Skip to content

Een upgrade-installatie van macOS Mavericks uitvoeren

11 de juli de 2021
update software upgrade laptop computer install 1565823 pxhere.com cdff8ee56cd342e996af673c09449ad7

Er zijn twee manieren om macOS Mavericks (10.9) te installeren: een standaardinstallatie en een upgrade-installatie. Een upgrade-installatie biedt ten minste twee voordelen ten opzichte van een standaardinstallatie: het is eenvoudiger en behoudt bijna alle instellingen, bestanden en apps van oudere versies van macOS. Mavericks controleert automatisch of uw apps compatibel zijn. Apps die niet werken met Mavericks worden verplaatst naar een map Incompatibele software. Het is mogelijk dat sommige voorkeursinstellingen opnieuw moeten worden geconfigureerd of gewijzigd tijdens het installatieproces. Wanneer u de upgrade-installatiemethode gebruikt, wordt macOS Mavericks over uw bestaande systeem geïnstalleerd. Dit proces vervangt de meeste systeembestanden door nieuwe van Mavericks, maar laat uw persoonlijke bestanden en de meeste voorkeuren en apps met rust. Afgezien van deze kleine ongemakken, is het uitvoeren van een upgrade-installatie van macOS Mavericks vrij eenvoudig.

Upgrade van een eerdere versie van macOS

Met een upgrade-installatie kun je verouderde versies van macOS overslaan en van een oudere naar een nieuwere versie springen. Dat komt omdat upgrades sinds macOS Lion (10.7) alle kernbestanden bevatten die nodig zijn sinds macOS Snow Leopard (10.6). Het installatieprogramma kan bepalen welke versie van het besturingssysteem wordt geüpgraded en welke bestanden nodig zijn om het bij te werken. Dit geldt ook voor latere versies van het besturingssysteem. Zolang macOS Snow Leopard of hoger op uw Mac draait, kunt u upgraden naar de meest recente versie van het besturingssysteem. Uiteraard moet je toestel ook aan de minimale systeemeisen voldoen.

Maak een back-up van uw gegevens voordat u uw besturingssysteem upgradet

Apple Time Machine-pictogram

Wanneer u een grote wijziging aan uw Mac aanbrengt, is het een goed idee om eerst een back-up van uw systeem te maken. Op die manier kunt u, als er iets misgaat, uw Mac terugbrengen in de staat waarin deze zich bevond voordat u de upgrade uitvoerde. Mogelijk ontdekt u na het upgraden dat sommige van uw apps niet compatibel zijn met het nieuwe besturingssysteem. Met een back-up kunt u uw Mac terugzetten naar het vorige besturingssysteem of een partitie maken waarmee u indien nodig in het oudere besturingssysteem kunt opstarten. We raden je ten zeerste aan om zowel een Time Machine of een andere conventionele back-up van je Mac te hebben, als een kloon van je opstartschijf. Sommigen vinden dit misschien een beetje overdreven, maar het is een betrouwbaar vangnet.

Wat u nodig hebt om te upgraden naar macOS Mavericks

 • Een kopie van het macOS Mavericks-installatieprogramma, dat u kunt verkrijgen in de Mac App Store. Onthoud dat om toegang te krijgen tot de winkel, u macOS Snow Leopard of hoger moet gebruiken.
 • Een opstartschijf met voldoende ruimte voor de Mavericks-installatie. Omdat u een upgrade-installatie uitvoert, is de doelbestemming voor de upgrade uw opstartschijf. De schijf moet voldoende vrije ruimte hebben om de installatie uit te voeren en voldoende vrije ruimte om uw besturingssysteem en apps goed te laten werken nadat de installatie is voltooid. Onze algemene richtlijn is om minimaal 15% van de schijf beschikbaar te houden als vrije ruimte; een groter percentage vrije ruimte is beter.
 • 650 MB extra vrije ruimte op de opstartschijf voor de Recovery HD-partitie die tijdens het installatieproces wordt gemaakt.

Upgrade installeren voor macOS Mavericks

Als u een exemplaar van macOS Mavericks hebt gedownload, bevindt het installatieprogramma zich waarschijnlijk in de Toepassingen map. De download kan ook automatisch het installatieproces starten, maar in deze handleiding gaan we ervan uit dat het installatieprogramma niet vanzelf is gestart.

 1. Sluit alle apps die momenteel op uw Mac worden uitgevoerd, inclusief uw browser. Als u deze instructies wilt openen, drukt u ze af door te selecteren: Afdrukken vanuit het bestandsmenu van uw browser, of gebruik een apart apparaat, zoals een smartphone of tablet, om de instructies te lezen.

 2. Start het Mavericks-installatieprogramma door te dubbelklikken op de OS X Mavericks installeren icoon in de /Toepassingen map.

 3. Zodra het Mavericks-installatievenster is geopend, selecteert u Doorgaan met.

  Kiezen om door te gaan met de installatie van Mavericks.

 4. Wanneer de Mavericks-licentieovereenkomst verschijnt, lees (of lees niet) de inhoud ervan en selecteer vervolgens Mee eens.

 5. Er wordt een dialoogvenster geopend waarin staat dat u akkoord bent gegaan met de voorwaarden van de licentie. Selecteer Mee eens.

 6. Het Mavericks-installatieprogramma geeft het schijfpictogram voor uw opstartschijf weer. Als je meerdere schijven op de Mac hebt aangesloten, kun je een andere schijfbestemming kiezen voor de installatie. Selecteer Toon alle schijven om de schijf die u wilt gebruiken weer te geven en te selecteren. Nadat de juiste schijf is geselecteerd, selecteert u Installeren.

  Een upgrade uitvoeren Installatie van macOS Mavericks

 7. Voer uw beheerderswachtwoord in en selecteer vervolgens OK.

 8. Het Mavericks-installatieprogramma begint met het kopiëren van de benodigde bestanden naar het geselecteerde station. Als u klaar bent, wordt uw Mac automatisch opnieuw opgestart.

 9. Zodra de Mac opnieuw is opgestart, gaat het installatieproces verder. Dit kan enige tijd duren, variërend van 15 minuten tot een uur, afhankelijk van de snelheid van het apparaat en het type media (harde schijf, SSD) waarop u de upgrade installeert.

 10. Zodra de installatie van macOS Mavericks is voltooid, wordt uw Mac automatisch opnieuw opgestart.

Configureer uw Mac na het installeren van macOS Mavericks

Op dit punt is uw Mac voor de tweede keer opnieuw opgestart tijdens het installatieproces. Zodra het huishouden is voltooid, geeft uw Mac een inlogscherm of uw bureaublad weer, afhankelijk van hoe u uw Mac eerder had geconfigureerd.

 1. Voer desgevraagd uw inlogwachtwoord in. Als u geen Apple ID had ingesteld, wordt u gevraagd er een aan te maken. Geef de gevraagde informatie op en selecteer vervolgens Doorgaan met. U kunt ook selecteren: Later instellen om de Apple ID-stap te omzeilen.

  iCloud-sleutelhanger

 2. U wordt gevraagd of u iCloud-sleutelhanger wilt instellen. Deze functie is nieuw voor macOS Mavericks en stelt u in staat om veelgebruikte wachtwoorden op te slaan in iCloud. U kunt iCloud-sleutelhanger nu of later (of nooit) instellen. Maak een selectie en selecteer vervolgens Doorgaan met.

 3. Als je hebt besloten iCloud-sleutelhanger in te stellen, ga dan verder vanaf hier; ga anders naar stap 6.

 4. U wordt gevraagd een viercijferige beveiligingscode voor de iCloud-sleutelhanger aan te maken. Voer de vier cijfers in en selecteer vervolgens Doorgaan met.

 5. Voer een telefoonnummer in dat sms-berichten kan ontvangen. Dit is onderdeel van het beveiligingssysteem. Als u de viercijferige beveiligingscode moet gebruiken, stuurt Apple een sms-bericht met een eigen reeks nummers. U zou dan die cijfers in een prompt invoeren om te bewijzen dat u bent wie u zegt dat u bent. Voer het telefoonnummer in en selecteer vervolgens Doorgaan met.

 6. Mavericks toont een lijst met gevonden applicaties die niet compatibel zijn met het besturingssysteem. De applicaties worden automatisch verplaatst naar een map met de naam Incompatibele software, die zich in de hoofdmap van uw opstartschijf bevindt.

 7. Het iCloud-voorkeurenpaneel wordt geopend en toont de nieuwe iCloud-licentieovereenkomst. Selecteer de Ik heb de iCloud-voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord selectievakje en selecteer vervolgens Doorgaan met.

 8. U kunt nu het iCloud-voorkeurenpaneel sluiten.

De installatie van macOS Mavericks is voltooid. Neem de tijd om de nieuwe functies te verkennen en ga daarna weer aan het werk (of speel)!