Skip to content

Gegevenstabellen van internet analyseren met Microsoft Excel

21 de juni de 2021
the night shift requires a special kind of worker 613345556 5be1c4a6c9e77c00517ff883

Een weinig bekende functie van Excel is de mogelijkheid om webpagina’s te importeren. Als u toegang hebt tot gegevens op een website, kunt u deze eenvoudig converteren naar een Excel-spreadsheet als de pagina goed is ingesteld. Deze importmogelijkheid helpt u bij het analyseren van webgegevens met behulp van de vertrouwde formules en interfaces van Excel. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Excel voor Microsoft 365, Excel 2019, Excel 2016, Excel 2013, Excel 2010 en Excel voor Mac.

Gegevens importeren van een webpagina

Excel is een spreadsheettoepassing die is geoptimaliseerd voor het evalueren van informatie in een tweedimensionaal raster. Als u gegevens van een webpagina in Excel gaat importeren, is de beste indeling een tabel. Excel importeert elke tabel op een webpagina, alleen specifieke tabellen of zelfs alle tekst op de pagina. Als de geïmporteerde webgegevens niet gestructureerd zijn, moeten ze worden geherstructureerd voordat u ermee kunt werken.

Importeer de gegevens (Excel voor pc)

Nadat u de website hebt geïdentificeerd die de informatie bevat die u nodig heeft, kunt u de gegevens rechtstreeks in Excel importeren met behulp van de Van internet tool met slechts een paar klikken, terwijl u onderweg importopties aanpast. Zo importeert u een gegevenstabel van internet op een pc:

 1. Open Excel.

 2. Selecteer de Gegevens tabblad en kies Van internet in de groep Gegevens ophalen en transformeren. Het dialoogvenster Van web wordt geopend.

 3. Selecteer Basis, typ of plak de URL in het vak en selecteer OK. Kies desgevraagd om: Aansluiten naar de website.

  Schermafbeelding van het dialoogvenster Van web

 4. Selecteer in het vak Navigator de tabellen die u wilt importeren. Excel isoleert inhoudsblokken (tekst, tabellen en afbeeldingen) als het weet hoe deze te ontleden. Als u meer dan één gegevensitem wilt importeren, plaatst u een vinkje naast Selecteer meerdere items.

  Schermafbeelding van Excel op een pc met de mogelijkheid om Van web te importeren

 5. Nadat u een tabel hebt geselecteerd, verschijnt er een voorbeeld aan de rechterkant van het vak. Als het de gewenste tafel is, selecteert u Laden. De tabel verschijnt in een nieuw werkblad.

 6. De rechterkant van het scherm toont de Query’s en verbindingen ruit. Als u meerdere tabellen heeft geïmporteerd, selecteert u een tabel in het deelvenster Query’s en verbindingen om deze te bekijken.

Gegevens bewerken voordat u deze importeert

Als de gewenste dataset erg groot is of niet is opgemaakt volgens uw verwachtingen, wijzigt u deze in de Query-editor voordat u de gegevens van de website in Excel laadt. Selecteer in het vak Navigator Gegevens transformeren in plaats van Laden. Excel laadt de tabel in de Query-editor in plaats van het werkblad. Deze tool opent de tabel in een gespecialiseerde doos waarmee u:

 • Beheer de vraag
 • Kies of verwijder kolommen en rijen in de tabel
 • Gegevens sorteren
 • Kolommen splitsen
 • Waarden groeperen en vervangen
 • Combineer de tabel met andere gegevensbronnen
 • Pas de parameters van de tabel aan:

De Query-editor biedt geavanceerde functionaliteit die meer lijkt op een database-omgeving (zoals Microsoft Access) dan de bekende spreadsheet-tools van Excel.

Werken met geïmporteerde gegevens

Nadat uw webgegevens in Excel zijn geladen, hebt u toegang tot het lint Querytools. Deze nieuwe reeks opdrachten ondersteunt het bewerken van bronnen (via de Query-editor), het vernieuwen van de oorspronkelijke gegevensbron, het samenvoegen en toevoegen van andere query’s in de werkmap en het delen van de geschraapte gegevens met andere Excel-gebruikers.

Importeer de gegevens (Excel voor Mac)

U kunt geen gegevens van een website importeren in Excel voor Mac. U moet de website op uw computer opslaan met behulp van uw webbrowser Opslaan als functie. Nadat u de website heeft opgeslagen, importeert u de HTML-gegevens van de pagina in een Excel-spreadsheet met de volgende methode:

 1. Open Excel.

 2. Selecteer Gegevens > Van HTML.

 3. Navigeer naar de locatie van uw opgeslagen HTML-webpagina, selecteer deze en selecteer Open.

  Schermafbeelding van Excel op Mac met de functie Van HTML-import

 4. Excel importeert automatisch de hele webpagina in een nieuwe werkmap. Vanaf hier kunt u de grafiek opschonen om alleen de benodigde gegevens op te nemen.

Terwijl de Van HTML methode voor Mac is niet zo schoon of gecontroleerd als de Van internet optie voor pc, staat het nog steeds toe dat gegevens van een webpagina worden geïmporteerd in een Excel-spreadsheet.