Skip to content

Flitsbelichtingscompensatietips

15 de juli de 2021
Canon EX320 flash 58069a135f9b5805c28205eb

Flitsbelichtingscompensatie (FEC) wijzigt het uitgangsniveau of vermogensniveau van de flitser op uw DSLR-camera zonder het belichtingsniveau van de achtergrond te wijzigen. Als het vermogen van de flitser goed is ingesteld, heeft het aanpassen van het flitsvermogen alleen invloed op de helderheid van het onderwerp, niet op die van de achtergrond.

Fotograferen met de externe flitser bevestigd aan de camera levert vaak een vervaagd beeld op met te veel licht. Dat is waar belichtingscompensatie kan helpen: hiermee kunt u het vermogen van de flitser aanpassen om het externe licht aan te vullen, in plaats van het te overweldigen. Hier zijn enkele tips voor het besturen van de flitser van uw DSLR.

Ga helderder of donkerder

Om het onderwerp helderder te maken, verhoogt u de FEC tot een positief getal. Wijzig de FEC in een negatief getal om reflecties of highlights te voorkomen. Het uitgangsniveau is afhankelijk van de camera, maar u kunt dit meestal aanpassen tussen +3.0 en -3,0 in stappen van 1/3. Een instelling van 0,0 is een normale flitswaarde.

Hou op

Elke 1/3 verhoging wordt een stop genoemd. Dus, de flits een paar stops lager zetten, betekent -1/3 of -2/3 op de flitsbelichtingscompensatieknop.

Probeer bracketing

Wanneer fotografen belichtingsbracketcompensatie gebruiken, maken ze meerdere foto’s, waarbij ze de belichting telkens met een stop aanpassen. U kunt hetzelfde doen met FEC. U kunt bijvoorbeeld fotograferen met +1 FEC en vervolgens aanpassen naar +2/3, +1/3, 0, -1/3, -2/3 en -1. Dit type bracketing bij het opnemen van dezelfde scène geeft je een grotere kans om de juiste FEC te bereiken.

Bel het naar beneden

Terwijl u flitsfoto’s maakt, moet u deze goed bekijken op het LCD-scherm van de DSLR. Verliest u details in delen van de afbeelding, vooral bij het onderwerp? Lijkt het onderwerp vervaagd, wat betekent dat het bijna helemaal wit wordt? Als dat zo is, draai dan de FEC naar een negatief getal. Door het histogram van de foto te bekijken, kunt u ook bepalen of de belichting correct is.

Druk op enkele knoppen

Op de meeste DSLR-camera’s stel je de FEC in door op de flitsknop te drukken. Sommige DSLR-camera’s bevatten in plaats daarvan een FEC-knop, in het menu aangegeven met een flitspictogram met een plusteken en een minteken. Gebruik na het selecteren van het pictogram de horizontale pijltoetsen om de instelling aan te passen. Een vergelijkbare knop met een +/- teken en geen bliksemschicht is de knop voor het instellen van de belichting van de camera, die de flitser niet bedient. Zorg ervoor dat u naar het juiste nummer kijkt.

Camera LCD detaillering shot specs

Controleer uw modus

Bij sommige DSLR-camera’s kunt u FEC niet instellen als de camera in de automatische modus staat. U moet overschakelen naar de programmamodus of handmatige modus, of een type sluiter- of diafragmaprioriteitopnamemodus.

Fit is belangrijk

Als je problemen hebt met het bedienen van de externe flitser, zorg er dan voor dat de flitser volledig compatibel is met je camera. Niet alle DSLR-camera’s kunnen alle functies van alle flitsers van derden gebruiken.

Ga terug

Alle wijzigingen die u aanbrengt in de FEC-instelling, blijven mogelijk van kracht totdat u de instelling opnieuw wijzigt, zelfs als u de camera uitschakelt. Dus als je vreemde wijzigingen hebt aangebracht in de flitsinstellingen om een ​​bepaald onderwerp vast te leggen, wil je misschien de instellingen terugzetten naar een normaal niveau voordat je je DSLR uitschakelt.