdisplay oplicht. Als dit het geval is, kunt u doorgaan met de rest van de installatie. Plaats de batterijen in de afstandsbediening en schakel de ontvanger uit en vervolgens weer in om te controleren of deze werkt. De meeste ontvangers hebben een gebruikersinterface die op uw tv-scherm verschijnt. Zet de tv aan en stel deze in op de ingang waarop de receiver is aangesloten, zodat u door de instelfuncties van het schermmenu kunt gaan. De stappen kunnen variëren, maar u wordt hoogstwaarschijnlijk gevraagd om een ​​taal te selecteren, een internetverbinding tot stand te brengen en eventuele firmware-updates te downloaden. Sommige fabrikanten bieden een iOS- of Android-app waarmee u de basisinstellingen en andere bedieningsfuncties vanaf uw smartphone kunt uitvoeren.

Stel de luidsprekerniveaus in

De meeste thuisbioscoopontvangers bieden twee opties voor het instellen van luidsprekerniveaus. Deze eerste is om de ingebouwde testtoongenerator te gebruiken om het luidsprekerniveau van elk kanaal handmatig in evenwicht te brengen. Een geluidsmeter geeft numerieke decibelmetingen die u ter referentie kunt opschrijven. Een andere optie is het gebruik van de automatische setup-functie. Uw ontvanger wordt geleverd met een microfoon als deze functie wordt ondersteund. Wanneer geactiveerd, zendt de ontvanger automatisch testtonen uit van elk kanaal die worden opgepikt door de microfoon en teruggestuurd naar de ontvanger. Aan de hand van die informatie berekent de receiver de optimale luidsprekerniveaus en het crossover-punt tussen de luidsprekers en de subwoofer. Als u een automatisch systeem gebruikt, heeft u voor het beste resultaat een ruimte met volledige stilte nodig, dus sluit alle deuren en ramen. Nadat de instellingsprocedure is voltooid, controleert u de resultaten (toegankelijk via het schermmenu) en bevestigt u dat de luidsprekerafstand en luidsprekerkanalen correct zijn. Een veelvoorkomend probleem is dat het middenkanaal mogelijk te zacht is. Soms kan het nodig zijn het middenkanaalniveau 2 of 3dB te verhogen en de subwoofer met dezelfde hoeveelheid te verlagen. Automatische luidsprekeropstelling/kamercorrectiesystemen hebben verschillende namen, afhankelijk van het merk/model. Het heet bijvoorbeeld AccuEQ als je een Onkyo-ontvanger hebt ingesteld.

Test uw broncomponenten

Zet je bronnen aan. Sommige ontvangers hebben geavanceerde functies die hun eigen instellingsprocedures hebben. Raadpleeg de gebruikershandleiding of bezoek de website van de fabrikant voor verdere instructies over het voltooien van het proces. Als u problemen ondervindt na het instellen van uw thuisbioscoopontvanger, zijn er enkele stappen voor probleemoplossing voor thuisbioscopen die u kunt proberen om het probleem op te lossen.