Skip to content

Fix It: Hoe u uw Android kunt deblokkeren

2 de juli de 2021
001 fix it how to unbrick your android f37bedef46f94dc493d45f64a78fc455

Een Android-smartphone of -tablet die niet kan worden ingeschakeld, wordt als gemetseld beschouwd; het is ongeveer net zo nuttig als een baksteen omdat het geen beschikbare functionaliteit heeft. Maar geef de hoop niet op, want misschien kun je je apparaat deblokkeren. Blijf lezen om meer te weten te komen over de oorzaken van bricking en manieren om een ​​Android-apparaat te deblokkeren. De instructies in dit artikel zijn algemeen van toepassing op alle Android-smartphones en -tablets.

Oorzaken van gemetselde Android-apparaten

Een apparaat dat wordt ingeschakeld, maar niet-functioneel is, wordt beschouwd zacht gemetseld. Een apparaat dat helemaal niet aan gaat, is: hard gemetseld. Een zacht gemetseld apparaat kan opstarten in de herstelmodus of vastlopen bij het opstartscherm. Als u bijvoorbeeld probeerde een aangepast ROM te installeren zonder eerst de gegevens van het originele ROM te wissen, kan uw apparaat tijdens het opstarten fouten tegenkomen, waardoor het vast kan komen te zitten in een opstartlus. Andere mogelijke oorzaken van metselen zijn onder meer:

 • Onjuiste installatie van belangrijke updates.
 • Problemen met betrekking tot het rooten van uw Android-apparaat.
 • Ontbrekende of beschadigde systeembestanden.
 • Fysieke schade of defecte hardware.
 • Per ongeluk malware downloaden.

Een Android-telefoon of -tablet deblokkeren?

Niet alles op deze lijst zal voor iedereen werken, maar er is hier waarschijnlijk iets dat je Android-apparaat zal ontstenen. Probeer elk van deze stappen totdat uw apparaat weer werkt:

 1. Verwijder en plaats de batterij. Verwijder indien mogelijk de batterij en plaats deze veilig terug. Sluit ook de oplader van uw apparaat aan om er zeker van te zijn dat een defecte batterij niet de oorzaak is van het inschakelen.

 2. Neem contact op met de fabrikant. Als uw apparaat onder de garantie valt, kan de fabrikant uw apparaat mogelijk gratis repareren of vervangen. Als je je Android-apparaat hebt geroot om aangepaste firmware of sideload-apps te installeren, is je garantie waarschijnlijk ongeldig, dus je moet eventuele problemen zelf oplossen.

 3. Neem contact op met uw telefoonmaatschappij. Neem contact op met uw serviceprovider als uw telefoon gemetseld is. Ze kunnen mogelijk uw telefoon herstellen en zelfs uw gegevens in de winkel herstellen. Maak regelmatig een back-up van uw Android-gegevens om te voorkomen dat u ze kwijtraakt.

 4. Breng het naar een telefoonreparatiewerkplaats. Als je apparaat fysiek beschadigd is en je geen garantie hebt, kun je het beste je apparaat naar een professionele telefoonreparatiewerkplaats brengen. Ze hebben toegang tot gereedschappen en onderdelen die u waarschijnlijk niet hebt, dus ze betalen om het te repareren kan de voordeligere optie zijn.

 5. Bewaar het in een zak rijst. Als je apparaat niet werkt vanwege waterschade, bewaar het dan een nacht in een plastic zak gevuld met ongekookte rijst. De rijst zal een deel van het water opnemen, waardoor de kans groter is dat het apparaat weer tot leven kan worden gewekt. Als uw telefoon fysiek beschadigd is, verwijdert u de simkaart zodat u uw contacten kunt herstellen.

 6. Vervang het scherm. Als uw apparaat wordt ingeschakeld, maar het scherm blijft zwart, is uw apparaat mogelijk niet gemetseld. In plaats daarvan kan het display het probleem zijn. Breng het naar een reparatiewerkplaats of vervang het scherm zelf.

 7. Voer een harde herstart uit. Als uw apparaat wordt ingeschakeld en vervolgens onmiddellijk vastloopt, probeer dan een harde herstart. Dit wordt meestal bereikt door vast te houden Stroom + Thuis, maar het verschilt per apparaat.

 8. Opnieuw opstarten in herstelmodus. Probeer uw apparaat opnieuw op te starten in de herstelmodus:

  1. Terwijl uw apparaat is uitgeschakeld, drukt u op Volume omhoog + Aan/uit om op te starten in de herstelmodus.
  2. Gebruik de volumeknoppen om door het menu te navigeren en markeer Opnieuw opstarten systeem nu.
  3. druk op Vermogen om de gemarkeerde optie te selecteren.
  4. Wacht om te zien of uw apparaat opnieuw opstart zoals normaal.

  De stappen voor het opstarten naar de herstelmodus kunnen verschillen, afhankelijk van het model van uw apparaat. Raadpleeg de handleiding van uw telefoon of tablet voor meer informatie.

 9. Wis de cache. Het verwijderen van tijdelijke bestanden kan soms de truc doen.

  1. Start uw apparaat op in de herstelmodus.
  2. Selecteer Cachepartitie wissen.
  3. Selecteer Opnieuw opstarten systeem nu.
 10. Zet je Android-apparaat terug naar de fabrieksinstellingen. Als je wijzigingen aan je apparaat hebt aangebracht die hebben geleid tot een zachte steen, kan een fabrieksreset die wijzigingen ongedaan maken. Als u een fabrieksreset uitvoert op uw Android-apparaat, wordt het systeem hersteld naar de staat waarin het zich bevond toen u het kocht. Bijgevolg verliest u alles wat u hebt gedownload en geïnstalleerd. Een zacht gemetseld Android-apparaat terugzetten naar de fabrieksinstellingen:

  1. Start uw apparaat op in de herstelmodus.
  2. Selecteer Gegevens wissen / Fabrieksinstellingen herstellen.
  3. Selecteer Ja om het apparaat te resetten en te wachten. Wanneer het proces is voltooid, keert u terug naar het hoofdmenu van de herstelmodus.
  4. Selecteer Opnieuw opstarten systeem nu.

  Als dit lukt, start Android normaal op en moet u uw apparaat instellen.

 11. Installeer de fabrieksversie van uw besturingssysteem opnieuw. Als uw apparaat een SD-kaartsleuf heeft, kunt u het besturingssysteem van uw apparaat opnieuw installeren. Met deze methode worden ook al uw persoonlijke bestanden gewist.

  1. Zoek op internet naar een ROM-bestand van de fabrieksfirmware voor uw apparaat. Een goede plek om te beginnen is het XDA-ontwikkelaarsforum. Typ in de zoekbalk uw apparaatnaam + voorraad rom.
  2. Download het juiste ROM (meestal in een ZIP-bestand) naar een SD-kaart.
  3. Plaats de SD-kaart in uw apparaat.
  4. Start uw Android-apparaat op in de herstelmodus.
  5. Selecteer Updates installeren vanaf SD-kaart.
  6. Selecteer het ZIP-bestand met de ROM.
  7. Selecteer Opnieuw opstarten systeem nu.

  Het flashen van een incompatibel ROM kan uw apparaat hard blokkeren. Zorg ervoor dat u de juiste firmware voor uw model downloadt.

 12. Gebruik een Android-tool voor het verwijderen van stenen. Als u zich niet op uw gemak voelt bij het gebruik van Odin, zijn er meer gebruiksvriendelijke tools om specifieke apparaten uit de blokken te halen. Het Fone Lab Android Data Recovery-programma is bijvoorbeeld een veelzijdig hulpmiddel om Samsung-telefoons en -tablets te herstellen. Het is beschikbaar voor zowel Windows als Mac.

Een Samsung Android-apparaat deblokkeren

Helaas is er niet één programma dat alle typen Android-telefoons en -tablets kan repareren en Samsung creëert een bepaald probleem, omdat Samsung-apparaten op een eigen versie van Android draaien. Gelukkig zijn er een aantal programma’s die u kunnen helpen om uw Samsung-telefoon weer in orde te krijgen.

 1. Gebruik Odin om een ​​Samsung-telefoon te deblokkeren. Odin is een door Samsung ontwikkeld programma om aangepaste firmware op Android-apparaten te installeren. Het kan worden gebruikt om gemetselde Samsung Android-telefoons te repareren, op voorwaarde dat je een computer met Windows hebt. U moet zijn aangemeld als beheerder om Odin op uw pc te kunnen gebruiken.

 2. Gebruik FoneLab om uw Samsung Android-apparaat te deblokkeren. Als je een Samsung-apparaat hebt, kun je de volledige versie van FoneLab gebruiken om het te deblokkeren. Hoewel er een gratis proefversie van FoneLab is (ook wel bekend als de U.Fone Toolkit), zijn de meeste functies, waaronder unbricking en gegevensherstel, alleen beschikbaar met een premium abonnement.

  1. Verbind uw Android-apparaat met uw computer met een USB-kabel.
  2. Download en installeer de Fone Lab Android-hulpprogramma voor gegevensherstel op jouw computer.
  3. Open Fone Lab en selecteer Gebroken Android-gegevensextractie.
  4. Selecteer Begin aan de rechterkant van het venster onder het Android-pictogram.
  5. Selecteer de optie die het beste van toepassing is op uw apparaat en selecteer De volgende.
  6. Kies jouw Toestelnaam en Apparaat modelen selecteer vervolgens Bevestigen.
  7. Volg de instructies op het scherm om uw apparaat op te starten in de downloadmodus en selecteer vervolgens Begin om het herstelpakket te downloaden.
  8. Als u klaar bent, start u uw apparaat handmatig opnieuw op als het niet automatisch opnieuw wordt opgestart.

  Als het proces is gelukt, zou uw Samsung-apparaat normaal moeten werken.

Als je niet zeker weet hoe je je telefoon hebt gemetseld, moet je in de toekomst mogelijk extra voorzorgsmaatregelen nemen. Om te voorkomen dat je Android wordt gemetseld: root je apparaat niet. Vermijd het downloaden van iets dat niet uit de officiële app store komt. Verwijder of wijzig geen belangrijke bestanden. En bewaar je telefoon altijd in een beschermhoesje.