Skip to content

Een video-interview produceren

10 de juli de 2021
GettyImages 533980193 57bbc89a5f9b58cdfdb2f578

Video-interviews—of pratende hoofden-zijn gebruikelijk in alle soorten video’s, van documentaires en nieuwsuitzendingen tot marketingvideo’s en getuigenissen van klanten. Het produceren van een video-interview is een eenvoudig proces dat u kunt voltooien met bijna elk type homevideo-apparatuur.

Een video-interview produceren

Volg deze stappen om het perfecte video-interview te produceren:

 1. Bereid jezelf en je onderwerp voor op het video-interview door te praten over de informatie die je gaat behandelen en de vragen die je gaat stellen. Je onderwerp zal meer ontspannen zijn en het video-interview zal vlotter verlopen als je het van tevoren hebt uitgepraat.

 2. Zoek een goede achtergrond voor het houden van het video-interview. Idealiter gebruik je een locatie die iets illustreert over de persoon die je interviewt, zoals het huis of de werkplek van het onderwerp. Zorg ervoor dat de achtergrond aantrekkelijk is en niet te rommelig. Als je geen geschikte achtergrond kunt vinden voor het video-interview, plaats je onderwerp dan voor een blinde muur.

 3. Afhankelijk van de locatie van je video-interview, wil je misschien wat lampen plaatsen. Een eenvoudige driepuntsverlichtingsopstelling kan het uiterlijk van uw video-interview echt verbeteren. Als je zonder lichtset werkt, gebruik dan de beschikbare lampen om de verlichting aan te passen. Zorg ervoor dat het gezicht van je onderwerp helder verlicht is, zonder vreemde schaduwen.

 4. Zet uw videocamera op een statief op ooghoogte met het onderwerp van uw interview. De camera mag zich slechts drie of vier voet van het onderwerp bevinden. Op die manier wordt het interview meer een gesprek en minder een verhoor.

 5. Gebruik het oculair of de zoeker van de camera om de belichting en belichting van de scène te controleren. Oefen met het kadreren van uw onderwerp in een brede opname, middellange opname en close-up, en zorg ervoor dat alles in het kader er goed uitziet.

 6. Idealiter gebruik je een draadloze lavaliere-microfoon voor het opnemen van het video-interview. Klem de microfoon aan het shirt van het onderwerp, zodat deze niet in de weg zit, maar helder geluid geeft. Een lavaliere-microfoon zal geen goede opname maken van het stellen van de interviewvragen. Gebruik een andere lava-microfoon voor jezelf, of een microfoon die op de camera is aangesloten, als je zowel de interviewvragen als de antwoorden wilt opnemen. Als je geen lavamicrofoon hebt, gebruik dan de ingebouwde microfoon van de camcorder voor het video-interview. Zorg ervoor dat het interview in een rustige ruimte wordt gedaan en dat uw onderwerp luid en duidelijk spreekt.

 7. Ga naast de camcorder zitten aan de kant met het uitklapbare scherm. Op deze manier kunt u de video-opname subtiel volgen zonder uw aandacht af te leiden van het onderwerp van het video-interview. Instrueer uw interviewonderwerp om naar u te kijken, en niet rechtstreeks in de camera. Deze positionering geeft uw interview een natuurlijker uiterlijk, waarbij het onderwerp een beetje buiten de camera kijkt.

 8. Begin met de opname en stel je video-interviewvragen. Geef je onderwerp voldoende tijd om na te denken en zijn of haar antwoorden in te kaderen; spring niet zomaar bij de eerste pauze in het gesprek in met een andere vraag. Blijf als interviewer stil terwijl uw interviewonderwerp vragen beantwoordt. Reageer met steun en empathie door te knikken of te glimlachen, maar eventuele verbale reacties zullen het bewerken van het interview moeilijk maken.

 9. Verander de kadrering tussen vragen, zodat je een verscheidenheid aan brede, medium en close-up shots maakt. Deze variatie maakt het gemakkelijker om verschillende segmenten van het interview samen te bewerken, terwijl onhandige sprongen worden vermeden.

 10. Als je klaar bent met het video-interview, laat je de camera nog een paar minuten draaien. Mensen ontspannen zich als het allemaal voorbij is en beginnen comfortabeler te praten dan tijdens het interview. Deze momenten kunnen geweldige soundbites opleveren.

 11. Hoe u het video-interview bewerkt, hangt af van het doel ervan. Als het puur archiveren is, kun je de hele band gewoon op dvd zetten zonder te bewerken. Of misschien wil je de beelden bekijken en de beste verhalen en soundbites kiezen. Zet deze samen in willekeurige volgorde, met of zonder gesproken tekst, en voeg b-roll of overgangen toe om eventuele sprongen te dekken.

Tips voor het produceren van video-interviews

Hier zijn enkele meer algemene tips voor het verkrijgen van de beste resultaten:

 • Zoek voor uw geïnterviewde een comfortabele stoel om in te zitten.
 • Vraag uw geïnterviewde om armbanden of sieraden te verwijderen die tegen elkaar kunnen kletteren en de audio-opname kunnen verstoren.
 • Controleer het kader nauwkeurig om er zeker van te zijn dat er geen achtergrondobjecten achter het hoofd van uw onderwerp uitsteken.