Skip to content

Een zwart scherm repareren in Windows 10

1 de juli de 2021
GettyImages 177014604 8b6ec60af9744ec1999b7560fa777ef4

Wanneer een zwart scherm in de Windows 10-fout optreedt, is de computer mogelijk nog steeds ingeschakeld en functioneert deze mogelijk nog steeds, maar deze is mogelijk vastgelopen en kan geen invoer accepteren, of hij is mogelijk gewoon uitgeschakeld. Een zwart scherm in Windows 10 kan op elk moment tijdens gebruik verschijnen, onmiddellijk na het opstarten, na of tijdens een update vanwege een Windows-updatefout en op vrijwel elk ander moment.

Oorzaken van zwart scherm in Windows 10

In tegenstelling tot Windows-fouten die een foutmelding geven, zoals blauwe schermfouten, geven zwarte schermfouten u niets om door te gaan. Deze situatie kan worden veroorzaakt door een breed scala aan software- en hardwareproblemen, waaronder:

 • Het scherm is uit: Sommige schermen worden automatisch uitgeschakeld als er geen video-invoer wordt ontvangen, wat resulteert in een zwart scherm als de computer tijdelijk stopt met het verzenden van een signaal.
 • Gebroken Windows-update: als u probeerde Windows bij te werken, of als het op de achtergrond werd bijgewerkt, is er mogelijk iets misgegaan.
 • Stuurprogramma-update voor beeldschermadapter: In plaats van een algemeen updateprobleem, treedt deze fout op wanneer u specifiek probeert het stuurprogramma van uw beeldschermadapter bij te werken.
 • Verbindingsproblemen: Als er een probleem is met je HDMI-kabel of de interne draden in je laptop, is het scherm zwart.
 • Opstarttoepassing kapot: Als het zwarte scherm optreedt tijdens het opstarten van uw computer, is het mogelijk dat een toepassing is ingesteld om te worden uitgevoerd bij het opstarten die uw beeldschermadapter verstoort.
 • Defecte hardware: Uw videokaart, kabels, monitor, beeldscherm of andere componenten zijn mogelijk defect.

Een zwart scherm repareren in Windows 10

Om een ​​zwart scherm in Windows 10 te herstellen, moet u bepalen waarom het scherm zwart is en vervolgens de oorzaak oplossen. Veel van deze problemen zijn vrij eenvoudig op te lossen zonder gespecialiseerde tools of kennis, maar sommige zijn ingewikkelder. De volgende stappen voor probleemoplossing gaan van de gemakkelijkste naar de moeilijkste, dus u kunt bovenaan beginnen en elke stap uitvoeren totdat uw zwarte scherm is opgelost of u een procedure bereikt waar u zich niet prettig bij voelt.

 1. Test uw monitor. Als u een externe monitor gebruikt, schakelt u deze uit en weer in. Als de monitor niet wordt ingeschakeld of als hij dood lijkt, is er mogelijk een storing aan de monitor zelf. Als het een LED heeft die aangeeft wanneer het scherm is ingeschakeld, controleer dan of die LED brandt en de juiste kleur heeft. Als het scherm niet aan gaat, controleer dan de voedingskabel. U kunt het bestaande stopcontact ook testen door er een ander apparaat op aan te sluiten of door een ander stopcontact te proberen.

 2. Probeer uw computer opnieuw op te starten. Als uw Windows 10-computer rechtstreeks opstart naar een zwart scherm, vooral na het installeren van een update, kunt u dit mogelijk repareren door eenvoudig opnieuw op te starten. Opnieuw opstarten:

  1. druk op CTRL + ALT + DEL op je toetsenbord.
  2. Klik of tik op de stroompictogram in de rechterbenedenhoek van het scherm.
  3. Klik Herstarten.

  Als het scherm zwart blijft wanneer u op CTRL + ALT + DEL drukt, gaat u gewoon verder met de volgende stap. Deze oplossing werkt niet voor jou.

 3. Start uw computer opnieuw op vanuit een volledig uitgeschakelde staat. Het kan lijken alsof uw computer aanstaat terwijl deze vastloopt bij een poging om vanuit de slaap- of stand-bymodus te hervatten. Houd de aan/uit-knop ten minste vijf seconden ingedrukt, zoek naar tekenen dat de computer is uitgeschakeld, zoals de lichten en de ventilator, en haal de stekker uit het stopcontact. Wacht een paar minuten, sluit hem weer aan, zet hem weer aan en kijk of het scherm werkt.

 4. Controleer uw helderheidsinstellingen. Als je een externe monitor gebruikt, controleer dan de helderheidsinstellingen met behulp van de ingebouwde bedieningselementen. Gebruik je een laptop, gebruik dan de functietoetsen voor helderheid. De helderheid is mogelijk te laag ingesteld om iets op het scherm te zien.

 5. Probeer een andere video-uitgang. Als uw computer meerdere HDMI-uitgangen heeft, probeer dan een andere. Als het USB-C heeft, kunt u ook proberen een USB-C-naar-HDMI-adapter te gebruiken.

 6. Probeer een ander beeldscherm. Of je nu een desktop of een laptop gebruikt, probeer een ander beeldscherm aan te sluiten. Als je er geen hebt, kun je elke televisie met een HDMI-ingang aansluiten. Als daarmee het probleem met het zwarte scherm is opgelost, is het beeldscherm van uw monitor of laptop defect. Als uw monitor meerdere ingangen heeft, probeer dan een andere ingang op de monitor. Controleer nogmaals of u de monitor ook op de juiste ingang hebt ingesteld.

 7. Probeer een andere HDMI-kabel. Als je een externe monitor gebruikt, schakel dan over naar een andere HDMI-kabel. Gebruik er indien mogelijk een waarvan u weet dat deze werkt, zoals een HDMI-kabel die u gebruikt met een videogamesysteem of Blu-ray-speler.

 8. Vernieuw de verbinding met de monitor. druk op Windows-toets + CTRL + VERSCHUIVING + B op je toetsenbord. Deze snelkoppeling zorgt ervoor dat Windows 10 uw videostuurprogramma opnieuw start.

 9. Maak het scherm wakker. Als u een tablet gebruikt, zoals een Surface Pro, drukt u op de volume omhoog en volume verminderen toetsen tegelijk drie keer achter elkaar. Als u dit snel genoeg doet, hoort u een pieptoon en wordt het display opnieuw geactiveerd als dit het probleem was.

 10. Open het menu Project en kies een scherm. Als uw computer is ingeschakeld en Windows 10 reageert en het scherm werkt gewoon niet, kunt u op de Windows-toets + P om toegang te krijgen tot de Projectmenu. Je ziet het niet omdat het scherm zwart is, maar als je op . drukt Enter zal overschakelen naar een andere modus. Als u deze stap vier keer herhaalt, doorloopt u alle opties. Als uw display begint te werken, kunt u op dat moment stoppen.

 11. Koppel uw randapparatuur los. Probeer alle randapparaten los te koppelen die u op uw computer hebt aangesloten, inclusief verwisselbare schijven, SD-kaarten, camera’s, printers, hubs en al het andere. Start vervolgens de computer opnieuw op en kijk of het beeldscherm werkt. Als dit het geval is, sluit u uw apparaten één voor één opnieuw aan totdat u het apparaat vindt dat problemen veroorzaakt. Dat apparaat heeft mogelijk een stuurprogramma-update nodig of moet mogelijk worden vervangen.

 12. Start het Windows Verkenner-proces opnieuw. Als uw scherm zwart is, maar u een werkende muiscursor heeft en toegang hebt tot Taakbeheer, kan uw Windows Verkenner-proces vastlopen. Het openen van Taakbeheer en het herstarten van Windows Verkenner kan dit probleem oplossen.

 13. Gebruik de veilige modus om problemen op te lossen. Start uw computer opnieuw op in de veilige modus door de computer uit te schakelen en drie keer opnieuw op te starten. Wanneer gepresenteerd met de Windows Herstelomgeving, selecteer Problemen oplossen > Geavanceerde opties > Opstartinstellingen > Herstarten. Wacht vervolgens tot uw computer opnieuw is opgestart en selecteer optie 5 voor Veilige modus met netwerkmogelijkheden. Als het scherm werkt in de herstelomgeving en veilige modus, gebruikt u de veilige modus om opstartitems en -services uit te schakelen totdat u hebt vastgesteld welke de oorzaak is.

 14. Rollback van uw grafische driver. Als uw beeldscherm werkt in de veilige modus, start u op in de veilige modus en draait u uw grafische stuurprogramma terug. Nadat u bent teruggekeerd naar een eerdere versie, probeert u opnieuw op te starten.

 15. Snel opstarten uitschakelen. Windows 10 heeft een snelle opstartfunctie die is ontworpen om precies te doen wat de naam aangeeft, maar het kan ook een zwart-schermfout veroorzaken. Als u hardware zoals RAM hebt geüpgraded voordat u een zwart-schermfout in Windows 10 kreeg, is dit waarschijnlijk de oorzaak.

  1. Snel opstarten uitschakelen:
  2. Windows starten in Veilige modus.
  3. Navigeer naar de Controlepaneel.
  4. Open Systeem en veiligheid.
  5. Klik Energiebeheer.
  6. Selecteer Kiezen wat de aan/uit-knop doet uit het linkerdeelvenster.
  7. Klik Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.
  8. Verwijder het vinkje uit de Snel opstarten inschakelen doos.
  9. Klik Wijzigingen opslaan.
  10. Start je computer opnieuw op.
 16. Gebruik Systeemherstel. Open Systeemherstel op dezelfde manier als u de Veilige modus hebt geopend, maar klik op Systeemherstel in plaats van opstartinstellingen. Gebruik Systeemherstel om terug te gaan naar uw meest recent bekende werkende herstelpunt. U kunt tegelijkertijd ook zoeken naar getroffen programma’s.

 17. Verwijder Windows-updates. Ga opnieuw naar de herstelomgeving, maar selecteer Updates verwijderen. Selecteer vanaf daar laatste functie-update verwijderen, log in als daarom wordt gevraagd en klik op de functie-upgrade verwijderen knop.

 18. Als u na het volgen van al deze stappen nog steeds een zwart scherm ervaart, heeft u mogelijk defecte hardware. Raadpleeg uw hardwarefabrikant of Microsoft-klantenondersteuning voor meer informatie.

Hoe zit het met een zwart scherm tijdens de installatie van Windows 10?

Tijdens het installatieproces voor Windows 10 is het normaal dat het scherm af en toe zwart lijkt. In feite kan het gedurende een aanzienlijke tijd zwart lijken, ook al wordt het installatieproces nog steeds op de achtergrond uitgevoerd. Onder normale omstandigheden, met moderne hardware, duurt dit niet langer dan een paar uur. Als u tijdens de installatie van Windows nog steeds een zwart scherm ziet na ongeveer zes uur zonder merkbare activiteit, is er mogelijk een probleem. Op dit punt kunt u proberen uw computer uit te schakelen door de aan/uit-knop ingedrukt te houden. Zodra het is uitgeschakeld, koppelt u het netsnoer los of verwijdert u de batterij als u een laptop gebruikt. Probeer alle randapparatuur te verwijderen terwijl de computer volledig is uitgeschakeld en losgekoppeld. Verwijder indien mogelijk alles behalve één monitor, de muis en het toetsenbord, aangezien je deze items nodig hebt om de installatie te voltooien. Sluit vervolgens, met alles losgekoppeld, de computer weer aan en zet hem aan. Windows 10 moet het installatieproces hervatten of teruggaan naar de vorige versie van Windows. Probeer in beide gevallen de installatie te voltooien met al uw randapparatuur losgekoppeld en sluit ze pas weer aan nadat de installatie is voltooid.