Skip to content

Experts zeggen dat YouTube nog niet klaar is om Twitch aan te pakken

30 de juli de 2021
GettyImages 949485654 8f15807abb804af9b72e0c0d651ea0d9

Belangrijkste leerpunten

  • YouTube Gaming heeft dit jaar 100 miljard kijkuren bereikt.
  • Slechts 10 miljard van die uren worden ingehaald door livestreams.
  • Hoewel het het vieren waard is, moet YouTube meer doen als het echt een concurrent voor Twitch wil worden.
De nieuwste livestreaming-statistieken van YouTube doen het goed tegen Twitch, maar als het platform echt een echte concurrent wil worden, zal het meer moeten bieden dan alleen vieringen en mijlpalen. Een recent rapport van Ryan Wyatt, het hoofd van wereldwijde gaming bij YouTube, onthulde dat het platform in 2020 meer dan 100 miljard uur aan inhoud heeft bekeken in de gamecategorie, inclusief 10 miljard aan livestream-inhoud. Met grote streamers zoals Dr. Disrespect die fulltime de sprong naar YouTube maken, is het niet onredelijk om te denken dat YouTube Gaming eindelijk zijn grote doorbraak zou kunnen krijgen tegen streaminggigant Twitch. Volgens experts is deze groei echter slechts tijdelijk, en als YouTube Gaming de streamingscene wil overnemen, of zelfs als een echte concurrent voor Twitch wil optreden, zal het zijn makers meer moeten bieden dan het al doet. “Ik geloof dat de reden waarom YouTube Gaming dit jaar lijkt toe te nemen, te wijten is aan de pandemie”, schreef Oliver Baker, mede-oprichter van mobiele app-ontwikkelaar Intelivita, via e-mail aan Lifewire. “Mensen hebben meer tijd over – mensen die op YouTube zijn opgegroeid. Met minder werk te doen en een gevoel van nostalgie, komen velen terug naar YouTube voor gamecontent.”

De cijfers opsplitsen

Hoe verhouden de nieuwste cijfers van YouTube zich echter tot die van Twitch? Laten we eens dieper kijken. “YouTube heeft een aantal grote naamstreamers en partnerschappen met grote uitgevers kunnen binnenhalen. Ze zullen dat momentum moeten voortzetten in 2021…” “We hebben nu meer dan 40 miljoen actieve gamingkanalen en wereldwijd waren er meer dan 100 miljard uur van gamecontent bekeken op YouTube”, schreef Wyatt. “En livestreaming op YouTube had een ongelooflijk jaar: we zagen de kijktijd van livestreams van videogames groeien tot meer dan 10 miljard uur.” Dat laatste deel is hier het belangrijkste stuk informatie. Terwijl de site zelf meer dan 100 miljard uur aan bekeken game-inhoud viert, komt slechts 10 miljard van die uren daadwerkelijk overeen met livestreamed inhoud. Aan de andere kant, volgens de website twitchtracker.com, heeft Twitch al meer dan 13 miljard uur bekeken. Dit betekent dat Twitch tussen de twee websites slechts een voorsprong van 3 miljoen uur heeft. Hoewel dat aantal misschien niet zo groot lijkt, moet je met een paar dingen rekening houden. Ten eerste is de maand nog niet voorbij, dus de cijfers van december zullen de komende dagen nog behoorlijk groeien. Als je bedenkt dat er de rest van december nog maar ongeveer 500 uur over zijn, heb je bijna 6.000 mensen nodig om de rest van de maand zoveel uren YouTube-livestreaming te bekijken als wat Twitch tot nu toe heeft weten te bereiken.

Nog niet helemaal een comeback

Zelfs als YouTube erin slaagt om door te gaan met het nastreven van de uren die Twitch heeft bekeken, zal het platform makers van inhoud veel meer moeten bieden als het ze voorgoed wil binnenhalen. Creators kunnen inkomsten genereren met hun inhoud op YouTube, maar Twitch maakt het gemakkelijker en biedt lagere richtlijnen waaraan u moet voldoen om geld te verdienen met hun inhoud. Bovendien zorgt de meer gevestigde community van Twitch ervoor dat kleinere makers veel gemakkelijker opgemerkt kunnen worden, zonder te hoeven vechten om stand te houden tegen de grotere gaming-videokanalen van YouTube. “Twitch staat nog steeds bovenaan, maar het is een bemoedigend jaar voor YouTube Gaming”, schreef Bill Elafros, de mede-oprichter van BEAT Esports, in een e-mailinterview. “YouTube was in staat om een ​​aantal grote naamstreamers en partnerschappen met grote uitgevers veilig te stellen. Ze zullen dat momentum moeten voortzetten in 2021 en daarna om Twitch aan te kunnen.”

Ninja (Tyler Blevins), gestreamd op Twitch

Het zal niet gemakkelijk zijn om dat momentum vast te houden, aangezien Twitch zijn community is blijven opbouwen en zowel Ninja als Shroud heeft ondertekend voor exclusieve contracten eerder in het jaar nadat Mixer ten onder ging. Met twee machtige namen als die op de voorgrond, zal Twitch niet zonder slag of stoot ten onder gaan, iets waar zowel Baker als Elafros het over eens kunnen zijn. 2020 was een goed jaar voor YouTube. Daar valt niet over te twisten. Als YouTube Twitch echt wil aanpakken, zal het echter meer moeten doen dan alleen dit soort mijlpalen bereiken. YouTube slaagde er niet in grote namen als Shroud en Ninja binnen te halen terwijl ze op de markt waren, en slaagde er alleen in om Dr. Disrespect te pakken te krijgen na enige controverse waardoor hij verbannen werd op Twitch. Als YouTube echt een concurrent voor Twitch wil zijn, dan zal het zijn spel moeten verbeteren en meer van die zware hitters moeten binnenhalen, terwijl het ook voor streamers gemakkelijker moet worden gemaakt om inkomsten te genereren met hun inhoud en ontdekt te worden.