Skip to content

Fasekoppelingen en X-10 domotica

31 de juli de 2021

Reageren alleen bepaalde delen van uw huis op X10-signalen? Mogelijk ondervindt u faseproblemen. De meeste huizen hebben tweefasige bedrading die zich splitst in twee afzonderlijke 110 volt-poten. Elektrisch gezien is dit alsof je twee aparte huizen hebt, omdat X-10-signalen op de ene fase X-10-apparaten op de andere fase niet kunnen bereiken. Fasekoppelaars vormen een brug tussen deze twee afzonderlijke bedradingssystemen.

Drogeruitlaten maken goede bruggen

Wasdrogers werken meestal op 220 volt en op de uitlaat van de droger zijn beide fasen aangesloten. Veel fasekoppelingen zijn ontworpen om op een 220-volt stopcontact te worden aangesloten (elke 220 stopcontacten zullen werken) als doorvoer en bieden een X-10-signaalbrug tussen fasen. Deze goedkope apparaten hebben veel X-10-hartzeer bij gebruikers van domotica geëlimineerd. Het is gemakkelijk om te testen of het gebruik van een droogstopcontact uw faseprobleem oplost voordat u een plug-in fasekoppeling aanschaft. Zoek een X-10-apparaat en controller die nog nooit hebben samengewerkt. Probeer de apparaten te gebruiken en het is duidelijk dat ze nog steeds niet werken. Schakel een 220 volt apparaat zoals de droger in en als de apparaten beginnen te werken, heb je een faseprobleem en het gebruik van een plug-in-koppeling zou je probleem moeten oplossen. Merk op dat het een volledig elektrisch apparaat moet zijn; controleren met een gasdroger werkt niet.

Vast bedrade oplossingen

Als uw voorkeur uitgaat naar een bekabeld koppelapparaat, ontwerpen verschillende fabrikanten apparaten om in een stroomonderbrekerdoos te worden geïnstalleerd. Als u ooit een stroomonderbreker hebt geïnstalleerd, heeft u waarschijnlijk voldoende ervaring om een ​​bedrade koppeling te installeren. Als u helemaal niet preuts bent om in de stroomonderbreker te werken, is het raadzaam om een ​​elektricien te bellen.

Fasekoppeling met INSTEON

Als u een INSTEON-systeem gebruikt en ten minste 2 dual-band-apparaten hebt, werkt het aansluiten van één apparaat op een stopcontact in elke fase als een INSTEON powerline-fasekoppelaar. Elk dual-band INSTEON-apparaat heeft de mogelijkheid om als toegangspunt en dus als fasekoppelaar te fungeren.