Skip to content

Een Windows 10 Metered-verbinding gebruiken

28 de juli de 2021
laptopcafemeteredconnection 5c45977646e0fb00014fee30

De instelling voor verbinding met datalimiet voor Windows 10 helpt u bij het beheren van uw internetgegevensgebruik. Deze functie is vooral handig wanneer u op reis bent of een internetservice gebruikt met een kleine downloadlimiet. De informatie in dit artikel is van toepassing op alle computers en tablets met Windows 10.

Wat is een Windows 10 Metered-verbinding?

De instelling voor een gemeten verbinding beperkt de functionaliteit van een bestaande internetverbinding. Elk Wi-Fi-netwerk dat u gebruikt, kan worden bestempeld als een gemeten verbinding. Wanneer u een verbinding met datalimiet gebruikt, worden de meeste downloads van besturingssystemen en apps onderbroken en werken sommige achtergrondbewerkingen ook niet meer.

Een gemeten verbinding instellen op Windows 10

Voordat u een verbinding kunt markeren als gemeten, moet deze worden toegevoegd aan de lijst met bekende netwerken van uw apparaat. Dit gebeurt automatisch wanneer u voor het eerst verbinding maakt met het netwerk. Nadat de eerste verbinding is gemaakt:

 1. Selecteer de ramen pictogram en selecteer vervolgens de Instellingen tandwiel icoon.

 2. Selecteer Netwerk & internet.

  Windows 10-instellingen met netwerk en internet gemarkeerd

 3. Selecteer Wifi in het linkerdeelvenster en selecteer vervolgens Beheer bekende netwerken.

  Windows 10 Wi-Fi-instellingen met Beheer bekende netwerken gemarkeerd

 4. Selecteer de naam van het netwerk dat u wilt beheren en selecteer vervolgens Eigenschappen.

  Windows 10 Wi-Fi-instellingen met Eigenschappen gemarkeerd

  Er is geen limiet aan het aantal gemeten verbindingen dat u kunt instellen.

 5. Selecteer de Instellen als gemeten verbinding tuimelschakelaar om het in te schakelen.

  Instellingen voor gemeten verbinding in Windows 10

  Om een ​​gemeten verbinding terug te zetten naar de standaardinstellingen, herhaalt u de bovenstaande stappen en selecteert u de Instellen als gemeten verbinding tuimelschakelaar opnieuw om het uit te schakelen.

Is een gemeten verbinding veilig?

Het instellen van een verbinding als gemeten maakt de verbinding niet meer of minder veilig. De instelling voor gemeten verbinding beperkt alleen de hoeveelheid gegevens die kan worden gebruikt bij verbinding met wifi. Een gemeten verbinding biedt geen enkele bescherming tegen hacking, virussen, wormen of andere soortgelijke online gevaren. Verminder uw risico op het oplopen van malware door gratis antivirussoftware te installeren en onbekende wifi-netwerken te vermijden.

Wanneer een gemeten verbinding gebruiken?

Sommige draadloze netwerken brengen gebruikers kosten in rekening op basis van de hoeveelheid gegevens die ze downloaden. Andere netwerken stellen harde limieten aan het datagebruik. De instelling voor een gemeten verbinding van Windows 10 kan handig zijn in situaties zoals:

 • Bij een verblijf in een hotelkamer met een duur internetpakket.
 • Bij het huren van een draagbaar Wi-Fi-apparaat tijdens het reizen.
 • Wanneer u uw smartphone als Wi-Fi-hotspot gebruikt en uw Windows 10-apparaat hierop aansluit.
 • Bij een bezoek aan een vriend of familielid met een laag data-internetabonnement.
 • Wanneer je een trage internetverbinding hebt en een actieve app voorrang wilt geven boven downloads en updates op de achtergrond.

Wanneer geen gemeten verbinding gebruiken?

Hoewel de instelling voor verbinding met datalimiet in verschillende omstandigheden nuttig kan zijn, is het geen goed idee om deze altijd te gebruiken, omdat dit de algehele functionaliteit van uw apparaat kan verminderen. Hier leest u hoe sommige Windows 10-functies worden beïnvloed wanneer de instelling voor gemeten verbinding is geactiveerd:

 • Het besturingssysteem en de beveiligingsupdates worden niet gedownload en geïnstalleerd, waardoor uw apparaat kwetsbaarder kan worden voor aanvallen of infecties.
 • Apps worden niet bijgewerkt. Dit kan een probleem zijn, omdat veel Windows 10-apps de nieuwste versie nodig hebben om correct te kunnen werken.
 • Live Tiles worden mogelijk niet bijgewerkt. Dit kan een probleem zijn als u op uw Start-menu vertrouwt voor belangrijke informatie, zoals weerberichten of afspraakherinneringen.