Skip to content

Gebruik Ragged Right of Volledige Rechtvaardiging op de juiste manier

10 de augustus de 2021
old newspaper 5727d654445d4c86b8be046e712cc67f

Als iemand volhoudt dat volledig uitgevulde tekst beter is dan links uitgelijnde tekst, zeg dan dat ze ongelijk hebben. Als iemand anders je vertelt dat links uitgelijnde tekst beter is dan uitgevulde tekst, zeg dan dat ze het bij het verkeerde eind hebben. Als ze allebei fout zijn, wat is dan goed? Uitlijning is slechts een klein stukje van de puzzel. Wat voor het ene ontwerp werkt, is misschien niet geschikt voor een andere lay-out. Zoals met alle lay-outs, hangt het af van het doel van het stuk, het publiek en zijn verwachtingen, de lettertypen, de marges en witruimte, en andere elementen op de pagina. De meest geschikte keuze is de uitlijning die werkt voor dat specifieke ontwerp.

Over volledig gerechtvaardigde tekst

  • Vaak beschouwd als formeler, minder vriendelijk dan links uitgelijnde tekst.
  • Staat meestal meer tekens per regel toe, waardoor er meer in dezelfde hoeveelheid ruimte wordt verpakt (dan dezelfde tekstset links uitgelijnd).
  • Mogelijk moet extra aandacht worden besteed aan woord- en tekenafstand en woordafbreking om te voorkomen dat er onooglijke rivieren van witruimte door de tekst lopen.
  • Misschien meer vertrouwd voor lezers in sommige soorten publicaties, zoals boeken en kranten.
  • Sommige mensen voelen zich van nature aangetrokken tot de “netheid” van tekst die links en rechts perfect op één lijn ligt.

Traditioneel gebruiken veel boeken, nieuwsbrieven en kranten volledige motivering als een middel om zoveel mogelijk informatie op de pagina te verpakken om het aantal benodigde pagina’s te verminderen. Hoewel de uitlijning uit noodzaak is gekozen, is het ons zo vertrouwd geworden dat diezelfde soorten publicaties in een links uitgelijnde tekst er vreemd en zelfs onaangenaam zouden uitzien.

Het kan zijn dat volledig gemotiveerde tekst noodzakelijk is vanwege ruimtebeperkingen of verwachtingen van het publiek. Probeer indien mogelijk echter dichte blokken tekst op te splitsen met voldoende subkoppen, marges of afbeeldingen.

Over links uitgelijnde tekst

  • Vaak beschouwd als meer informele, vriendelijkere dan gerechtvaardigde tekst.
  • De rafelige rechterrand voegt een element van witruimte toe.
  • Mogelijk moet extra aandacht worden besteed aan woordafbreking om te voorkomen dat de rechtermarge te rafelig is.
  • Over het algemeen is links uitgelijnd gezet gemakkelijker om mee te werken (dat wil zeggen, het vereist minder tijd, aandacht en aanpassingen van de ontwerper om het er goed uit te laten zien).

De vier voorbeelden (gebaseerd op daadwerkelijk gepubliceerd materiaal) in de ondersteunende illustraties voor tekstuitlijning demonstreren het gebruik van uitlijning. Welke uitlijning u ook gebruikt, vergeet niet om goed te letten op woordafbreking en woord-/tekenafstand om ervoor te zorgen dat uw tekst zo leesbaar mogelijk is. Er zullen ongetwijfeld goedbedoelende vrienden, zakenrelaties, klanten en anderen zijn die uw keuzes in twijfel zullen trekken. Wees voorbereid om uit te leggen waarom je de uitlijning hebt gekozen die je hebt gedaan en wees bereid om deze te veranderen (en de nodige aanpassingen aan te brengen om het er goed uit te laten zien) als de persoon met definitieve goedkeuring nog steeds op iets anders aandringt. Het komt erop neer dat er geen goede of foute manier is om tekst uit te lijnen. Gebruik de afstemming die het meest logisch is voor het ontwerp en die uw boodschap effectief overbrengt.