Skip to content

Elektronische remkrachtverdeling

13 de augustus de 2021
GettyImages 128239975 5a97049cc06471003784b264 f5ce532c727140b3a040fd6d03feba38

Elektronische remkrachtverdeling (EBD) is een systeem van extra rembedieningen die de functionaliteit van antiblokkeerremmen kunnen vergroten en verbeteren. Dit wordt meestal bereikt door een aantal verschillende systemen en sensoren te bewaken en de hoeveelheid kracht die op elke individuele remklauw wordt uitgeoefend te variëren. Door de hoeveelheid toegepaste remkracht te moduleren op basis van de weg- en rijomstandigheden, kunnen EBD-remmen gevaarlijke slippen helpen voorkomen.

Hoe werkt elektronische remkrachtverdeling?

Aangezien de meeste OEM’s (Original Equipment Manufacturers) ten minste één model met EBD aanbieden, zijn er veel verschillende soorten EBD-remmen die u kunt tegenkomen. EBD-systemen maken echter meestal gebruik van componenten zoals:

  • snelheidssensoren
  • remkrachtmodulatoren
  • elektronische regeleenheden
  • giersensoren
  • stuurhoeksensoren

Veel van deze componenten worden ook gebruikt door andere remgerelateerde systemen, zoals elektronische stabiliteitscontrole en tractiecontrole. De manier waarop EBD-remmen doorgaans werken, is dat het systeem kijkt naar gegevens van snelheidssensoren om te bepalen of een van de wielen niet met dezelfde snelheid draait als de andere. Als er een afwijking wordt gevonden die erop wijst dat een band mogelijk slipt, kunnen corrigerende maatregelen worden genomen. Deze systemen kunnen ook de gegevens van een giersensor vergelijken met de gegevens van een stuurhoeksensor om te zien of het voertuig over- of onderstuur is. Die gegevens worden vervolgens verwerkt door de elektronische regeleenheid om de relatieve belasting op elk wiel vast te stellen. Als de elektronische regeleenheid vaststelt dat een of meer wielen lichter worden belast dan de andere, kan hij remkrachtmodulatoren gebruiken om de remkracht op dat wiel te verminderen. Dit gebeurt dynamisch, zodat de remkracht continu kan worden aangepast aan de heersende omstandigheden.

Wat is het nut van elektronische remkrachtverdeling?

Het doel van EBD is vergelijkbaar met het doel van verwante technologieën zoals antiblokkeerremmen en tractiecontrole. Deze technologieën zijn allemaal ontworpen om te voorkomen dat de wielen van een voertuig blokkeren, waardoor een bestuurder zeer snel de controle over het stuur kan verliezen. In tegenstelling tot andere remsystemen kan EBD de remkracht die op elk wiel wordt uitgeoefend dynamisch moduleren. Het algemene idee achter elektronische remkrachtverdeling is dat wielen gemakkelijker blokkeren als ze licht worden belast. Traditionele doseerventielen lossen dit probleem op door verschillende remkrachtniveaus toe te passen op de voor- en achterwielen, maar deze hydraulische ventielen kunnen niet reageren op verschillende omstandigheden en omstandigheden. Onder normale omstandigheden verschuift het gewicht van een voertuig naar voren als het langzamer gaat rijden. Omdat dat de voorwielen zwaarder belast dan de achterwielen, kunnen EBD-systemen op die situatie reageren door de remkracht op de achterwielen te verminderen. Een voertuig dat achterin zwaar beladen is, zal zich echter anders gedragen. Als de kofferbak vol bagage is, is een EBD-systeem in staat om die verhoogde belasting te detecteren en de remkracht dienovereenkomstig te moduleren.

Wat is de beste manier om een ​​voertuig te besturen met elektronische remkrachtverdeling?

Als u zich in een voertuig bevindt dat EBD bevat, moet u ermee rijden zoals elk ander voertuig dat antiblokkeerremmen heeft. Deze systemen werken achter de schermen om zich automatisch aan te passen voor extra gewicht in de kofferbak, ijzige of natte omstandigheden en andere variabelen, dus er is geen extra inspanning van uw kant nodig. Het is echter een goed idee om extra voorzichtig te zijn bij het remmen en het nemen van bochten totdat u bekend bent met de manier waarop het voertuig omgaat.

Wat gebeurt er als de elektronische remkrachtverdeling mislukt?

Bij uitval van EBD moet het conventionele remsysteem normaal blijven functioneren. Dat betekent dat u meestal in orde zult zijn als u een voertuig moet besturen met een defect EBD-systeem. U moet echter extra voorzichtig zijn bij het remmen. Aangezien EBD en ABS (automatische remsystemen) veel van dezelfde componenten gebruiken, zullen uw antiblokkeerremmen vaak tegelijk met uw elektronische remkrachtverdelingssysteem uitvallen, wat betekent dat u mogelijk moet remmen in plaats van constante druk uit te oefenen . Sommige fabrikanten raden aan dat u uw remvloeistofpeil controleert als u een defect EBD-systeem vermoedt, aangezien sommige voertuigen hetzelfde waarschuwingslampje gebruiken voor een laag vloeistofpeil dat wordt gebruikt voor andere remproblemen. Als het vloeistofpeil laag is, moet u voorkomen dat u met het voertuig rijdt totdat het is bijgevuld en moet een monteur het systeem op lekken inspecteren.