Skip to content

Gedeelde Windows-mappen vinden

4 de augustus de 2021
GettyImages 599138444 593b1a3a5f9b58d58a8ed67e

Met Microsoft Windows kunnen mappen op een netwerk worden gedeeld, zodat desktops en laptops toegang hebben tot de bestanden in deze mappen zonder fysieke toegang tot de computer waarop de mappen zijn opgeslagen. Wanneer een map met documenten of video’s wordt gedeeld, kan iedereen met toegang de bestanden en mappen openen, bewerken, opslaan en mogelijk verwijderen als de machtigingen dit toelaten. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

Gedeelde Windows-mappen zoeken

De eenvoudigste manier om een ​​lijst met gedeelde netwerkmappen te vinden, is door gebruik te maken van Verkenner (Windows 10) of Windows Explorer (Windows 8 en Windows 7).

  1. Ga naar Windows Zoeken en zoek naar “Netwerk” of open ramen Verkenner, ga naar de Mappen deelvenster en selecteer Netwerk.

  2. Selecteer de computer met de gedeelde mappen waarin u wilt bladeren. In oudere versies van Windows, open Gehele netwerk en selecteer Microsoft Windows-netwerk aandelen te zien.

  3. Alle niet-administratieve Windows-shares die op die computer zijn ingesteld, verschijnen in het linkerdeelvenster. Als er geen items worden weergegeven, wordt er niets gedeeld. Mappen die in dit venster worden getoond, zijn gekoppeld aan de gedeelde mappen.

De mapinhoud is dezelfde als op de gedeelde computer. De mappaden kunnen echter verschillen als de persoon die de gegevens heeft gedeeld een unieke sharenaam heeft gekozen. Bijvoorbeeld het pad MYPCFiles met dubbele backslashes verwijst naar de map op de MYPC-computer, maar het werkelijke mappad op die computer is C:Backup2018Files.

Gebruik de opdracht Net Share

Gebruik de opdracht net om de locatie van bestandsshares te vinden, inclusief beheerdersshares. Voer in de opdrachtprompt de opdracht net share in om de Share-naam weer te geven die kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot de share, plus de Resource, de werkelijke locatie van de share. Aandelen met een dollarteken ($) aan het einde van de naam zijn de administratieve aandelen, die niet mogen worden gewijzigd. De root van elke harde schijf, de printerdrivermap en C:Windows worden standaard gedeeld als beheerdersshares. U kunt alleen administratieve shares openen via de naam+$ syntaxis met beheerdersreferenties, zoals MYPCC$ of MYPCADMIN$.