Skip to content

Een vergelijking van Opera Mobile en Opera Mini

3 de augustus de 2021
Opera Touch vs Opera Mini 8cb9589b85164bef93e0ab5c13415958

Als je een fan bent van de Opera-webbrowser en dezelfde functionaliteit op je telefoon of mobiele apparaat wilt, heb je de keuze tussen Opera Mobile en Opera Mini. Welke is de juiste voor jou? Opera Mobile is ontworpen voor smartphones, tablets en PDA’s. Het is een sterke browser met veel functies en ondersteunt veilige websites. Opera Mini is een uitgeklede versie van de Opera Mobile-browser, maar het heeft enkele voordelen ten opzichte van Opera Mobile, en sommige gebruikers geven er de voorkeur aan.

Opera mobiel

 • Meer volledig uitgerust dan Mini.
 • Langzamere prestaties maar veiliger.
 • Gebruikersvriendelijk.

Opera Mini

 • Verkleinde versie van Opera Mobile.
 • Gecomprimeerde pagina’s zorgen voor snellere prestaties.
 • Niet ideaal voor beveiligde sites.

Prestaties: Mini betekent snelheid

Opera mobiel

 • Verbruikt meer ruimte op de harde schijf.
 • Bevat optie om gegevens op te slaan via gecomprimeerde technologie, maar is niet standaard ingeschakeld.

Opera Mini

 • Gecomprimeerde pagina’s verbeteren de prestaties door gegevens op te slaan, waardoor sommige webpagina’s sneller kunnen worden geladen dan in andere webbrowsers.

Opera Mini werkt door een verzoek naar de Opera-servers te sturen, die op hun beurt de pagina downloadt, comprimeert en terugstuurt naar de browser. Omdat de pagina’s worden gecomprimeerd voordat ze worden verzonden, kan dit leiden tot betere prestaties, waardoor sommige webpagina’s sneller worden geladen dan in andere webbrowsers. Naast het comprimeren van de pagina’s, optimaliseren de Opera Servers ze ook voor weergave op mobiele schermen. Dit betekent dat sommige pagina’s er beter uitzien in de Opera Mini-browser dan in de Opera Mobile of andere volwaardige webbrowsers.

Interface: Opera Mobile is gebruiksvriendelijker

Opera mobiel

 • Meer gecompliceerde maar gedetailleerde zoomfunctie.

Opera Mini

 • Iets meer rommelige interface.

Opera Mobile maakt het navigeren op het web gemakkelijk met een interface met standaarden van desktopbrowsers zoals knoppen om een ​​site terug of vooruit te gaan en een verversingsknop, hoewel we het niet erg zouden vinden als de verversingsknop zou worden vervangen door een favorietenknop. Favorieten zijn toegankelijk via het actiemenu, waarmee u ook een pagina kunt markeren, naar uw startpagina kunt gaan en naar de bovenkant van de huidige pagina kunt gaan. Met Opera Mobile kunt u ook meerdere vensters openen, zodat u tussen pagina’s heen en weer kunt bladeren. Terwijl u een pagina bekijkt, kunt u het menu gebruiken om tot 200% op een pagina in te zoomen of uit te zoomen totdat de pagina 25% van de oorspronkelijke grootte heeft, wat voldoende is om op de meeste pagina’s evenveel inhoud op uw mobiele scherm te laten passen als ze op uw bureaublad, hoewel tekst op die grootte onleesbaar wordt. Terwijl de Opera Mobile-browser opties heeft om in te zoomen, heeft de Opera Mini een eenvoudigere interface. Er zijn slechts twee fasen – normaal en ingezoomd – maar je kunt ertussen schakelen met een simpele tik, waardoor het veel gemakkelijker te gebruiken is.

Beveiliging: mobiel beter voor beveiligde sites

Opera mobiel

 • Betere keuze voor beveiligde websites en data.

Opera Mini

 • Encryptietechnologie maakt Mini minder geschikt voor beveiligde websites.

Opera Mobile ondersteunt beveiligde webpagina’s, terwijl Opera Mini niet de beste browser is voor beveiligde sites. De versie met veel geheugen van Opera Mini ondersteunt gecodeerde pagina’s, maar omdat alle websites worden geladen via de Opera-servers, wordt de pagina gedecodeerd en vervolgens opnieuw gecodeerd. Opera Mini laadt gecodeerde pagina’s, maar ze worden gedecodeerd.

Eindoordeel: kies uw voorkeur

Opera Mobiel of Opera Mini? Uiteindelijk komt de keuze neer op voorkeur. Als je regelmatig naar beveiligde sites gaat of de mogelijkheid om meerdere vensters in je browser te openen erg leuk vindt, is Opera Mobile misschien wel de beste keuze. Aan de andere kant maken de eenvoudige zoomfuncties van Opera Mini het browsen op niet-mobiele websites een fluitje van een cent. Als u de meerdere vensters niet nodig hebt en niet naar veel beveiligde websites gaat, is Opera Mini misschien beter voor u. Ten slotte kun je, net als vele anderen, besluiten om helemaal niet te kiezen. Veel mensen vinden het prettig om zowel de Opera Mobile- als de Opera Mini-browser op hun mobiele apparaat te hebben geïnstalleerd. Simpel gezegd, Opera Mobile is goed voor het uitvoeren van sommige taken, terwijl Opera Mini goed is voor andere, dus het beste van beide werelden is om beide te installeren.