Skip to content

Een wifi-router repareren

11 de juli de 2021
how to fix a wifi router 5082923 1 f1fb14cea8c9458f980c518a740991fc

Er zijn een aantal problemen die u kunt hebben met uw wifi-router, van het niet kunnen verbinden met de router, tot lage snelheden wanneer verbonden, tot helemaal geen internetverbinding. Als u echter weet waar u moet zoeken en wat u moet doen op basis van de specifieke symptomen, is het meestal helemaal niet moeilijk om een ​​wifi-router te repareren. Veel van de symptomen die u heeft, kunnen elkaar overlappen. Intermitterende problemen met de internetverbinding kunnen bijvoorbeeld verschijnen als een trage verbinding. Volg de onderstaande stappen van boven naar beneden om eerst de meest waarschijnlijke problemen op te heffen, voordat u doorgaat naar de meer gecompliceerde.

Oorzaak van problemen met wifi-router

Heel wat dingen kunnen problemen veroorzaken met uw wifi-router. Het meest voorkomende scenario is een draadloos kanaal dat overvol is door te veel apparaten die te veel bandbreedte gebruiken. Het minst waarschijnlijke scenario is een hardwarefout met de router zelf. Er zijn ook problemen zoals malware op uw apparaat, een gehackte router en meer.

Hoe trage draadloze verbindingen te repareren

De eenvoudigste manier om op te lossen of uw wifi-routerproblemen worden veroorzaakt door te veel mensen die het netwerk gebruiken, is door alle verbindingen (behalve die van u) te blokkeren en vervolgens een snelheidstest uit te voeren. De snelheidstest zal uitwijzen of het probleem bij de ISP’s ligt of bij u.

 1. Maak als beheerder verbinding met uw router. Zorg ervoor dat je een ethernetkabel gebruikt om verbinding te maken, zodat je geen wifi-verbinding nodig hebt om in te loggen nadat je alle draadloze verbindingen hebt geblokkeerd.

 2. Blokkeer alle apparaten in je netwerk. U kunt dit doen via de instellingen voor toegangscontrole in uw routermenu. Zorg ervoor dat alle nieuwe apparaten geen verbinding kunnen maken en selecteer en blokkeer vervolgens alle aangesloten apparaten. Aangezien je verbonden bent via een netwerkkabel, heeft dit geen invloed op je verbinding.

 3. Voer een snelheidstest voor de internetverbinding uit. Zorg ervoor dat u weet welke snelheid u zou moeten krijgen onder het abonnement dat u bij uw ISP hebt gekocht. Aangezien u de enige bent die is verbonden, moet uw snelheid nauw aansluiten bij wat uw plan zegt dat u zou moeten hebben. Als dit niet het geval is, moet u contact opnemen met uw internetprovider voor hulp bij het oplossen van problemen met het account, aangezien dit niet uw router is.

 4. Vergrendel je router. Veel mensen vergeten hun router van de standaardinstellingen te veranderen, zodat deze veilig is en niemand anders uw internet kan gebruiken. Als andere mensen verbinding maken met uw netwerk, gebruiken ze uw bandbreedte, wat uw internetverbinding vertraagt.

 5. Nadat u alle tests hebt voltooid en uw router hebt vergrendeld, voert u een volledige herstart van uw router uit. Opnieuw verbinden en inschakelen Alle nieuwe apparaten toestaan ​​verbinding te maken opnieuw.

Op dit punt heb je getest of je de juiste snelheden krijgt van je ISP. Je hebt ook je router beveiligd, zodat niemand zonder je draadloze wachtwoord verbinding kan maken met je netwerk. Als u nog steeds problemen met de Wi-Fi Router ondervindt, gaat u verder met het volgende gedeelte.

Omgaan met een gehackte wifi-router

Geloof het of niet, routers zijn kleine, speciaal gebouwde computers en kunnen daarom virussen krijgen. Dit is met name het geval als u het beheerderswachtwoord nog nooit hebt gewijzigd of een slecht inlogwachtwoord voor het netwerk hebt opgegeven. Zodra hackers toegang hebben tot uw router, kunnen ze instellingen wijzigen, poorten openen en allerlei problemen veroorzaken. Gelukkig zijn er manieren waarop u deze problemen kunt oplossen, zelfs nadat uw router is geïnfecteerd.

 1. Reset uw router naar de standaardwaarde. Als u een harde reset uitvoert, worden alle belangrijke instellingen teruggezet naar de standaardinstellingen die uw ISP oorspronkelijk voor de router heeft geconfigureerd. Volg altijd de 30-30-30 harde reset-regel bij het uitvoeren van een routerreset.

 2. Herhaal het bovenstaande gedeelte om uw routerinstellingen opnieuw te beveiligen, maar ga nog een stap verder en zorg ervoor dat u WPS (Wi-Fi Protected Setup) uitschakelt om extra beveiliging toe te voegen.

 3. Wijzig het IP-adres van uw router. Dit is belangrijk omdat sommige openbare IP-adressen door hackers bekend worden als “zachte” doelen en vaker worden aangevallen dan andere. U kunt het IP-adres van uw router echter vrijgeven en vernieuwen om een ​​nieuw adres te krijgen. Als je het IP-adres van je router niet kunt wijzigen, neem dan contact op met je ISP en vraag om een ​​nieuw, vast IP-adres.

 4. Koop een secundaire, veiligere router. Sommige draadloze routers die ISP’s aan klanten leveren, zijn een combinatie van modem en router, en de beveiliging is niet altijd de beste. U kunt de Wi-Fi-functie op uw modem uitschakelen en een veiligere Wi-Fi-router aansluiten op de modem. Stel vervolgens uw wifi-thuisnetwerk in met dat veiligere modem.

 5. Beveilig uw netwerk na een hack. Nadat een router is geïnfecteerd, is het waarschijnlijk dat andere apparaten in uw netwerk zijn geïnfecteerd. Nadat u uw router hebt schoongemaakt en beveiligd, moet u ervoor zorgen dat u virussen scant en verwijdert van uw Windows 10-pc’s, Mac-computers en mobiele telefoons.

Andere problemen met de wifi-router oplossen

Als je zo ver bent gekomen en nog steeds geen verbinding kunt maken met je router of als je slechte prestaties hebt, kunnen er verschillende andere problemen aan de hand zijn.

 1. Wijzig wifi-kanalen op verschillende apparaten. Als alle apparaten in je huis het 5 GHz-kanaal gebruiken, is er kans op storing. Probeer uw smarthome-apparaten en mobiele telefoons te wijzigen in 2,4 GHz, terwijl desktops en laptops 5 GHz blijven gebruiken.

 2. Los problemen met individuele internetverbindingen op. Als je zo ver bent gekomen en je router goed lijkt te werken, maar je internetverbinding nog steeds slecht is, kan dit een probleem zijn op afzonderlijke apparaten. Kijk in dit geval naar wifi-verbindingsproblemen die specifiek zijn voor Windows 10-, macOS-, Android- of iOS-apparaten.

 3. Overweeg de plaatsing van de router. Een veelgemaakte fout is het plaatsen van een router op een hoek van een huis. Dit zorgt voor ruimtes in huis met een zwak wifi-signaal of haperende verbindingen. Een andere oplossing als je een groot huis hebt, is om je wifi-signaal te versterken, hetzij door een betere plaatsing of door hardware wifi-boosters te kopen.

 4. Controleer uw DHCP-instellingen. Onjuiste DHCP-instellingen die op een router zijn geconfigureerd, kunnen intermitterende of permanente verbindingsproblemen veroorzaken. Het DHCP-bereik moet overeenkomen met het gateway-adres.

 5. Controleer de DNS-servers op uw router. Uw router heeft IP-adressen van de DNS-server geconfigureerd. Zorg ervoor dat deze niet zijn gewijzigd door de technische ondersteuningstechnicus van uw ISP te vragen wat deze zouden moeten zijn. U kunt ook testen door ze in te stellen op openbare DNS-servers om te zien of dit uw problemen oplost (wat zou kunnen betekenen dat er problemen zijn met de DNS-servers van uw ISP).

Heeft u uw wifi-router gerepareerd?

Kon je je problemen met je wifi-router oplossen of heb je nog steeds verbindingsproblemen? Wees niet bang om het apparaat volledig te vervangen door een nieuw exemplaar. Vraag welke modemmodellen uw ISP ondersteunt en koop een nieuwe kabelmodem. Als het een combinatiemodem en wifi-router is, zijn er veel kabelmodems/routers op de markt die eersteklas beveiliging en gebruiksgemak bieden.