Skip to content

Een vast tarief bepalen voor grafische ontwerpprojecten

1 de augustus de 2021
graphic designer working with drawing tablet in office 554995677 57bdeb595f9b582f38617947

Een vast tarief vragen voor grafische ontwerpprojecten is vaak een goed idee, omdat zowel u als uw klant vanaf het begin de kosten kennen. Tenzij de omvang van het project verandert, hoeft de opdrachtgever zich geen zorgen te maken over het overschrijden van het budget en is de ontwerper verzekerd van een bepaald inkomen. Het bepalen van een vast tarief is niet zo moeilijk als u denkt.

Hoe u uw uurtarief bepaalt

Om een ​​vast tarief voor een project vast te stellen, moet u eerst een uurtarief bepalen. Dat wordt gedeeltelijk bepaald door wat de markt kan verdragen, maar het volgende proces kan u helpen beslissen wat u per uur in rekening brengt:

 1. Kies zelf een salaris op basis van eerdere fulltime banen.
 2. Bepaal de jaarlijkse uitgaven voor hardware, software, advertenties, kantoorbenodigdheden, domeinnamen en andere zakelijke uitgaven.
 3. Aanpassen voor kosten van zelfstandigen zoals verzekeringen, betaalde vakantie en bijdragen aan een pensioenplan.
 4. Bepaal uw totaal declarabele uren in een jaar.
 5. Tel je salaris op bij je uitgaven en aanpassingen en deel dit vervolgens door het totaal aantal declarabele uren om tot een uurtarief te komen.

Schat uw uren

Nadat u uw uurtarief hebt bepaald, schat u in hoe lang de ontwerpopdracht u in beslag zal nemen. Als u soortgelijke projecten heeft voltooid, gebruikt u deze als uitgangspunt en past u de details van het betreffende project aan. Als u soortgelijke projecten nog niet heeft voltooid, denk dan na over elke stap van het proces en schat in hoe lang u erover doet. Het schatten van uren kan in het begin moeilijk zijn, maar na verloop van tijd zul je een oeuvre hebben om te vergelijken. Zelfs als u een vast tarief in rekening brengt, moet u uw tijd voor elk project altijd zorgvuldig bijhouden om te zien of en waar u de tijd om een ​​taak te voltooien verkeerd hebt ingeschat. Dit zal u helpen toekomstige banen in te schatten. Een project omvat meer dan alleen ontwerp. Neem bij het maken van een tijdsschatting ook andere activiteiten op, zoals:

 • Meerdere wisselingen (het aantal wisselingen moet in je contract staan)
 • Klantbijeenkomsten
 • Projectonderzoek
 • E-mail en telefoon communicatie
 • Contact en onderhandeling met externe leveranciers zoals printers
 • Contact en onderhandeling met onderaannemers zoals illustratoren

Bereken uw tarief

Om uw tarief tot nu toe te berekenen, vermenigvuldigt u het aantal benodigde uren met uw uurtarief. Noteer dit nummer; het is niet je uiteindelijke projecttarief. Je moet nog kijken naar uitgaven en noodzakelijke aanpassingen.

Kosten toevoegen die u mogelijk maakt

Kosten zijn extra kosten die niet direct verband houden met uw ontwerpwerk of tijd. Veel kosten zijn vast en moeten in uw offerte worden opgenomen. Misschien wilt u de kosten scheiden van uw schatting om de klant inzicht te geven in de totale vergoeding. Kosten omvatten:

 • Stockfotografie en illustratie
 • Drukkosten, inclusief papier
 • Materiaalkosten, zoals in pakketontwerp

Pas uw tarief indien nodig aan

Waar mogelijk moet u uw tarief aanpassen voordat u een schatting aan de klant presenteert. Naarmate de tijd verstrijkt en u meer banen inschat, kunt u achteraf de gewerkte uren bekijken en bepalen of u correct citeert. Dit helpt u te bepalen of het toevoegen van een percentage nodig is. Voeg een klein percentage toe, afhankelijk van de grootte en het type project, voor onvoorziene wijzigingen. Dit is een beoordelingsgesprek voor de ontwerper op basis van het werk en de opdrachtgever. Het toevoegen van een percentage geeft je wat ademruimte, zodat je niet extra hoeft te rekenen voor elke kleine verandering. Ontwerpers passen zich meestal aan voor:

 • Het soort werk. Logo-ontwerpen worden bijvoorbeeld zeer gewaardeerd en zijn vaak meer waard dan alleen de uren die nodig zijn om het werk te voltooien.
 • Het aantal te maken afdrukken.
 • Het beoogde gebruik van het werk. Een illustratie voor een druk bezochte website is voor een klant meer waard dan een die alleen in de nieuwsbrief voor medewerkers verschijnt.

Onderhandelen over een ontwerpvergoeding

Wanneer u uw vaste tarief heeft bepaald, is het tijd om deze aan de klant te presenteren. Vraag de klant wat het budget voor het project is voordat u uw schatting ontwikkelt en presenteert. Bereken uw tarief en tijd zoals hierboven om te bepalen of u de klus binnen het budget of in de buurt ervan kunt voltooien. Als je ver boven het budget van de klant zit, heb je drie keuzes:

 • Verlaag uw prijs de baan te landen.
 • Leid de klant op over de kosten. Met meer informatie kan de klant het budget aanpassen.
 • Laat het werk naar iemand anders gaan. Als u een gevestigde klantenkring heeft, is dit soms de beste manier van handelen. Jouw ervaring is meer waard dan die van iemand die net begint.

Het is onvermijdelijk dat sommige klanten proberen te onderhandelen. Voordat u in onderhandeling gaat, moet u twee cijfers in uw hoofd hebben:

 • Uw vast tarief
 • De laagste vergoeding die u zou accepteren om de klus te klaren

Evalueer bij het onderhandelen de waarde van het project voor u buiten geld. Is het een geweldig portfoliostuk? Is er mogelijk vervolgwerk? Heeft de opdrachtgever veel contacten in jouw vakgebied voor eventuele doorverwijzingen? Hoewel u niet onderbetaald en overwerkt moet zijn, kunnen deze factoren van invloed zijn op hoeveel u bereid bent om uw prijs te verlagen om het project binnen te halen. Net als bij het maken van de eerste schatting, zal ervaring u helpen een betere onderhandelaar te worden.