Skip to content

Foto’s maken bij harde wind

20 de juni de 2021
GettyImages 1014352410 5345ba66772b465084ce012be2bf05d8

Als je een fotograaf bent, is de wind niet je vriend. Winderige omstandigheden kunnen leiden tot cameratrilling en wazige foto’s; en kan ervoor zorgen dat bladeren, haar en andere objecten te veel bewegen, waardoor het beeld wordt verpest; en kan leiden tot opwaaiend vuil of zand, waardoor de apparatuur beschadigd raakt. Er zijn manieren om de wind te negeren en ervoor te zorgen dat het je fotografiedag niet verpest. Gebruik deze tips om het maken van foto’s bij harde wind tegen te gaan.

Snelle sluitertijd

Als je onderwerp er een is dat bij wind enigszins wankelt, moet je een korte sluitertijd gebruiken, waarmee je de actie kunt stoppen. Bij een langere sluitertijd kun je door de wind een lichte onscherpte in het onderwerp opmerken. Afhankelijk van uw camera kunt u mogelijk de sluiterprioriteitmodus gebruiken, waarmee u een korte sluitertijd kunt instellen. De camera past vervolgens de andere instellingen aan.

Probeer Burst-modus

Als je een onderwerp fotografeert dat wankelt in de wind, probeer dan opnamen te maken in burst-modus (of continu-opnamemodus). Als je vijf of meer foto’s in één burst maakt, is de kans groter dat je er een of twee hebt waar het onderwerp scherp is.

Beeldstabilisatie gebruiken

Als je moeite hebt om stil te staan ​​in de wind, moet je de beeldstabilisatie-instellingen van de camera inschakelen, zodat de camera elke kleine beweging in de camera kan compenseren terwijl je hem vasthoudt en gebruikt. Probeer je daarnaast zoveel mogelijk schrap te zetten door tegen een muur of boom te leunen en de camera zo dicht mogelijk bij je lichaam te houden.

Gebruik een statief

Als je moeite hebt om je lichaam en camera stil te houden in de wind, installeer en gebruik dan een statief. Om het statief stabiel in de wind te houden, moet u ervoor zorgen dat het stevig op een vlakke ondergrond staat. Plaats het statief indien mogelijk in een gebied dat enigszins is afgeschermd van de wind.

Gebruik je cameratas

Als je een statief gebruikt tijdens het fotograferen in winderige omstandigheden, wil je misschien je cameratas – of een ander zwaar voorwerp – aan het midden van het statief (de middelste paal) hangen om het stabiel te houden. Sommige statieven hebben hiervoor zelfs een haak.

Bekijk de Swing

Wees echter voorzichtig. Als de wind bijzonder sterk is, kan het ophangen van uw cameratas aan het statief problemen veroorzaken, omdat de tas met geweld kan slingeren en tegen het statief kan botsen, waardoor u mogelijk met een gestampte camera en onscherpe foto of, erger nog, een beschadigde camera achterblijft.

Scherm de camera af

Plaats indien mogelijk uw lichaam of een muur tussen de windrichting en de camera. Hopelijk kunt u de camera dan beschermen tegen rondwaaiend stof of zand. Om extra bescherming te bieden tegen opwaaiend stof of zand, houdt u de camera in de cameratas tot net voordat u klaar bent om de opname te maken. Plaats de camera vervolgens terug in de tas zodra u klaar bent.

Gebruik de wind

Als u foto’s moet maken bij harde wind, profiteer dan van de omstandigheden door afbeeldingen te maken die niet altijd beschikbaar zijn op een rustige weersdag. Maak een foto van een vlag die door de wind recht naar buiten wordt geslagen. Kader een foto in waarop een persoon tegen de wind in loopt, worstelend met een paraplu. Maak een foto waarop objecten te zien zijn die de wind gebruiken, zoals een vlieger of een windturbine. Of misschien kun je wat dramatische foto’s maken bij een meer, met witte koppen op het water.