Skip to content

Een VPN repareren die geen verbinding maakt Connect

9 de juli de 2021
vpn D3Damon 5782a3675f9b5831b5cdd2c3

Meestal werken VPN-services probleemloos. Het kan dus verwarrend of frustrerend zijn als je plotseling problemen hebt om verbinding te maken met je VPN. Wanneer uw VPN een beetje chagrijnig is en weigert verbinding te maken, kan deze stapsgewijze handleiding voor probleemoplossing u helpen weer aan de slag te gaan.

Oorzaken van VPN-verbindingsproblemen

VPN-verbindingsproblemen zijn vaak software- of browsergerelateerd, dus het oplossen van het probleem van een zich misdragend VPN is meestal een proces van eliminatie. Uw VPN werkt mogelijk niet goed vanwege:

 • Een overbelaste VPN-server
 • Verouderde VPN-software gebruiken
 • Het verkeerde VPN-protocol gebruiken

Stappen voor probleemoplossing om uw VPN opnieuw te verbinden

Probeer deze oplossingen als je VPN geen verbinding kan maken:

 1. Controleer je internetverbinding. In lijkt misschien voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat uw netwerkverbinding werkt. Als je wifi-verbinding niet werkt, controleer dan of je apparaat is verbonden met het juiste toegangspunt.

 2. Controleer uw inloggegevens. Het niet hebben van de juiste of actuele inloggegevens is een ander voor de hand liggend maar vaak over het hoofd gezien detail. Als je een gratis VPN-service gebruikt, kijk dan op de website of de inloggegevens van de VPN-service zijn gewijzigd of dat je wachtwoord moet worden bijgewerkt.

 3. De VPN-serververbinding wijzigen. ️️️️️️️️️️️️️️️️️️VPN’s bieden over het algemeen een selectie van servers waarmee u verbinding kunt maken. Soms heeft de server waarmee u verbinding probeert te maken echter problemen. Het kan tijdelijk niet werken of worden belast met te veel verbindingen. Probeer een andere server en kijk of dat het probleem oplost.

 4. Start de VPN-software of browser plug-in opnieuw. ️️️️️️️️️️️️️️️️️️Als het wijzigen van de VPN-server niet werkt, start u de VPN-software of browserplug-in opnieuw. Verbreek niet alleen de verbinding met de VPN-server; sluit en herstart de software. Sluit in het geval van browserplug-ins de browser volledig af en open deze opnieuw. Mogelijk moet u uw browsercache wissen om de plug-in weer te laten werken.

 5. Controleer of uw VPN-software up-to-date is. ️️️️️️️️️️️️️️️️️️VPN-software wordt regelmatig bijgewerkt. Om de mogelijkheid van bugs uit te sluiten en de prestaties te maximaliseren, moet u ervoor zorgen dat u de nieuwste beschikbare software gebruikt. In de meeste gevallen kunt u controleren op updates onder het VPN-menu om de laatste update te krijgen. U kunt uw VPN ook zo instellen dat deze automatisch wordt bijgewerkt in de VPN-instellingen.

 6. Controleer of uw browser up-to-date is. ️️️️️️️️️️️️️️️️️️Gebruik een browser die wordt ondersteund en goedgekeurd door uw VPN-provider om veelvoorkomende browserproblemen te voorkomen. Zorg er ook voor dat u de nieuwste browserupdates hebt geïnstalleerd.

 7. Installeer het nieuwste VPN-softwarepakket opnieuw. ️️️️️️️️️️️️️️️️️️Als niets anders tot nu toe heeft gewerkt, installeer dan de VPN-software opnieuw. Om het nieuwste pakket te krijgen, gaat u naar de site van de VPN-provider om het nieuwste softwarepakket voor uw besturingssysteem of apparaat te zoeken en opnieuw te installeren. Misschien wilt u eerst alle oude pakketten verwijderen om er zeker van te zijn dat u met een schone lei begint.

 8. Het VPN-tunnelingprotocol wijzigen. Als je nog steeds moeite hebt om verbinding te maken, kan het probleem te maken hebben met het VPN-tunnelingprotocol. Ga naar de VPN- of netwerkinstellingen en probeer verschillende protocollen te gebruiken: OpenVPN, L2TP/IPSec of IKeV2/IPSec bijvoorbeeld. De locatie van deze instellingen verschilt per VPN-product, apparaat of besturingssysteem. Neem bij vragen contact op met je VPN-provider. Vermijd waar mogelijk het gebruik van het PPTP-protocol, omdat dit niet als veilig wordt beschouwd.

 9. Wijzig de verbindingspoort. Sommige ISP’s en netwerken blokkeren verkeer op specifieke poorten. Controleer de documentatie van de VPN om te zien of het het gebruik van een bepaald poortnummer aanbeveelt. Als dit het geval is, kan het probleem worden opgelost door een andere poort te gebruiken.

 10. Controleer je routerinstellingen. ️️️️️️️️️️️️️️️️️️Sommige routers ondersteunen geen VPN-passthrough (een functie op een router waarmee verkeer vrijelijk naar internet kan gaan). Controleer in uw thuisnetwerk de instellingen van uw router en persoonlijke firewall op deze opties. Mogelijk hebt u beheerderstoegang nodig om wijzigingen aan te brengen.

  • VPN-doorvoer: Er is mogelijk een optie in de beveiligingsinstellingen om IPSec of PPTP (twee veelvoorkomende typen VPN-protocollen) Passthrough in te schakelen. Houd er rekening mee dat niet alle routers deze instelling hebben.
  • Poort doorsturen en protocollen: Uw firewall in de router en eventuele geïnstalleerde firewallprogramma’s moeten mogelijk specifieke poorten hebben doorgestuurd en protocollen geopend. In het bijzonder moeten IPSec VPN’s UDP-poort 500 (IKE) hebben doorgestuurd en protocollen 50 (ESP) en 51 (AH) geopend.

  Raadpleeg de handleiding van uw router of websitedocumentatie voor iets dat zegt: VPN, en je zou de informatie moeten kunnen vinden die je nodig hebt. Neem bij twijfel contact op met je VPN-provider.

 11. Praat met de VPN-provider. Neem contact op met uw VPN-provider als de VPN nog steeds geen verbinding maakt. Een technicus kan u vragen welke tijdelijke oplossingen u hebt geprobeerd, het soort installatie dat u heeft (type router, internetverbinding en besturingssysteem) en eventuele foutmeldingen die u hebt ontvangen. Als VPN-expert zou de provider je moeten kunnen helpen.