Skip to content

Galliumnitride heeft saaie opladers weer cool gemaakt

25 de april de 2022
165w usb c 4 port pd gan charger wall chargers satechi 421657 1024x.jpg c5b7d9955d0849ce9b1db80f3777fcf1

Belangrijkste leerpunten

  • GaN, ook wel galliumnitride genoemd, laat opladers koeler werken.
  • Coolere gadgets kunnen veel kleiner worden gemaakt.
  • GaN maakt nieuwe soorten laders mogelijk.

Galliumnitride (GaN) opladers hebben gadgettassen en desktops overgenomen dankzij hun kleine formaat, maar klein zijn is slechts een van hun trucs. In het begin was GaN bedoeld voor kleinere opladers, maar nu wordt het interessant – bijna volledig omdat op GaN gebaseerde apparaten minder warmte produceren dan apparaten met siliconencomponenten. Eén doos kan bijvoorbeeld meerdere dorstige apparaten tegelijk leegzuigen, en we krijgen ook interessante vormen, zoals de pannenkoekenoplader van Anker die gemakkelijk mee te nemen is. Waarom is GaN zo nuttig? “GaN bestaat uit transistors die met een zeer hoge snelheid schakelen, waardoor de geleiding van elektriciteit met een zeer hoge snelheid mogelijk is”, vertelde Jonathan Tian, ​​oprichter van het telefoonbeheersoftwarebedrijf Mobitrix, via e-mail aan Lifewire. “Dit vermindert het stroomverlies [to heat]dus hij levert een hoog vermogen in vergelijking met andere opladers.”

GaN versus silicium

Galliumnitride wordt al sinds de jaren 90 gebruikt, bijvoorbeeld in leds. Onlangs heeft het een revolutie teweeggebracht in het opladen van apparaten. De reden is simpel: silicium heeft zijn maximale grootte bereikt in termen van warmte- en elektrische overdracht. Je kunt het niet verder krimpen zonder dat het te warm wordt. GaN daarentegen geleidt beter en blijft koeler. Dit zorgt voor kleinere, koeler lopende opladers en aanverwante artikelen. De beste manier om het verschil te zien, is door een siliconen telefoonoplader naast een GaN-laptoplader te plaatsen. De GaN-oplader is nauwelijks groter, en terwijl een typische telefoonoplader (zoals degene die vroeger in de iPhone-doos zat) slechts 5 watt beheert, kan de GaN-versie (bijvoorbeeld Anker’s Nano II) van 35-45 watt pompen . Als je een slanke notebook gebruikt, zoals Apple’s MacBook Air of Dell’s XPS, dan ben je misschien dol op de computer, maar haat je de omvangrijke steen die je ermee moet dragen. Dankzij de wonderen van GaN en laptops met USB-C-voeding, kunt u nu een computer voeden met iets van het formaat en van de telefoonopladers van weleer.

Dubbele poorten

Als je een oplader eenmaal hebt gekrompen, kun je gaan nadenken over andere toepassingen. Een van mijn favorieten is de krachtige multi-oplader. Ik gebruik Anker’s PowerPort Atom III Slim, een platte oplader met vier poorten met één 45 W USB-poort en drie USB A-poorten die 20 W delen. Het is perfect voor op reis, omdat het in de zak van een tas, laptoptas of je broek past, maar het is ook geweldig voor klittenband onder een bureau. 45 Watt is niet genoeg om een ​​MacBook Pro op te laden terwijl hij volledig is gekanteld, maar hij laadt hem wel op tijdens het kijken naar films, en de USB-C-poort werkt uitstekend met de nieuwe USB-C MagSafe-kabels. Of je kunt een andere richting inslaan door een hoesje ter grootte van een op siliconen gebaseerde oplader te nemen en in een aantal absurd krachtige poorten te stoppen. Het nieuwste aanbod van Satechi is een oplader van 165 W met vier USB-C-poorten. Het maximum voor één poort is 100 W, maar je kunt vier gadgets met plezier opladen en op volle snelheid gebruiken zonder te zweten. Het kost $ 120, maar dat is niet veel meer dan een merklaptoplader, en het is veel nuttiger.

Langer durend

Omdat GaN-laders koeler werken, gaan ze mogelijk ook langer mee. “GaN-opladers bieden een waslijst aan voordelen. Een daarvan is dat ze efficiënt stroom overbrengen en warmte tot een minimum beperken”, vertelde Daivat Dholakia, product-VP voor Essenvia, een bedrijf dat helpt bij het reguleren van medische apparaten, via e-mail aan Lifewire. “Dit betekent dat GaN-opladers lang blijven werken nadat niet-GaN-opladers zijn gestopt, zelfs als die een jaar of twee in het verleden zijn gemaakt. Deze langere levensduur stelt u in staat meer apparaten op te laden en een sterkere lading te krijgen.”

Een Anker Gallium Nitride-oplaadpoort.

Tot nu toe hebben GaN-producten de markt voor USB-opladers grotendeels gerevolutioneerd, maar er kan meer zijn. Apparaten die rechtstreeks op de muur worden aangesloten, kunnen ook profiteren. Deze apparaten – muziekstudiomixers, tv’s, versterkers, enz. – hebben interne voedingen, die warmte genereren bij het omzetten van 120- of 240-volt stroom naar wat ze ook nodig hebben om te werken. Die warmte kan de andere componenten voortijdig verouderen, daarom gebruiken deze vaak een externe power brick. GaN zou deze problemen kunnen oplossen door interne voedingen met minder warmte mogelijk te maken. Het is geen bijzonder opwindende doorbraak in vergelijking met miniLED-schermen of mooie nieuwe telefooncamerafuncties, maar GaN verbetert je ervaring op subtiele en belangrijke manieren – wat de moeite waard is om even te waarderen.