Skip to content

Een Xbox Series X- of S-controller repareren die niet kan worden ingeschakeld

16 de augustus de 2021
controllerwontturnon 93788c8bb3454735b1cb6cc90ddf307e

Als de controllers op de Xbox Series X of S niet goed werken, kun je meestal vaststellen dat er een probleem is wanneer de Xbox-knop niet oplicht of wanneer het lampje plotseling en zonder waarschuwing uitgaat. Deze knop knippert normaal gesproken en blijft dan branden wanneer de controller is ingeschakeld. Wanneer het Xbox-lampje op een Xbox Series X- of S-controller niet gaat branden, betekent dit meestal dat de controller zelf ook niet wordt ingeschakeld. Dat maakt de Xbox-knop de beste indicator om te zien of een van deze controllers werkt.

Wat zorgt ervoor dat een Xbox Series X- of S-controller niet wordt ingeschakeld?

Wanneer een Xbox Series X- of S-controller niet wordt ingeschakeld, zijn dit meestal de batterijen of de batterijcontacten, maar het kan ook een defecte afspeel- en oplaadkit of oplaadkabel, corrupte firmware of een interne fout zijn. Dit probleem kan meestal thuis worden opgelost, maar er zijn gevallen waarin een controller professionele reparaties nodig heeft of zelfs niet meer te repareren is. Dit zijn de meest voorkomende problemen die je tegenkomt met een Xbox Series X- of S-controller die niet kan worden ingeschakeld:

 • Batterijen: Bij gebruik van een controller in draadloze modus zijn batterijen de meest voorkomende oorzaak van het niet inschakelen van de controller. Als de batterijen leeg zijn, moeten worden opgeladen of verkeerd zijn geïnstalleerd, gaat de controller niet aan.
 • Batterijcontacten: Als de veerbelaste batterijcontacten versleten of verbogen zijn, maken ze geen goed contact met de batterijen. Wanneer dat gebeurt, kan de controller niet worden ingeschakeld.
 • Batterijpakket: Sommige batterijpakketten die zijn ontworpen voor de Xbox One werken niet helemaal goed in Xbox Series X- of S-controllers vanwege de enigszins afwijkende afmetingen in het batterijcompartiment. De controller gaat ook niet aan als de batterij zelf defect is.
 • Oplaadkabel: Als u een oplaad- en afspeelkit gebruikt, of alleen een gewone USB C-kabel, kan de kabel defect zijn. Je zult het niet per se kunnen zien door er alleen maar naar te kijken.
 • Firmware: Als een firmware-update wordt onderbroken of als de firmware beschadigd is, kan dat ertoe leiden dat een controller in de toekomst niet correct wordt opgeladen.
 • Interne fouten: Sommige controllers falen gewoon doordat een intern onderdeel kapot of versleten is.

Een Xbox Series X- of S-controller repareren die niet kan worden ingeschakeld

Als je controller niet kan worden ingeschakeld, kun je deze tips voor probleemoplossing proberen om hem weer aan de gang te krijgen:

 1. Controleer de batterijen. Begin met het verwijderen van het batterijcompartiment aan de achterkant van de controller en verwijder vervolgens elke batterij. Controleer of ze in de juiste richting zijn geïnstalleerd, met de + en – tekens op de batterij in lijn met het diagram in het batterijcompartiment. Als ze verkeerd zijn geïnstalleerd, plaatst u ze op de juiste manier terug. Probeer anders een nieuw paar AA-batterijen. Alleen omdat batterijen in één ding werken, wil nog niet zeggen dat ze genoeg stroom hebben voor een ander. Zelfs als de batterijen werken in bijvoorbeeld een afstandsbediening, betekent dat niet dat ze genoeg energie hebben voor je controller.

 2. Controleer de batterijcontacten. De Xbox Series X- of S-controllers gebruiken stationaire metalen noppen voor contacten aan de ene kant van de batterij en veerbelaste lipjes aan de andere kant. Als deze lipjes verslijten of naar binnen gebogen zijn, maken ze geen goed contact en wordt de controller mogelijk niet ingeschakeld. Als de batterijen los lijken te zitten en de lipjes erin lijken te zijn geschoven, probeer ze dan voorzichtig los te wrikken met een kleine schroevendraaier of iets dergelijks.

  De batterijcontacten in een Xbox Series X|S-controller.

  Verwijder de batterijen voordat u wrikt en wees voorzichtig als u deze oplossing probeert. Als u te hard wrikt, kunnen de lipjes breken.

 3. Test je Xbox Series X of S Play and Charge Kit. Als u een afspeel- en oplaadset gebruikt, is de kabel mogelijk beschadigd of is de batterij mogelijk zwak. Probeer ze indien mogelijk met een andere controller en kijk of deze wordt ingeschakeld. Als dit niet het geval is, is de kabel of de batterij defect.

 4. Werk uw controllerfirmware bij. Xbox Series X- of S-controllers zijn gecompliceerde apparaten waarvoor ingebouwde firmware nodig is om goed te kunnen werken. Als een update wordt onderbroken of de firmware beschadigd is, wordt de controller mogelijk niet ingeschakeld. Sluit de controller aan via USB en gebruik een andere controller om de firmware bij te werken met behulp van deze procedure:

  1. druk de Xbox-knop om de gids te openen.
  2. Navigeren naar Profiel & systeem > Instellingen.
  3. Navigeren naar Apparaten en verbindingen > Accessoires.
  4. Selecteer de controleur dat werkt niet.
  5. Selecteer en controleer op een firmware-update.
 5. Probeer de controller via USB te gebruiken. Sluit de controller met een USB C-kabel aan op je Xbox en kijk of het zo werkt. Als dit het geval is, overweeg dan om de controller als een bedrade controller te gebruiken. Het heeft waarschijnlijk een interne fout waardoor de controller niet op batterijen werkt.

 6. Neem contact op met de Xbox-klantenondersteuning. Als je controller nog steeds onder de garantie valt, kan de Xbox-klantenondersteuning je misschien helpen het probleem op te lossen. Als dit niet het geval is, kunnen zij u adviseren over andere reparatieprocedures en u helpen beslissen wat u vervolgens moet doen. Als je controller slecht is en niet onder de garantie valt, zijn er veel geweldige Xbox Series X- of S- en Xbox One-controllers die met je console werken.