Skip to content

Een zacht vervagend vigneteffect creëren in Adobe Photoshop CC

26 de juli de 2021
Image 01 5931a41d3df78c08ab1854dd

Wat te weten

 • Twee manieren om te creëren: een laagmasker gebruiken en een vectorvorm als masker gebruiken.
 • Verander de vorm van je frame met de Rechthoekige tent in plaats daarvan.
 • Om het vignet te verplaatsen, klikt u op het koppelingspictogram tussen de laagminiatuur en maskerminiatuur. Koppel opnieuw wanneer u klaar bent.

In dit artikel worden twee manieren uitgelegd om een ​​zacht vervagend vigneteffect te creëren in Adobe Photoshop. De instructies zijn van toepassing op Adobe Photoshop CC 2019.

Techniek één: een laagmasker toevoegen

 1. Open een foto in Photoshop.

 2. Om het zachte witte frame te krijgen, moet je eerst een witte (of een andere kleur naar keuze) achtergrond maken. In de Lagen tabblad, selecteer Nieuwe opvul- of aanpassingslaag aangegeven met een halve zwart-witte cirkel en selecteer vervolgens Effen kleur.

  De opdracht Nieuwe opvullaag en optie Effen kleur

 3. In de Kleur kiezer, binnenkomen R: 255, G: 255, B: 255 om een ​​effen witte achtergrond te krijgen. U zou het nieuwe venster in wit moeten zien veranderen. Selecteer OK.

  De RGB-opties in de Kleurkiezer

 4. Selecteer de Kleur opvullaag thumbnail (rechter afbeelding), die zoiets zal krijgen als Kleurvulling 1.

  De opvullaag

 5. Converteer de achtergrond naar een laag door erop te dubbelklikken in het palet Lagen. Wanneer een afbeelding in Photoshop wordt geopend, wordt deze geopend als een vergrendelde achtergrondlaag. Wanneer u dubbelklikt op de laag, wordt de Nieuwe laag dialoogvenster wordt geopend en u kunt ervoor kiezen om de laag een naam te geven of de standaardnaam, laag 0, ongewijzigd te laten. Een veelvoorkomende alternatieve praktijk is om de laag naar een slim object te converteren. Deze niet-destructieve techniek behoudt het originele beeld.

  De achtergrond converteren naar laag 0 in Photoshop CC.

 6. Selecteer Laag 0 (afbeelding) en verplaats het boven je Kleur opvullaag zodat u uw afbeelding weer kunt zien.

  Sleep de afbeeldingslaag naar boven

 7. Met de laag geselecteerd in de Lagen paneel, selecteert u het gereedschap Elliptische selectiekader en sleept u een selectiekader rond het gebied van de foto dat u wilt behouden.

  Het selectiekader

 8. Selecteer de Breng een laag masker aan knop onderaan het lagenpalet. De Breng een laag masker aan pictogram is het vak met het gat aan de onderkant van het deelvenster Lagen. Wanneer u de muis loslaat, heeft de laag een ketting en een nieuwe miniatuur. De nieuwe miniatuur is het masker.

  De knop Laagmasker toevoegen

 9. Dubbelklik op de laagmaskerminiatuur in de Lagen palet om de . te openen Eigenschappen paneel voor het masker. Als het niet open is, vouw dan de . uit Tabgroep gebied om te bekijken Eigenschappen.

 10. Vervaag de randen van het masker om het vigneteffect te creëren. Het venster heeft vier schuifregelaars om u te helpen de zaken precies goed te krijgen:

  • Zacht: Deze slider maakt de randovergang minder scherp.
  • Veerkracht: Als u dit naar binnen of naar buiten verplaatst, neemt de vervaging aan de randen van het masker toe of af.
  • Contrast: Als u deze schuifregelaar verplaatst, wordt de rand van de selectie scherper en meer gedefinieerd.
  • Rand verschuiven: Als u dit naar binnen of naar buiten schuift, vergroot of verkleint u de diameter van het selectiegebied dat u in stap 2 hebt ingesteld.

  Vervagende schuifregelaars

 11. Selecteer OK om terug te keren naar de Lagen paneel.

Techniek twee: gebruik een vectorvorm als masker

Het mooie van het werken met een vector is dat je elke vectorvorm kunt gebruiken of maken en deze vervolgens als masker voor de afbeelding kunt toepassen.

 1. Open een afbeelding in Photoshop.

 2. Converteer de achtergrond naar een laag door erop te dubbelklikken in het palet Lagen. Wanneer een afbeelding in Photoshop wordt geopend, wordt deze geopend als een vergrendelde achtergrondlaag. Wanneer u dubbelklikt op de laag, wordt de Nieuwe laag dialoogvenster wordt geopend en u kunt ervoor kiezen om de laag een naam te geven of de standaardnaam, laag 0, ongewijzigd te laten.

  Een achtergrond omzetten in een laag in Photoshop CC.

 3. Selecteer de Elliptisch selectiekader en teken de maskervorm.

  Het selectiekader

 4. Selecteer onder in Lagen Nieuwe opvul- of aanpassingslaagen selecteer vervolgens verloop.

  Een nieuwe laag met verloopvulling/aanpassingen

 5. In Kleurverloop, stel de verloopvulling in Stijl tot Radiaal. Zorg ervoor dat de verloop is Zwart en wit en selecteer vervolgens OK.

  De opties Verloop en Stijl

 6. Wanneer u terugkeert naar uw lagen, zou u een ellipslaag boven de afbeelding moeten zien. Sleep de laag onder de afbeelding.

  Sleep de vignetlaag naar beneden

 7. Met uw Opdracht of Ctrl ingedrukt houdt, sleept u de ellipslaag naar de afbeeldingslaag. U ziet een maskerpictogram en wanneer u de muis loslaat, wordt de vorm als een masker op de afbeelding toegepast.

  Sleep de ellips naar de afbeelding

 8. Dubbelklik op het masker om de . te openen Eigenschappen van vectormasker paneel.

  De eigenschappen van het vectormasker bekijken in Photoshop CC.

 9. Sleept de Veerkracht schuifregelaar naar rechts om het vignet toe te voegen.

  De veerschuifregelaar

Het leuke van vectoren in Photoshop is dat ze kunnen worden bewerkt. Om de vorm van het masker te bewerken, selecteert u het masker in de Lagen paneel en ​schakel over naar de Padselectie hulpmiddel. U kunt punten naar buiten slepen of punten toevoegen met de Pen hulpmiddel.

Nuttige tips

Verf in het laagmasker met grijstinten om het algehele effect aan te passen. Klik gewoon op de maskerminiatuur in het palet Lagen om deze te activeren voor schilderen. Zet de voor- en achtergrondkleuren standaard op zwart-wit en selecteer het gereedschap Penseel en – met de maskerlaag geselecteerd – schilder over het maskergebied. Wees voorzichtig met deze techniek, gezien het oude gezegde dat ‘zwarte huiden en wit onthult’. De grijstinten ertussen regelen de ondoorzichtigheid. Als u besluit dat het effect u niet bevalt, sleept u de maskerminiatuur naar het prullenbakpictogram op het palet Lagen en kiest u Weggooien. Om het vignet te verplaatsen, klikt u op het koppelingspictogram tussen de laagminiatuur en de maskerminiatuur om het masker onafhankelijk van de laag te verplaatsen. Vergeet niet om ze opnieuw te koppelen als je klaar bent. Je hoeft niet alleen de Elliptische selectiekader hulpmiddel. De Rechthoekige tent of tekst kan ook als masker in Photoshop worden gebruikt.