Skip to content

Een vasthoudingsovereenkomst opstellen

29 de juli de 2021
492792521 56a44dd43df78cf77281a8b6

Een provisie is een vergoeding die wordt betaald voor een overeengekomen hoeveelheid tijd of werk, meestal een maand of jaar. Een provisie komt zowel de grafisch ontwerper als de klant ten goede en moet gebaseerd zijn op een schriftelijk contract.

Een houder komt de aannemer ten goede

Voor een grafisch ontwerper is een provisie een vangnet, een gegarandeerd inkomen in de loop van de tijd. Met een groot deel van een freelance inkomen, vaak gebaseerd op sporadische projecten, is een provisie een kans om op een bepaald bedrag te rekenen van een bepaalde klant. Een provisie kan op lange termijn geloofwaardigheid en vertrouwen creëren bij klanten en zelfs resulteren in extra werk buiten de initiële provisieovereenkomst. Het bevrijdt de freelance ontwerper ook van het besteden van zoveel tijd aan het zoeken naar nieuwe klanten, zodat hij efficiënter en productiever kan werken aan zijn bestaande projecten.

Een houder komt de klant ten goede

Voor de klant garandeert een provisie dat een grafisch ontwerper een bepaalde hoeveelheid werk levert en mogelijk prioriteit geeft aan dat werk. Met freelancers die vaak in vele richtingen worden getrokken, geeft het de klant consistente uren van een ontwerper. Omdat de opdrachtgever vooruit betaalt om een ​​bepaalde hoeveelheid werk te garanderen, kunnen opdrachtgevers ook korting krijgen op het uurtarief van de ontwerper.

Een houder instellen

Focus op bestaande klanten. Een provisie is ideaal voor bestaande klanten met wie je een trackrecord hebt: je werkt goed samen, je hebt al topwerk geleverd, je mag de klant en de klant vindt jou leuk. Stel nooit een vaste relatie voor met een kersverse klant.

Pitch het als partner. Als je eerder met deze cliënt hebt gewerkt, weet je welke taken ze moeilijk zelf kan uitvoeren, of welke problemen ze heeft. Bedenk hoe uw betrokkenheid haar kan helpen deze op te lossen, dus diversifieer uw diensten. Als je focus op design ligt, ga dan op social media; als je geen schrijfvaardigheid hebt, pak dan wat basiskennis op.

Bepaal uw tarief. En hoe zit het met je tarief? Een klant zal waarschijnlijk een gereduceerd tarief verwachten of vragen, maar deze beslissing is zeer subjectief en niet alle freelancers bieden kortingen voor voorschotovereenkomsten. Als u een gevestigde freelancer bent en u weet dat uw tarieven eerlijk zijn, weiger dan een korting en concentreer u op de resultaten die u kunt leveren bij het onderhandelen over het contract, in plaats van op de prijs van uw diensten. Aan de andere kant, als deze klant cruciaal voor je is, of als je net begint, kan het aanbieden van een korting een verstandige strategie zijn.

Identificeer de reikwijdte van het werk. Begrijp precies met hoeveel werk u akkoord gaat en verduidelijk dat er extra kosten in rekening worden gebracht als het werk voorbijgaat. Werk nooit gratis!

Een schriftelijk contract hebben. Zorg dat alles schriftelijk en ondertekend is. Het contract moet de basisprincipes bevatten, zoals het exacte bedrag dat u zult ontvangen, de verwachte omvang van het werk, de datum en het schema waarop u wordt betaald en al het andere dat van invloed kan zijn op uw werk. De American Bar Association geeft enkele tips voor het ontwikkelen van overeenkomsten die nuttig kunnen zijn.

Gemeenschappelijke borgregelingen

Maandelijks. Een ontwerper krijgt maandelijks een vergoeding, vaak vooruit, voor een bepaald aantal gewerkte uren. De ontwerper houdt de uren bij en factureert de klant voor werk boven het overeengekomen bedrag, hetzij tegen dezelfde korting of tegen een volledig tarief. Als de ontwerper minder werkt dan de afgesproken hoeveelheid, kan die tijd worden doorgeschoven of verloren.

jaarlijks. Een ontwerper krijgt een bepaald bedrag per jaar betaald voor een bepaald aantal gewerkte uren of dagen. Een jaarovereenkomst houdt de ontwerper niet zo strak als een maandcontract, maar daarvoor gelden dezelfde voorwaarden.

Per project. Een ontwerper wordt betaald om aan een doorlopend project te werken, voor een bepaalde tijd of totdat het project is voltooid. Dit is vergelijkbaar met werken voor een vast bedrag voor een project, maar komt over het algemeen vaker voor bij lopend werk dan bij de ontwikkeling van een nieuw project. Wat de details van de regeling ook zijn, een provisie is vaak een geweldige manier om een ​​vast inkomen te garanderen, terwijl de klant vaak korting krijgt en een langdurige relatie wordt opgebouwd.