Skip to content

Focus Assist: stille uren instellen op Windows 10

2 de juli de 2021
windows10quiet 5c4590074cedfd000174e4eb

De Quiet Hours-instellingen van Windows 10 waren een populaire functie voor veel gebruikers waarmee ze konden bepalen wanneer ze waarschuwingen en meldingen ontvingen en van welke apps of service ze deze kregen. Ze werden in 2018 vervangen door de Focus Assist Windows 10-functie. Focus Assist is in wezen hetzelfde als Quiet Hours, maar met een eenvoudige naamswijziging. Focus Assist heeft een paar meer aanpasbare opties in vergelijking met de oude Quiet Hours, maar het kan nog steeds alles doen wat de originele instelling deed.

Over Focus Assist, de nieuwe stille uren van Windows 10

Focus Assist is een primaire instelling op Windows 10-computers en -tablets waarmee gebruikers de frequentie en het type systeemmeldingen die ze ontvangen, kunnen bepalen. Focus Assist kan relatief snel worden in- en uitgeschakeld en er zijn drie hoofdopties waaruit u kunt kiezen.

 • Uit: Dit schakelt Focus Assist volledig uit en schakelt alle meldingen in.
 • Alleen prioriteit: schakelt meldingen van een aanpasbare lijst met contacten in.
 • Alleen alarmen: Schakelt alle meldingen uit, behalve de meldingen die zijn gekoppeld aan alarmen.

Focus Assist in- of uitschakelen in Windows 10

 1. Open het actiecentrum door op het vierkante pictogram in de rechterbenedenhoek van het scherm te klikken of door Focus Assist in het zoekvak te typen. Cortana kan het ook voor u openen. Als je een Windows 10-apparaat met een touchscreen gebruikt, kun je het Action Center ook openen door met je vinger snel van de rechterrand van het scherm naar het midden te vegen.

 2. Selecteer Focushulp door fietsen Uit, Aan: Alleen prioriteit, en Aan: alleen alarmen.

  Focushulp

 3. U kunt deze Focus Assist-stappen herhalen om uw stille uren op elk moment en zo vaak als u wilt te wijzigen.

De instellingen van Focus Assist wijzigen

 1. Open Windows 10 Actiecentrum door op het pictogram rechtsonder te klikken of door vanaf de rechterkant van het scherm op een aanraakapparaat naar binnen te vegen.

  Pictogram actiecentrum Action

 2. Klik met de rechtermuisknop Focushulp in de Actiecentrum.

  Focus Assist in Action Center

  Als u een apparaat met touchscreen gebruikt, kunt u dit ook lang met uw vinger indrukken.

 3. Klik op de link voor Ga naar Instellingen dat verschijnt.

  Ga naar de link Instellingen

 4. De app Instellingen wordt nu geopend en brengt u automatisch naar de opties voor Focus Assist.

  Windows 10 Quiet Hours Focus Assist-instellingen.

  De top drie opties voor Uit, Alleen prioriteit, en Alleen alarmen zijn dezelfde opties die u doorloopt door op de Focus Assist-knop in Action Center te klikken. U kunt ervoor kiezen om tussen elke modus te schakelen op dit scherm in Instellingen of via Action Center. U kunt de vier instellingen wijzigen onder Automatische regels alleen op dit scherm en worden gebruikt om uw Focus Assist-ervaring aan te passen.

Automatische regels voor Focus Assist begrijpen

Dit is wat elk van de Focus Assist Automatic-regels betekenen. Deze worden meestal gebruikt voor geavanceerdere aanpassingen van uw stille uren en kunnen alleen worden gewijzigd in de app Instellingen van Windows 10.

 • Tijdens deze tijden: Klik op deze optie om Focus Assist op een vast tijdstip in te schakelen voor elke dag van de week, elke werkdag of alleen in het weekend. U kunt bijvoorbeeld Focus Assist elke werkdag automatisch laten inschakelen tussen 9.00 en 17.00 uur. U mag ook specificeren Alleen prioriteit of Alleen alarm.
 • Wanneer ik mijn scherm dupliceer: Met deze optie kunt u kiezen wat er met uw meldingen gebeurt wanneer u de weergave van uw Windows 10-apparaat via een kabel of een draadloze verbinding naar een ander scherm projecteert. Als u dit uitschakelt, zijn uw Focus Assist-instellingen bij het projecteren hetzelfde als uw normale instellingen. Als u het echter inschakelt, kunt u het anders laten werken. U kunt deze instelling bijvoorbeeld inschakelen en zo instellen dat alleen alarmmeldingen worden weergegeven wanneer u naar een ander scherm projecteert.

Dit kan handig zijn als je een film kijkt en je niet gestoord wilt worden door app-meldingen.

 • Als ik een game speel: Net als bij de bovenstaande instelling, creëert deze een aparte voorkeur voor hoe je wilt dat Focus Assist werkt op je Windows 10-apparaat tijdens het spelen van een videogame. Schakel deze instelling uit om Focus Assist op dezelfde manier te laten werken als gewoonlijk of schakel deze in om te kiezen welke soort meldingen u, indien aanwezig, uw gamen wilt onderbreken.
 • Wanneer ik thuis ben: deze instelling gebruikt de GPS- en internetverbinding van uw Windows 10-apparaat om te detecteren waar u zich bevindt, zodat het automatisch uw Focus Assist-instellingen kan wijzigen. Dit kan handig zijn als u uw computer meeneemt naar uw werk en meldingen wilt ontvangen wanneer u op kantoor bent, maar niets wilt ontvangen wanneer u thuis bent en zin heeft om te ontspannen. Schakel deze instelling in om te kiezen welk niveau van meldingen je wel of niet thuis wilt ontvangen. Klik op Mijn thuisadres wijzigen om uw adres handmatig in te voeren als u dat nog niet heeft gedaan.

Wat betekent alleen prioriteit?

Met Alleen prioriteit ingeschakeld, worden alle meldingen verborgen, behalve die met contacten op uw prioriteitenlijst. Vanaf de hoofdpagina met instellingen voor Focus assist kunt u contacten uit de Windows 10 People-app toevoegen aan uw prioriteitenlijst door op de Pas uw prioriteitenlijst aan koppeling.

Wat betekent alleen alarmen?

Inschakelen Alarmen schakelt alleen alle meldingen uit, behalve de meldingen die worden geactiveerd wanneer een alarm afgaat. Alarmen kunnen worden gemaakt vanuit de Windows 10 Alarms & Clock-app.

Heeft Windows 10 een Niet storen-instelling?

 • Als u een Apple-apparaat zoals de iPhone gebruikt, probeert u mogelijk de optie Niet storen te vinden in Windows 10. Focus Assist is in principe hetzelfde als Niet storen, maar gebruikt gewoon een andere naam om de producten van Microsoft te onderscheiden en diensten van Apple.