Skip to content

Een tweede auto-accu toevoegen voor hoogwaardige audio

22 de februari de 2023
tokyo auto salon 2015 461214964 57ba27fd5f9b58cdfd173076

Hoogwaardige auto-audiosystemen hebben de neiging om heel veel sap te vergen, en het originele elektrische systeem in sommige auto’s is gewoon niet opgewassen tegen de taak. In sommige gevallen is de oplossing het installeren van een krachtige dynamo, maar die werkt eigenlijk alleen als de motor draait. Wil je meer vermogen als de motor uit is, dan kun je het beste een tweede accu plaatsen.

Prestaties voedende auto-audiosystemen

Als je wat extra power wilt toevoegen aan je performance-audioapparatuur, heb je twee basisopties. De eerste optie is om uw OEM-batterij (original equipment manufacturer) te vervangen door de grootste batterij met de hoogste capaciteit die in de beschikbare ruimte past. Dit is de eenvoudigste oplossing en is meestal goed genoeg voor de meeste situaties. De andere optie is om uw enkele batterij te vervangen door bijpassende gloednieuwe batterijen of een deep-cycle back-up toe te voegen. Dit is ingewikkelder, maar het kan u mogelijk nog meer reservestroom geven, en het heeft als bijkomend voordeel dat u de tweede batterij dicht bij uw versterker kunt installeren. Natuurlijk is het ook belangrijk om te onthouden dat er situaties zijn waarin een verstevigende kap of een krachtige dynamo een beter idee is dan een extra batterij. Het toevoegen van een tweede batterij is een goed idee als u uw autoradio langer wilt laten werken als de motor uit is, maar u zult er niets aan hebben als de motor daadwerkelijk draait.

Krachtige batterijen voor hoogwaardige audio

Wanneer u merkt dat u op zoek bent naar meer vermogen voor uw audioapparatuur voor optredens, bent u eigenlijk op zoek naar meer reservecapaciteit. Batterijen hebben allemaal een aantal verschillende classificaties, maar twee van de belangrijkste zijn startversterkers en reservecapaciteit. Startstroom geeft aan hoeveel ampère de accu in één keer kan leveren onder zware belasting, dwz wanneer u de motor start, en reservecapaciteit, meestal uitgedrukt in ampère-uur, verwijst naar wat de accu kan leveren gedurende een langere periode. tijd. Dat betekent dat je op zoek bent naar een krachtige accu die veel reservecapaciteit biedt. Afhankelijk van in welke auto je rijdt, heb je al dan niet wat extra ruimte om mee te werken als het om je batterij gaat. Zolang een vervangende batterij fysiek in de toegewezen ruimte past en u deze veilig kunt vastmaken, is het prima om een ​​OEM-batterij te vervangen door een aftermarket-batterij die een aanzienlijk grotere reservecapaciteit heeft. Heb je ruimte voor een grotere accu, dan is dat de eenvoudigste optie. Het vervangen van een kleine OEM-batterij door een grotere capaciteit is in feite gewoon een kwestie van de oude batterij eruit trekken, de nieuwe erin doen en de batterijkabels aansluiten. Makkelijker wordt het niet.

Tweede batterijen voor hoogwaardige audio

De andere manier om extra reservebatterijcapaciteit toe te voegen, is door daadwerkelijk een tweede batterij toe te voegen. In dit geval krijgt u meestal de beste resultaten door uw bestaande batterij weg te gooien en twee bijpassende batterijen te plaatsen. De batterijen moeten exact hetzelfde merk, dezelfde groep en dezelfde leeftijd hebben. De nieuwe batterijen hoeven niet van dezelfde groep te zijn als de originele batterij, maar wel van dezelfde groep en dezelfde productiedatum als elkaar. Dit is in wezen alleen om ervoor te zorgen dat de ene batterij niet overbelast raakt en dat geen van beide batterijen probeert om sap uit de andere te halen wanneer de auto is uitgeschakeld, wat kan leiden tot een kortere levensverwachting.

Hoogwaardig audio-bedradingsschema voor de tweede batterij

Er zijn meerdere manieren om een ​​tweede accu in een auto aan te sluiten, maar dit is een goed begin.

Als u nieuwe bijpassende batterijen installeert, moet de ene precies op de plaats komen waar de originele batterij zat en moet de andere parallel worden aangesloten. U kunt de tweede accu in het passagierscompartiment of in de kofferbak installeren, hoewel u voorzorgsmaatregelen moet nemen als u deze in het passagierscompartiment installeert, en het is een goed idee om een ​​accubak of een andere vorm van bescherming te gebruiken, zelfs als deze erin gaat. de koffer. Wanneer u de batterijen met elkaar verbindt, is het essentieel om ze parallel te bedraden. Dit betekent dat je de minpool van de ene accu aansluit op de minpool van de andere en ook de pluspolen met elkaar verbindt. Het is ook belangrijk om een ​​dikke accukabel te gebruiken en de positieve kabel moet een in-line zekering hebben. Overweeg voor extra bescherming een zekering te plaatsen bij zowel de originele accu als de tweede accu. Beide accu’s moeten ook worden aangesloten op het chassis of een andere goede grondlocatie. Hoewel je technisch gezien de nieuwe batterij ongeaard zou kunnen laten, of ze beide zou kunnen aarden en de negatieve polen niet hoeft aan te sluiten, kan het aarden van beide batterijen en het verbinden van de negatieven met elkaar veel problemen oplossen voordat ze ooit gebeuren. Voor de beste resultaten moet de versterker rechtstreeks op de nieuwe batterij worden aangesloten en zich er dicht bij bevinden. U kunt bijvoorbeeld zowel de tweede accu als de versterker in de kofferbak plaatsen. Het is ook uiterst belangrijk om een ​​inline versterkerzekering te gebruiken tussen de nieuwe batterij en de versterker.

Een nieuwe batterij gebruiken met uw originele batterij

U kunt ook uw bestaande accu behouden en een deep cycle- of scheepsaccu toevoegen. Deze optie is een beetje anders omdat je hem zo moet bedraden dat je elke batterij kunt isoleren van het elektrische systeem en, nog belangrijker, van elkaar. Het idee is om de originele batterij te gebruiken tijdens het rijden en de grotere deep cycle-batterij wanneer u geparkeerd staat. Dit heeft als bijkomend voordeel dat u nooit per ongeluk te weinig vermogen zult hebben om uw auto weer te starten. Of je nu een grotere batterij vervangt of een tweede installeert, het is niet voldoende om een ​​plek met de juiste horizontale afmetingen te vinden. Als de nieuwe batterij lang genoeg is om op de motorkap te aarden, moet je naar andere opties zoeken.

Het probleem met extra batterijcapaciteit

Of u nu een accu met hoge capaciteit installeert of een tweede parallel geschakelde accu, het is belangrijk om te onthouden dat u pas echt voordeel zult zien als de motor uit is. Dan komt de extra capaciteit goed van pas. Telkens wanneer de motor draait, is de extra batterij slechts een extra belasting voor de dynamo, die een oude (of ondermaatse) eenheid kan overbelasten. Afhankelijk van het precieze probleem dat u probeert aan te pakken, bent u wellicht beter af met een autoradio-condensator dan met een extra batterij. Hoewel verstevigende doppen meestal niet de beste oplossing zijn voor iedereen die daadwerkelijk deelneemt aan autoradiowedstrijden, kunnen ze vaak kleine problemen oplossen, zoals koplampen die dimmen tijdens bijzonder luide of baszware muziek.