Skip to content

Geluid produceren zonder luidsprekers

5 de augustus de 2021
GettyImages 988708066 5c93cb4446e0fb0001376eae 2a723867a616419db7848825e0690bfd

Om geluid te horen van smartphones, stereo’s, thuisbioscoopsystemen en tv’s, hebt u luidsprekers nodig. Zelfs koptelefoons, oortelefoons en oordopjes zijn slechts kleine luidsprekers. Luidsprekers genereren geluid door lucht door een kegel, hoorn, lint of metalen scherm te verplaatsen. Alternatieve technologieën werken echter ook en zijn mogelijk zelfs beter afgestemd op specifieke gebruikssituaties.

Gebruik een muur, raam of andere vaste oppervlakken

Solid Drive, ontworpen door MSE, is een technologie die geluid produceert zonder zichtbare luidsprekers. De kern van Solid Drive is een spreekspoel/magneet die is ingekapseld in een korte, afgedichte aluminium cilinder. Wanneer het ene uiteinde van de cilinder is bevestigd aan de luidsprekeraansluitingen van een versterker of ontvanger, en het andere uiteinde gelijk met gipsplaat, glas, hout, keramiek, laminaat of andere compatibele oppervlakken wordt geplaatst, ontstaat er een luisterbaar geluid. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met een bescheiden luidsprekersysteem, in staat tot ongeveer 50 watt aan ingangsvermogen te verwerken, met een low-end respons van ongeveer 80 Hz, maar met een laag high-end drop-off punt van ongeveer 10 kHz.

Andere voorbeelden van apparaten die qua concept vergelijkbaar zijn met de Solid Drive van MSE, maar die meer geschikt zijn voor draagbaar gebruik (zoals met smartphones en laptop-pc’s), zijn de vSound Box. En als je avontuurlijk bent, kun je zelfs je eigen maken. Bekijk voor meer informatie de video How To Make A “Vibration Speaker” op YouTube.

Een tv-scherm gebruiken

De tv’s van tegenwoordig worden zo dun dat het moeilijker wordt om het luidsprekersysteem erin te persen. Als mogelijke oplossing kondigden LG Display en Sony in 2017 aan dat ze een technologie hadden ontwikkeld vergelijkbaar met het Solid Drive-concept waarmee een OLED-tv-scherm geluid kan produceren. Voor marketingdoeleinden gebruikt LG Display de term: Kristalgeluid terwijl Sony de term gebruikt: Akoestisch oppervlak. Deze technologie maakt gebruik van een dunne exciter die in een OLED-tv-paneelstructuur is geplaatst en is aangesloten op de audioversterker van de tv. De exciter laat het tv-scherm trillen om geluid te creëren.

Foto van LG Display Crystal Sound – Sony Acoustic Surface Exciter

Als je deze tech hands-on ervaart, voel je de trillingen als je het scherm aanraakt. U kunt het scherm echter niet zien trillen. De schermtrillingen hebben geen invloed op de beeldkwaliteit. Omdat de exciters horizontaal achter het scherm en verticaal in het midden van het scherm zijn geplaatst, worden geluiden nauwkeuriger in een stereogeluidsbeeld geplaatst. Hoewel beide exciters hetzelfde OLED-paneel laten trillen, is de constructie van het paneel/exciter zodanig dat de linker- en rechterkanalen voldoende geïsoleerd zijn om een ​​echte stereogeluidservaring te produceren als de geluidsmix afzonderlijke signalen voor het linker- en rechterkanaal bevat. De perceptie van het stereogeluidsveld hangt ook af van de schermgrootte, waarbij grotere schermen zorgen voor meer afstand tussen de linker- en rechterkanaalexciters. De exciters produceren midden- en hoge frequenties, maar ze doen het niet goed met lagere frequenties die nodig zijn voor een vol geluid. Om deze kloof te compenseren, wordt een extra-maar-compacte traditionele slim-profile luidspreker aan de onderkant van de tv gemonteerd (om het scherm niet dikker te maken) voor lagere frequenties. Ook trillen lagere frequenties het scherm agressiever, wat op zijn beurt schermtrillingen zichtbaar kan maken, wat de beeldkwaliteit zou beïnvloeden. Aan de andere kant is de algehele benadering van Crystal Sound/Acoustic Surface ongetwijfeld een audio-oplossing voor steeds dunnere OLED-tv’s, afgezien van het aansluiten van de tv op een meer capabele soundbar of thuisbioscoopontvanger en luidsprekers. De LG Display/Sony Crystal Sound/Acoustic Surface TV-audio-oplossing is vanaf dit moment alleen beschikbaar op OLED-tv’s. Aangezien lcd-tv’s een extra laag LED-rand of achtergrondverlichting vereisen, wat meer structurele complexiteit toevoegt, zou de implementatie van Crystal Sound/Acoustic Surface-technologie moeilijker zijn. De Acoustic Surface audio-oplossing is beschikbaar op Sony OLED-tv’s. LG zal naar verwachting op een gegeven moment OLED-tv’s van het merk Crystal Sound produceren.

LG Display Crystal Sound – Sony Acoustic Surface Demo