Skip to content

Gedemilitariseerde zone in computernetwerken

2 de augustus de 2021
GettyImages 480791313 58afcbb65f9b586046edffb4

Bij computernetwerken is een gedemilitariseerde zone is een speciale lokale netwerkconfiguratie die is ontworpen om de beveiliging te verbeteren door computers aan weerszijden van een firewall te scheiden. Een DMZ kan zowel op thuis- als op zakelijke netwerken worden ingesteld, hoewel het nut ervan in huizen beperkt is.

Waar is een DMZ nuttig?

In een thuisnetwerk worden computers en andere apparaten doorgaans geconfigureerd in een lokaal netwerk dat met internet is verbonden via een breedbandrouter. De router dient als een firewall en filtert selectief verkeer van buitenaf om ervoor te zorgen dat alleen legitieme berichten worden doorgelaten. Een DMZ verdeelt zo’n netwerk in twee delen door een of meer apparaten binnen de firewall te brengen en naar buiten te verplaatsen. Deze configuratie beschermt de interne apparaten beter tegen mogelijke aanvallen van buitenaf (en vice versa). Een DMZ is handig in huizen waar op het netwerk een server draait. De server kon worden opgezet in een DMZ zodat internetgebruikers deze konden bereiken via het openbare IP-adres, en de rest van het thuisnetwerk werd beschermd tegen aanvallen in gevallen waarin de server werd gecompromitteerd. Jaren geleden, voordat cloudservices algemeen beschikbaar en populair werden, gebruikten mensen vaker web-, VoIP- of bestandsservers vanuit hun huis en DMZ’s waren logischer. Zakelijke computernetwerken kunnen daarentegen vaker DMZ’s gebruiken om hun bedrijfsweb en andere openbare servers te helpen beheren. Thuisnetwerken profiteren tegenwoordig vaker van een variant van DMZ, DMZ-hosting genaamd.

DMZ Host-ondersteuning in breedbandrouters

Informatie over netwerk-DMZ’s kan in het begin verwarrend zijn om te begrijpen, omdat de term verwijst naar twee soorten configuraties. De standaard DMZ-host De functie van thuisrouters stelt geen volledig DMZ-subnetwerk in, maar identificeert in plaats daarvan één apparaat op het bestaande lokale netwerk om buiten de firewall te functioneren, terwijl de rest van het netwerk normaal functioneert. Om DMZ-hostondersteuning op een thuisnetwerk te configureren, logt u in op de routerconsole en schakelt u de DMZ-hostoptie in die standaard is uitgeschakeld. Voer het privé-IP-adres in voor het lokale apparaat dat als host is aangewezen. Xbox- of PlayStation-gameconsoles worden vaak gekozen als DMZ-hosts om te voorkomen dat de firewall thuis het online gamen verstoort. Zorg ervoor dat de host een statisch IP-adres gebruikt (in plaats van een dynamisch toegewezen), anders kan een ander apparaat het toegewezen IP-adres overnemen en in plaats daarvan de DMZ-host worden.

Echte DMZ-ondersteuning

In tegenstelling tot DMZ-hosting, zet een echte DMZ (ook wel een commerciële DMZ genoemd) een nieuw subnetwerk op buiten de firewall waarop een of meer computers draaien. Die computers aan de buitenkant voegen een extra beschermingslaag toe voor computers achter de firewall, aangezien alle inkomende verzoeken worden onderschept en eerst door een DMZ-computer moeten gaan voordat ze de firewall bereiken. Echte DMZ’s zorgen er ook voor dat computers achter de firewall niet rechtstreeks met DMZ-apparaten kunnen communiceren, waardoor berichten in plaats daarvan via het openbare netwerk moeten komen. Multi-level DMZ’s met meerdere lagen firewall-ondersteuning kunnen worden ingesteld om grote bedrijfsnetwerken te ondersteunen.