Skip to content

Fundamentele vaardigheden die je nodig hebt om grafisch ontwerper te zijn

3 de augustus de 2021
young male designer examining prototype and notes in workshop 750415319 5a036498aad52b00374ed3a5

Je hoeft geen beeldend kunstenaar te zijn om grafisch ontwerper te zijn. Hoewel de mogelijkheid om te tekenen, schilderen of creëren op een van de andere traditionele artistieke manieren je grafische ontwerpcarrière kan helpen, zijn dit geen vereisten. Grafisch ontwerp gaat meer over het combineren van elementen zoals tekst, foto’s, illustraties en kleur om effectieve berichten te creëren. U hoeft deze elementen niet zelf aan te maken. In veel gevallen wordt een kunstenaar ingehuurd om een ​​schilderij, illustratie of tekening voor een project te maken; deze werken worden vervolgens overgedragen aan de grafisch ontwerper om in het stuk op te nemen.

Waar artistiek talent een grafisch ontwerper kan helpen

In sommige gevallen kunt u uw eigen illustraties, tekeningen en schilderijen maken, maar dit wordt niet beschouwd als een essentieel onderdeel van de vaardigheden van een ontwerper. Deze mogelijkheden kunnen u echter onderscheiden van andere grafisch ontwerpers, waardoor u banen kunt vinden en hoger op de loonschaal kunt komen. Wat jij doen behoefte is een goed begrip van het kunstwerk dat in uw werk kan worden verwerkt. Creativiteit om het effectief samen te brengen met andere elementen is ook belangrijk. Ten slotte, maar vooral belangrijk, is uw begrip van kleur, vormen, lijnen en andere ontwerpelementen cruciaal voor het ontwikkelen van een stuk dat de boodschap van de klant overbrengt. Dit alles leidt ertoe dat ontwerpers vaak als creatieven worden beschouwd in plaats van als kunstenaars: je moet creatief zijn in je werk, maar je hoeft niet per se kunst te maken. Deze groep in de reclame-industrie omvat ook art directors, fotografen, videografen en andere professionals waarmee u mogelijk samenwerkt.

Illustratoren versus grafisch ontwerpers

De commerciële kunstenaars die wel artistieke talenten nodig hebben, zijn de illustratoren. Als grafisch ontwerper wordt u waarschijnlijk gevraagd om met hen samen te werken voor uw ontwerpen. Sommige grafische ontwerpers illustreren ook, en sommige illustratoren houden zich ook bezig met grafisch ontwerp. De twee specialiteiten zijn verwant, soms met elkaar verweven, maar niet noodzakelijk voor succes in beide soorten werk. Illustratoren hebben de taak om originele kunstwerken te maken voor gebruik in grafische ontwerpen. Vaak zijn dit grotere projecten waarvoor het budget deze extra (en meestal aanzienlijke) uitgave toelaat. Zo werken illustratoren vaak aan album- of boekomslagen en werken velen regelmatig voor tijdschriften. De New Yorker is een perfect voorbeeld van een publicatie met regelmatig illustraties van zeer getalenteerde kunstenaars. Heel vaak werken illustratoren via agenten die hen aan werk helpen. Afhankelijk van het soort projecten waaraan u werkt, kan het u als freelance grafisch ontwerper goed van pas komen om enkele illustratoren of agenten te leren kennen. Net zoals u misschien uw favoriete offsetdrukker of fotograaf heeft die u aan klanten aanbeveelt, is het kennen van een of twee illustratoren een nuttige aanvulling op uw netwerk.