Skip to content

Gebruik een digitale camera als scanner

4 de augustus de 2021
169997721 56a248b15f9b58b7d0c8ae6a

Vroeger was een scanner, vooral een flatbedscanner met hoge resolutie, essentieel voor desktop publishing en grafisch ontwerp. Tegenwoordig is een scanner niet meer nodig, tenzij u veel fotografische afdrukken of andere gedrukte illustraties moet scannen. Als je geen scanner hebt, gebruik dan een digitale camera om fysieke afbeeldingen te scannen. Gebruik uw digitale camera om afbeeldingen vast te leggen van whiteboards en ander presentatiemateriaal tijdens vergaderingen, conferenties of lessen. Deze methode kan efficiënter zijn dan aantekeningen maken met pen en papier. Pluspunten

  • Draagbaar.
  • Handig
  • Fatsoenlijke resolutie.

nadelen

  • Beeld- en kleurkwaliteit inferieur aan scanners.
  • Verlichting en framing kunnen een uitdaging zijn.

Voordelen van het gebruik van een digitale camera als scanner

Bijna iedereen heeft wel een soort digitale camera. Zelfs smartphonecamera’s kunnen, als de resolutie hoog genoeg is, in een mum van tijd werken. Digitale camera’s zijn draagbaar en hoeven niet op een computer te worden aangesloten. Voor alle toepassingen, behalve voor de meest hoogwaardige toepassingen, is de beeldkwaliteit vaak meer dan voldoende als u de juiste fotografiemethoden gebruikt.

Nadelen van het gebruik van een digitale camera als scanner

De resolutie en kleurdiepte van de meeste digitale camera’s is niet zo goed als die van een scanner, dus scanners zijn meer geschikt voor sommige toepassingen. Om als scanner goed te werken, moet de camera een macrostand hebben voor goede close-ups. Bovendien moet u de camera nauwkeurig uitlijnen en het onderwerp scannen om veelvoorkomende beeldfouten te voorkomen. Ten slotte moet u de verlichting zorgvuldig regelen om kleurzweem en schaduwen te voorkomen.

Tips om betere scans te krijgen met een digitale camera

Volg deze suggesties om resultaten van scannerkwaliteit te krijgen:

  • Kalibreer uw digitale camera voor betrouwbare kleurafstemming.
  • Gebruik een statief of plaats de camera op een stevige ondergrond om de camera perfect stabiel te houden. Gebruik de zelfontspanner, want zelfs het indrukken van de cameraknop kan beweging en wazigheid veroorzaken.
  • Gebruik een lichtbak om de verlichting te regelen. Als dat niet mogelijk is, maak dan foto’s bij een raam of plaats een lamp aan de ene kant en plaats een stuk reflecterend papier of wit posterboard aan de andere kant om het licht gelijkmatig over het onderwerp te reflecteren.
  • Gebruik een zware, heldere acrylplaat op boeken of foto’s die niet plat liggen om een ​​minder vervormd beeld vast te leggen.
  • Leer de verschillende instellingen voor uw camera om de instellingen te vinden die het beste werken voor verschillende locaties en lichtomstandigheden die u niet gemakkelijk kunt regelen.