Skip to content

Excel stapsgewijze basishandleiding Tu

10 de juli de 2021
businesswoman using laptop 71916142 5be359a0c9e77c0051c33bd4

Excel is een elektronisch spreadsheetprogramma voor het opslaan, organiseren en manipuleren van gegevens. Aangezien elk werkblad in Excel miljarden cellen bevat, heeft elke cel een adres dat bekend staat als een celverwijzing die formules, functies, grafieken en andere functies gebruikt om naar een specifieke cel te verwijzen.

Gegevens invoeren in uw werkblad

Het invoeren van gegevens in werkbladcellen is altijd een proces in drie stappen.

 1. Selecteer de cel waar u de gegevens wilt hebben.

 2. Typ de gegevens in de cel.

 3. druk de Enter toets op het toetsenbord of klik met de muis op een andere cel.

Elke cel in een werkblad wordt geïdentificeerd door een adres of celverwijzing, die bestaat uit de kolomletter en het nummer van de rij die elkaar kruisen op de locatie van een cel. Bij het schrijven van een celverwijzing wordt altijd eerst de kolomletter geschreven, gevolgd door het rijnummer – zoals A5, C3, of D9.

Kolommen verbreden in Excel

Standaard staat de breedte van een cel toe dat slechts acht tekens worden weergegeven voordat die gegevens overlopen in de volgende cel aan de rechterkant. Als de cel aan de rechterkant gegevens bevat, wordt de inhoud van de eerste cel afgekapt tot de eerste acht tekens. Om dit probleem op te lossen zodat de gegevens volledig zichtbaar zijn, moet u de kolommen met die gegevens verbreden (Kolom A en B). Zoals bij alle Microsoft-programma’s zijn er meerdere manieren om de grootte van kolommen te wijzigen, maar het gebruik van de muis is waarschijnlijk het gemakkelijkst.

 1. Plaats de muisaanwijzer op de lijn tussen kolommen A en B in de kolomkop. De aanwijzer verandert in een tweepuntige pijl.

 2. Houd . ingedrukt de linkermuisknop ingedrukt en sleep de dubbele pijl naar rechts om te vergroten kolom A totdat de hele invoer zichtbaar is.

 3. Verbreed indien nodig andere kolommen om gegevens weer te geven.

Als de werkbladtitel lang is in vergelijking met de andere labels in kolom A, zou het verbreden om de volledige inhoud van cel A1 te tonen er niet alleen vreemd uitzien, maar ook moeilijk om mee te werken vanwege de openingen tussen de labels aan de linkerkant en de andere kolommen met gegevens. Als alternatief heeft Excel een functie voor samenvoegen en centreren die u kunt gebruiken om de titel over de gegevenstabel te centreren.

De datum toevoegen

Het is gebruikelijk om de datum aan een spreadsheet toe te voegen om aan te geven wanneer deze voor het laatst is bijgewerkt. Excel heeft een paar datumfuncties waarmee u gemakkelijk een datum aan een werkblad kunt toevoegen. Functies formules ingebouwd in Excel om het gemakkelijk te maken om veelvoorkomende taken uit te voeren. De VANDAAG functie is gemakkelijk te gebruiken omdat het geen argumenten heeft, wat de waarden zijn die door de meeste functies worden vereist. Het is ook een van de vluchtige functies van Excel, wat betekent dat het zichzelf bij elke herberekening bijwerkt, meestal elke keer dat een gebruiker het werkblad opent.

Excel-spreadsheet met de huidige datum in cel C2.

Een benoemd bereik toevoegen

Om een ​​reeks gegevens gemakkelijker te identificeren, kunt u deze een naam geven. Je kunt gebruiken benoemde bereiken als vervanging voor celverwijzing in functies, formules en grafieken. De eenvoudigste manier om benoemde bereiken te maken, is door de naam doos bevindt zich in de linkerbovenhoek van het werkblad boven de rijnummers.

Tariefvak en cel C3 in Excel

Een formule invoeren

Met Excel-formules kunt u berekeningen uitvoeren op numerieke gegevens in een werkblad. Je kunt formules gebruiken voor basisgetallen, zoals optellen of aftrekken, maar ook voor complexere berekeningen, zoals het vinden van het gemiddelde van een student op testresultaten en het berekenen van hypotheekbetalingen.

Formulebalk in Excel, lezend "=B6*rate"

 • Formules in Excel beginnen altijd met een gelijkteken ( = ).
 • Het gelijkteken gaat naar de cel waar u het antwoord wilt laten verschijnen.
 • Om de formule te voltooien, drukt u op de Enter-toets op het toetsenbord.

Celverwijzingen gebruiken in formules

Een veelgebruikte manier om Excel-formules te maken, is door de formulegegevens in werkbladcellen in te voeren en vervolgens de celverwijzingen voor de gegevens van de formule te gebruiken in plaats van de gegevens zelf. Het voordeel van deze aanpak is dat als het nodig is om de gegevens te wijzigen, het een kwestie is van het vervangen van de gegevens van de cellen in plaats van de formule te herschrijven. De resultaten van de formule worden automatisch bijgewerkt zodra de gegevens veranderen.

Benoemde bereiken gebruiken in formules

Een alternatief voor celverwijzingen is het gebruik van benoemde bereiken, zoals die in de vorige stap zijn gemaakt. In een formule werkt een benoemd bereik hetzelfde als een celverwijzing. Toch is het handig als het gaat om waarden die meermaals in verschillende formules worden gebruikt, zoals een aftrekpercentage voor pensioenen of ziektekosten, een belastingtarief of een wetenschappelijke constante. Daarentegen zijn celverwijzingen praktischer in formules die slechts één keer naar specifieke gegevens verwijzen.

Formules kopiëren

In plaats van de tijdrovende taak om elke formule opnieuw te maken, kunt u deze meestal naar andere cellen kopiëren. Deze omstandigheden hebben meestal betrekking op het gebruik van een specifiek type celverwijzing – ook wel een relatieve celverwijzing genoemd – in de formules. De celverwijzingen die we in de voorgaande formules hebben gebruikt, zijn relatieve celverwijzingen, het standaardtype celverwijzing in Excel, en maken het kopiëren van formules zo eenvoudig mogelijk. Een van de meest gebruikelijke methoden voor het kopiëren van celinhoud is met behulp van de Vul handvat Fill.

Kolommen Aftrek en Netto Salaris

De vulgreep is een kleine zwarte stip of vierkant in de rechterbenedenhoek van de actieve cel. Er zijn verschillende toepassingen voor de vulgreep, waaronder het kopiëren van de inhoud van een cel naar aangrenzende cellen, het vullen van cellen met een reeks cijfers of tekstlabels en het kopiëren van formules.

Nummeropmaak toepassen in Excel

Getalopmaak verwijst naar de toevoeging van valutasymbolen, decimale markeringen, procenttekens en andere symbolen die het type gegevens in een cel helpen identificeren en het gemakkelijker maken om te lezen.

 1. Selecteer de cel die u wilt opmaken.

 2. Selecteer in de groep Nummer van het tabblad Start de Nummer formaat optie om de te openen Formaat drop-down menu.

 3. Kies een formaatoptie. Bijvoorbeeld, Percentage zal het waardeformaat veranderen in een percentage en Valuta zal de opmaak van de waarden veranderen in een valuta met twee decimalen.

  Valuta menu-item in Excel

Celopmaak toepassen in Excel

Opties voor celopmaak, waaronder vetgedrukte tekst of getallen, gegevensuitlijning wijzigen, randen toevoegen en de functie voor samenvoegen en centreren gebruiken om de weergave van de gegevens in een cel te verbeteren.

Lettertype- en uitlijningsgebieden op het tabblad Start in Excel

Randen aan cellen toevoegen

Met deze stap worden onderranden aan de cellen toegevoegd.

 1. Selecteer de cellen waaraan u onderranden wilt toevoegen.

 2. Selecteer in de groep Lettertype van het tabblad Start de pijl-omlaag naast de Grens icoon.

 3. Selecteer de Onderrand optie in het menu om een ​​rand toe te voegen aan de onderkant van de samengevoegde cel.

  Menu-items Onder, Boven, Links en Rechts Rand