Skip to content

Fotogalerij thuisbioscoopverbinding

12 de juni de 2021
GettyImages 184644951 6170aaee13bf4f2fbf8313db0f813de7

Als je in de war bent door alle connectoren die nodig zijn om je thuisbioscoopsysteem in te stellen, geeft deze handige fotogalerij uitleg over standaard thuisbioscoopaansluitingen.

Composiet video-aansluiting

Een composietvideo-aansluiting is een aansluiting waarbij zowel het kleur- als het zwart-witgedeelte van het videosignaal samen worden overgedragen. De daadwerkelijke fysieke verbinding wordt een RCA-videoverbinding genoemd en is meestal geel aan de uiteinden.

S-Video-aansluiting

Een S-video-aansluiting is een analoge video-aansluiting waarbij het kleur- en zwart-witgedeelte van het signaal afzonderlijk worden overgedragen. Het televisie- of video-opnameapparaat recombineert het signaal aan de ontvangende kant. Het resultaat is minder kleuruitloop en meer gedefinieerde randen dan bij een standaard analoge composiet video-aansluiting.

Voorbeeld van S-Video-aansluiting en kabel

S-video wordt uitgefaseerd als verbindingsoptie op de meeste tv’s en thuisbioscoopontvangers. Het is niet langer een verbindingsoptie op Blu-ray Disc-spelers.

Component Video-aansluitingen

Een component video-aansluiting is een video-aansluiting waarbij de kleur- en zwart-witelementen van het signaal via aparte kabels worden overgebracht van een bron, zoals een dvd-speler, naar een videoweergaveapparaat, zoals een tv of videoprojector . Drie RCA-kabels met rode, groene en blauwe verbindingspunten vertegenwoordigen deze verbinding.

Component videokabels en aansluiting

Ook op een tv, dvd-speler of andere apparaten kunnen deze aansluitingen, hoewel ze meestal worden aangeduid als een onderdeel, de aanvullende aanduidingen van Y,Pb,Pr of Y,Cb,Cr. Vanaf 1 januari 2011 zullen alle Blu-ray-spelers die in de toekomst worden gemaakt en verkocht, geen high-definition videosignalen (720p, 1080i of 1080p) doorgeven via componentvideo-aansluitingen. Dit wordt de Analoge Zonsondergang genoemd (niet te verwarren met de vorige DTV-overgang van analoge naar digitale tv-uitzendingen).

HDMI-connector en kabel

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. De bron moet het signaal van digitaal naar analoog converteren om het digitale videosignaal naar een tv over te brengen, wat resulteert in enig informatieverlies.

HDMI-kabel en aansluiting.

Een HDMI-aansluiting kan een digitaal videobronsignaal (zoals van een dvd-speler) digitaal verzenden, zonder conversie naar analoog. Dit resulteert in een pure overdracht van alle video-informatie van de digitale videobron naar een met HDMI of DVI (met behulp van een verbindingsadapter) uitgeruste TV. HDMI-aansluitingen kunnen zowel video- als audiosignalen overbrengen.

DVI-connector

DVI staat voor Digital Visual Interface. Een DVI-verbinding kan een digitaal videosignaal van een broncomponent (zoals van een DVI-uitgeruste dvd-speler, kabel- of satellietdecoder) rechtstreeks overbrengen naar een videoscherm met een DVI-verbinding, zonder analoge conversie. Het resultaat is een betere beeldkwaliteit van standaard- en high-definition videosignalen.

DVI-kabel en aansluiting

Sinds de introductie van HDMI voor audio/video-connectiviteit voor thuisbioscopen, is DVI grotendeels verbannen naar de pc-omgeving. Toch kunt u gevallen tegenkomen waarin oudere dvd-spelers en tv’s DVI-aansluitingen hebben in plaats van HDMI. Of misschien hebt u een oudere tv met DVI- en HDMI-verbindingsopties. In tegenstelling tot HDMI geeft DVI alleen videosignalen door. Als u DVI gebruikt om verbinding te maken met een tv, moet u een aparte audioverbinding met de tv maken. In gevallen waarin u een tv hebt met alleen een DVI-aansluiting en u HDMI-bronapparaten op die tv moet aansluiten, kunt u (in de meeste gevallen) een DVI-naar-HDMI-verbindingsadapter gebruiken.

Digitale coaxiale audioconnector

Een digitale coaxiale audioverbinding is een bekabelde verbinding die digitale audiosignalen (zoals PCM, Dolby Digital en DTS) overdraagt ​​van een bronapparaat, zoals een cd- of dvd-speler, en een AV-receiver of surround sound-voorversterker/processor. Digitale coaxiale audio-aansluitingen gebruiken RCA-achtige aansluitstekkers.

Digitale coaxiale audiokabel en aansluiting

Digitale optische audioconnector AKA TOSLINK

Een digitale optische verbinding is een glasvezelverbinding die wordt gebruikt voor het overbrengen van digitale audiosignalen (zoals PCM, Dolby Digital en DTS) van een bronapparaat, zoals een cd- of dvd-speler, en een AV-receiver of surround sound-voorversterker/processor . Deze verbinding wordt ook wel een TOSLINK-verbinding genoemd.

Digitale optische audiokabel en aansluiting

Analoge stereo audiokabels

Analoge stereokabels, ook wel RCA-kabels genoemd, brengen linker- en rechterstereosignalen van componenten, zoals een cd-speler, cassettedeck, videorecorder en andere apparaten, over naar een stereo- of surround-soundversterker of -ontvanger.

Stereo-audiokabels en -aansluitingen.

Rood is bestemd voor het rechterkanaal en wit is bestemd voor het linkerkanaal. Deze kleuren komen overeen met de kleuren van de ontvangende analoge stereoconnectoren op een versterker of ontvanger.

RF-coaxkabel: push-on-type

De RF-coaxkabelverbinding brengt televisiesignalen (audio en video) afkomstig van een antenne of kabelbox over naar een tv. Videorecorders kunnen deze aansluiting ook gebruiken voor het ontvangen en verzenden van televisiesignalen en voor het bekijken van VHS-banden. Het hieronder afgebeelde type RF-coaxiale verbinding is het push-on-type.

Opsteektype RF-coaxkabel

RF-coaxkabel: opschroefbaar type

De RF-coaxkabelverbinding brengt televisiesignalen (audio en video) afkomstig van een antenne of kabelbox over naar een tv. Videorecorders kunnen deze aansluiting ook gebruiken voor het ontvangen en verzenden van tv-signalen en voor het bekijken van VHS-banden. Het hieronder afgebeelde type RF-coaxiale aansluiting is van het schroeftype.

Opschroefbare RF-coaxkabel

VGA pc-monitoraansluiting

Veel high-definition tv’s, vooral lcd- en plasma-flatpanels, doen dubbel werk als zowel een tv als een computermonitor. Als gevolg hiervan ziet u mogelijk een VGA-monitoringangsoptie op het achterpaneel van uw tv. Hieronder ziet u een VGA-kabel en de connector zoals deze op televisie wordt weergegeven.

VGA pc-monitoraansluiting

Ethernet-verbinding (Local Area Network)

Een verbinding die steeds vaker voorkomt in home theaters is de Ethernet- of LAN-verbinding. Deze verbinding maakt de integratie van een Blu-ray Disc-speler, tv of thuisbioscoopontvanger in een thuisnetwerk mogelijk met behulp van een router (ook wel een lokaal netwerk genoemd). De router zorgt op zijn beurt voor toegang tot internet.

Ethernet-verbinding (LAN - Local Area Network)

Afhankelijk van de mogelijkheden van het aangesloten apparaat kan een Ethernet-verbinding toegang bieden tot firmware-updates, audio, video en stilstaande beelden die op een pc zijn opgeslagen, evenals online audio- en videostreaming van services zoals Netflix, Pandora en meer . In het geval van Blu-ray Disc-spelers biedt Ethernet ook toegang tot online BD-Live-inhoud die is gekoppeld aan specifieke Blu-ray-schijven. Ethernet-kabels zijn er in verschillende kleuren.

SCART-aansluiting

Ook bekend als EuroSCART, Euroconnector en, in Frankrijk, Peritel, is de SCART-verbinding een algemeen type audio-/videokabel die in heel Europa en het VK wordt gebruikt om dvd-spelers, videorecorders en andere componenten op televisies aan te sluiten.

SCART-kabel en aansluiting

De SCART-connector heeft 21 pinnen. Elke pin (of groepen van pinnen) is toegewezen om een ​​analoog video- of analoog audiosignaal door te geven. SCART-aansluitingen kunnen worden geconfigureerd om composiet-, S-video- of interlaced (Y, Cb, Cr) component- en RGB analoge videosignalen en conventionele stereo-audio door te geven. SCART-aansluitingen kunnen geen progressive scan of digitale video- of digitale audiosignalen doorgeven. Van oorsprong uit Frankrijk, met de volledige naam Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorecepteurs et Televiseurs, heeft Europa de SCART-connector universeel aangenomen als een enkele kabeloplossing voor de aansluiting van audio-/videocomponenten en televisies.

DV-verbinding, ook bekend als iLink, Firewire en IEEE1394

DV-aansluitingen worden op de volgende manieren in thuisbioscoop gebruikt:

 • Voor het aansluiten van MiniDV- en Digital8-camcorders op dvd-recorders om de digitale overdracht van audio en video van MiniDV- of Digital8-opnamen naar dvd mogelijk te maken.
 • Voor het overzetten van meerkanaals audiosignalen, zoals DVD-Audio en SACD, van een DVD-speler naar een AV-receiver. Deze optie is zeldzaam en alleen beschikbaar op een paar high-end dvd-spelers en AV-receivers die niet meer beschikbaar zijn.
 • Voor het overbrengen van HDTV-signalen van een HD-settopbox, kabel- of satellietbox naar een televisie of D-VHS-videorecorder. Deze optie wordt niet veel gebruikt. Overdracht van HDTV-signalen tussen componenten wordt gewoonlijk gedaan met HDMI-, DVI- of HD-componentvideo-aansluitingen.

DV-verbinding, ook bekend als iLink, Firewire en IEEE1394

Aansluitingen op het achterpaneel van HDTV

Hier is een blik op de aansluitingen op het achteraansluitpaneel die u op een HDTV kunt vinden.

 • Bovenaan bevinden zich van links naar rechts aansluitingen voor HDMI/DVI, waaronder een set analoge stereo audio-ingangen en een VGA-monitoringang voor gebruik met een pc.
 • Rechtsboven bevindt zich de RF-coaxkabel/antenne-aansluiting.
 • Onder de RF-aansluiting bevinden zich hoofdtelefoon- en analoge stereo audio-uitgangen.
 • Er zijn twee sets HD-componentingangen linksonder, gekoppeld aan analoge stereo-audio-ingangen.
 • Rechtsonder bevindt zich een servicepoort, plus twee sets analoge stereo-audio en composiet video-ingangen.
 • Er is ook een S-video-ingangsoptie rechts van een van de composietvideo-ingangen.

Aansluitingen op het achterpaneel van HDTV

Het hierboven getoonde HDTV-voorbeeld heeft verschillende standaard- en HD-invoeropties. Niet alle HDTV’s hebben echter al deze aansluitingen. Zo zijn S-video-aansluitingen nu schaars en kunnen sommige tv’s niet tegelijkertijd verbinding maken met de composiet- en componentvideo-ingangen. Aan de andere kant hebben steeds meer HDTV’s een USB- en een Ethernet-poort.

HDTV-kabelverbindingen

Hier is een blik op het achterste aansluitpaneel van een typische HDTV en de voorbeelden van aansluitkabels.

 • Bovenaan, van links naar rechts, bevinden zich aansluitingen voor HDMI/DVI (HDMI-connector afgebeeld), inclusief een set analoge stereo audio-ingangen (rood en wit) en een VGA-monitoringang voor gebruik met een pc.
 • Rechtsboven bevindt zich de RF-coaxkabel/antenne-aansluiting.
 • Onder de RF-aansluiting bevinden zich hoofdtelefoon- en analoge stereo audio-uitgangen (rood en wit).
 • Linksonder bevinden zich twee sets HD-componentingangen (rood, groen en blauw), gecombineerd met analoge stereo-audio-ingangen (rood en wit).
 • De rechterbenedenhoek heeft een servicepoort, twee sets analoge stereo-audio (rood en wit) en composietvideo-ingangen (geel).
 • Rechts van een van de composiet video-ingangen bevindt zich een S-video-ingang.

Foto van HDTV-kabels en -aansluitingen

Een HDTV heeft verschillende standaard- en HD-invoeropties. Niet alle aansluitingen in dit voorbeeld zijn echter op alle HDTV’s aanwezig. Verbindingen zoals S-video en component worden zeldzaam. Toch komen andere verbindingen (hier niet weergegeven), zoals USB en Ethernet, steeds vaker voor.

Typische aansluitingen op het achterpaneel van een thuisbioscoopvideoprojector

Videoprojectoren worden een betaalbare thuisbioscoopoptie voor de gemiddelde consument. Maar wat zijn al die verbindingen en wat doen ze? Hieronder ziet u een foto van de typische aansluitingen die u op een videoprojector vindt, met hieronder een uitleg. De specifieke indeling van aansluitingen kan per merk en model tot model verschillen. Mogelijk ziet u ook extra verbindingen of dubbele verbindingen die hier niet zijn afgebeeld.

 • Op dit voorbeeld van een projector begint helemaal links de AC-stroomconnector waar de meegeleverde AC-stroomkabel in wordt gestoken.
 • Aan de rechterkant zijn verschillende connectoren. Beginnend bij de bovenkant is een HDMI-ingang. De HDMI-ingang maakt de digitale overdracht van video van een dvd-speler of andere broncomponent met een HDMI-uitgang of een DVI-HDCP-uitgang mogelijk met behulp van een verbindingsadapter.
 • Rechts van de HDMI-ingang bevindt zich een VGA-PC-monitoringang. Op deze ingang kun je een pc of laptop aansluiten en de projector gebruiken om beelden weer te geven.
 • Een seriële poort voor externe bediening en andere mogelijke functies en een USB-poort bevinden zich onder de HDMI-ingang. Niet alle projectoren hebben deze ingangen.

Typische aansluitingen op het achterpaneel van een thuisbioscoopvideoprojector