Skip to content

Gebruik DNS om een ​​webpagina te repareren die niet in uw browser laadt

16 de juli de 2021
GettyImages 513087873 5b82261746e0fb00503a7d8d

Er zijn veel redenen waarom een ​​webpagina mogelijk niet goed wordt geladen in uw browser. We onderzoeken de oorzaken van het niet laden van een webpagina en hoe deze problemen op te lossen.

Webbrowsers en compatibiliteitsproblemen

Soms is het probleem een ​​van de compatibiliteit, zoals wanneer de ontwikkelaars van een website propriëtaire coderingstechnieken gebruiken die niet elke browser weet te interpreteren. U kunt dit type probleem controleren door een andere browser te gebruiken om de betreffende website te bezoeken. Dat is een van de redenen waarom het een goed idee is om de webbrowsers Safari, Firefox en Chrome bij de hand te houden. Als een pagina in de ene browser wordt geladen, maar niet in een andere, weet je dat het een compatibiliteitsprobleem is.

Uw ISP kan de boosdoener zijn

Een van de meest waarschijnlijke oorzaken van het niet laden van een webpagina is een verkeerd geconfigureerd of slecht onderhouden DNS (Domain Name Server)-systeem door uw ISP (Internet Service Provider). De meeste internetgebruikers hebben het DNS-systeem toegewezen gekregen van hun ISP. Soms gebeurt dit automatisch; soms geeft een ISP je het internetadres van de DNS-server om handmatig in te voeren in de netwerkinstellingen van je Mac. In beide gevallen ligt het probleem meestal aan het einde van de verbinding van de ISP.

Hoe werkt DNS?

DNS is een systeem waarmee gebruikers gemakkelijk te onthouden namen voor websites en andere internetdiensten kunnen gebruiken, in plaats van de moeilijker te onthouden numerieke IP-adressen die aan websites zijn toegewezen. Het is bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker om www.levensdraad.com te onthouden dan 207.241.148.80, een van de IP-adressen van levensdraad.com. Als het DNS-systeem problemen heeft met het vertalen van www.levensdraad.com naar het juiste IP-adres, dan zal de website niet laden. Mogelijk ziet u een foutmelding of wordt mogelijk slechts een deel van de website weergegeven. Dat betekent niet dat je niets kunt doen. U kunt controleren of het DNS-systeem van uw ISP correct werkt. Als dit niet het geval is, of zelfs als dat zo is, kunt u uw DNS-instellingen wijzigen om een ​​robuustere server te gebruiken dan de server die uw internetprovider aanbeveelt.

Test uw DNS

Mac OS biedt verschillende manieren om te testen en te bevestigen of een operationeel DNS-systeem voor u beschikbaar is. Hier is een van die methoden:

 1. Lancering Terminal, gevestigd in /Toepassingen/Hulpprogramma’s/.

 2. Typ of kopieer en plak de volgende opdracht in het Terminal-venster. host www.levensdraad.com

 3. druk de terugkeren of binnenkomen toets nadat u de bovenstaande regel hebt ingevoerd.

Als het DNS-systeem van uw ISP werkt, zou u de volgende twee regels moeten zien die worden geretourneerd in de Terminal-toepassing: www.levensdraad.com is een alias voor dynwwwonly.levensdraad.com.​dynwwwonly.levensdraad.com has address 208.185.127.122​

Wat belangrijk is, is de tweede regel, die verifieert dat het DNS-systeem de naam van de website kon vertalen in een echt numeriek internetadres, in dit geval 208.185.127.122. (Het IP-adres dat u ziet kan verschillen, maar het zal dezelfde of vergelijkbare indeling hebben). Probeer de host-opdracht als u problemen ondervindt bij het openen van een website. Maak je geen zorgen over het aantal regels tekst dat wordt geretourneerd; het verschilt van website tot website. Wat belangrijk is, is dat u geen regel ziet met de tekst: Host uw.website.naam niet gevonden

Als je een ziet website niet gevonden resultaat, en u weet zeker dat u de naam van de website correct heeft ingevoerd en dat er echt een website met die naam is, dan kunt u er redelijk zeker van zijn dat, althans voorlopig, het DNS-systeem van uw ISP problemen heeft.

Een andere DNS gebruiken

De eenvoudigste manier om de slecht werkende DNS van een ISP op te lossen, is door een andere DNS te vervangen door de DNS. Een uitstekend DNS-systeem wordt beheerd door een bedrijf genaamd OpenDNS (nu onderdeel van Cisco), dat gratis gebruik van zijn DNS-systeem aanbiedt. OpenDNS biedt volledige instructies voor het aanbrengen van wijzigingen in de netwerkinstelling van Mac, maar als je DNS-problemen hebt, heb je mogelijk geen toegang tot de OpenDNS-website. Hier is de snelle primeur over hoe u de wijzigingen zelf kunt aanbrengen.

 1. Start Systeemvoorkeuren door te klikken op de clicking Systeem voorkeuren pictogram in het Dock, of kies de Systeem voorkeuren item uit de appel menu.

  Mac-systeemvoorkeuren.

 2. Klik op de Netwerk pictogram in het venster Systeemvoorkeuren.

 3. Selecteer de verbinding die u gebruikt voor internettoegang. Voor bijna iedereen is dit Wifi of Ingebouwd Ethernet.

  Schermafbeelding van het scherm Systeemvoorkeuren Netwerk

  Systeemvoorkeuren Netwerkscherm.
 4. Klik op de Geavanceerd knop.

 5. Selecteer het DNS-tabblad.

  Schermafbeelding van het tabblad Network_DNS

  Netwerk DNS-tabblad.
 6. Klik op de plusknop (+) onder het veld DNS-servers en voer het volgende DNS-adres in:

  208.67.222.222

 7. Herhaal de bovenstaande stappen en voer een tweede DNS-adres in, zoals hieronder weergegeven:

  208.67.220.220

 8. Klik op de OK knop.

 9. Klik op de Van toepassing zijn knop.

 10. Sluit het paneel Netwerkvoorkeuren.

OpenDNS biedt tal van opties

Je Mac heeft nu toegang tot de DNS-services van OpenDNS en de eigenzinnige website zou nu correct moeten laden. Deze methode om de OpenDNS-vermeldingen toe te voegen, behoudt uw oorspronkelijke DNS-waarden. Als u wilt, kunt u de lijst opnieuw ordenen en de nieuwe vermeldingen bovenaan de lijst plaatsen. De DNS-zoekopdracht begint met de eerste DNS-server in de lijst. Als de site niet wordt gevonden in de eerste vermelding, roept de DNS-lookup de tweede vermelding aan. Dit gaat door totdat de zoekopdracht is uitgevoerd of alle DNS-servers in de lijst zijn uitgeput. Als de nieuwe DNS-servers die u hebt toegevoegd, beter presteren dan uw originele, verplaats de nieuwe vermeldingen dan naar de bovenkant van de lijst door deze te selecteren en naar de top te slepen.