Skip to content

Geschiedenis van Sonic the Hedgehog door Sega Genesis

7 de augustus de 2021
Sonic the Hedgehog Coverart 4 5b958f8ac9e77c0082ee596c

Toen de Sega Genesis in 1989 werd gelanceerd, had hij een moeilijke start. Hoewel de Genesis misschien de eerste echte 16-bits console was, versloeg zijn directe concurrent, het 8-bit Nintendo Entertainment System, het in de consoleoorlogen dankzij Nintendo’s megahit Super Mario Bros. 3. Toen het nieuws eenmaal kwam dat Nintendo met hun eigen 16-bits systeem zou komen, was het tijd voor Sega om drastische maatregelen te nemen, wat leidde tot de geboorte van een van de meest populaire videogamekarakters aller tijden…

De basis van het spel

  • Titel: Sonic de egel
  • Platform: Sega Genesis
  • Uitgever: SEGA
  • Ontwikkelaar: Sonic Team
  • Releasedatum: juni 1991

Een trieste pre-sonische Sega

Tegen 1990 waren de zaken minder dan geweldig voor de tweede poging van de arcade-gigant Sega op de markt voor thuisvideogames. Natuurlijk was de Sega Genesis de nummer één console in Brazilië, maar in Japan nam het een achterbank in plaats van de Turbografx-16, en in Noord-Amerika werd de industrie nog steeds gedomineerd door de NES. Hoewel de lancering van de Genesis de console-oorlogen was begonnen, boekte het lang niet genoeg vooruitgang om de industrie te domineren. Toen kondigde Nintendo plannen aan voor hun eigen 16-bits console, de Super Nintendo, met een Noord-Amerikaanse releasedatum van 23 augustus 1991. Hoewel Sega een voorsprong had in deze 4e generatie videogames, moesten ze enkele drastische veranderingen doorvoeren als ze zouden concurreren met de Nintendo-krachtpatser.

Sega verandert het spelplan

De eerste stap die Sega zette was om de CEO van hun Noord-Amerikaanse divisie te vervangen door Tom Kalinske, het voormalige hoofd van Mattel. Tot dan toe lag de marketingfocus van Sega op games met een beroemdheidsthema, aangezien Nintendo veel van de grote arcade-poorten had vastgelegd in exclusieve deals. Kalinske probeerde deze richting te veranderen door zich te concentreren op merkbekendheid en om dit te doen hadden ze niet alleen een populaire videogame nodig, maar ook een vlaggenschippersonage dat zo populair was dat het constant met de naam Sega zou worden geassocieerd. Sega wendde zich tot hun interne 5-koppige ontwikkelingsteam Sega AM8 om een ​​grote hitvideogame te maken die zou geven Mario een run voor zijn geld. Makkelijke taak… nee?

Een egel… Echt waar?

AM8 begon allerlei ideeën te pitchen, van grappige dieren tot gekke oude mannen. Eindelijk bleef een concept hangen. Een schets van een egel door teamlid Naoto Ōshima, die eerder had ontworpen Fantasie Ster en Fantasie Ster 2, onderscheidde zich van de menigte. Oorspronkelijk aangeduid als Mr. Needlemouse. De gameplay zelf is ontworpen als een side-scrolling platformgame met een innovatieve twist. Hoewel een egel niet het snelste dier op aarde was, zou de egel van AM8 het snelste videogamepersonage ooit zijn, met de gameplay die is ontworpen om hem in beweging te houden. Om de naam beter te laten passen bij het karakter en het concept van snelheid, werd hij omgedoopt tot “Sonic” – een bijvoeglijk naamwoord om het bereiken van de snelheid van het geluid te beschrijven. Sonic de egel was geboren. Wetende dat ze een hit zouden krijgen, werd Sonic in de hele Sega-kantoren berucht lang voordat de game ooit werd uitgebracht, waarbij het AM8-ontwikkelteam liefkozend bekend werd als Sonic Team, een bijnaam die ze vandaag de dag nog steeds gebruiken. Naast Naoto Ōshima bestond Sonic Team uit programmeur Yuji Naka, gamedirecteur Hirokazu Yasuhara, ontwerpers Jinya Itoh en Rieko Kodama.

Wat Sonic zo speciaal maakt

Hoewel de industrie veel zijwaarts scrollende platformgames had gezien, modelleerden de meeste zichzelf naar de kernstructuur van Super Mario Bros., met tempo springen, ladderklimmen, kloof springen en vijandelijk hoofd bopping, maar Sonic breidde het concept uit en nam het genre in een geheel nieuwe richting. De niveaus in Sonic zijn ontworpen met snelheid in het achterhoofd. Ze waren niet zo gemakkelijk dat spelers non-stop van begin tot eind door konden rennen, maar met een balans van zowel snelle als tempobewegingen om de dingen intens en uitdagend te houden. Omdat Sonic hoge snelheden kon halen, waren verschillende platforms gebogen zodat hij tegen muren kon rennen, door loop-d-loops kon rennen en in sommige gevallen een veer kon afstoten en omhoog of terug kon vliegen in de richting waar hij vandaan kwam . Hoewel veel van de niveaus de speler langs één enkel pad bewogen, waren er verschillende ontworpen voor Sonic om te voltooien in een willekeurig aantal combinaties. Van op de grond blijven, of door verticaal verhoogde platforms de lucht in rennen, tot ondergrondse grotten. Met zoveel variaties voelden geen twee herhalingen van deze niveaus ooit hetzelfde.

De dag dat Sonic Sega redde

Sonic kwam uit op 23 juni 1991 en was meteen een hit. De game was zo populair dat het de eerste ‘killer-app’ van de Genesis-console werd. met gamers die het systeem kopen alleen voor de kans om te spelen Sonic. Tom Kalinske maakte van de gelegenheid gebruik om het huidige in-pack-spel dat bij de Genesis werd geleverd uit te schakelen, Veranderd Beest, en vervangen door Sonic de egel, waardoor de verkoop van het systeem nog verder wordt gestimuleerd. Het was niet alleen de innovatieve gameplay van Sonic die hem populair maakte, maar zijn edgy, maar toch vriendelijke persoonlijkheid was een verfrissende verandering voor veel jonge gamers, waardoor hij een held werd met wie ze zich beter konden identificeren. De verkoop van Genesis schoot naar de top zo snel als Sonic’s voeten ze konden dragen, en in de daaropvolgende jaren haalden ze 60% van de videogamemarkt in.

De sonische erfenis

Sonic The Hedgehog bleef de bestverkochte Sega Genesis-game gedurende de levensduur van de console. Om aan de vraag van het publiek te voldoen, bracht Sega ook een 8-bits versie uit voor het Sega Master System en bracht Sonic Team snel in productie voor een vervolg. Het monumentale succes van Sonic mondde uit in een grote franchise die niet alleen de Sega Genesis overleefde, maar alle Sega-consoles. Hoewel Sega uiteindelijk de consoleoorlog verloor en de consolehardware-business verliet na hun laatste systeem, de Sega Dreamcast, vonden ze een nieuw leven als externe ontwikkelaars en maakten ze games voor dezelfde bedrijven waarmee ze ooit concurreerden, Nintendo, Xbox en PlayStation . Vandaag de dag met een bibliotheek van meer dan 75 titels, met games op bijna elk gameplatform, plus speelgoed, tekenfilms, stripboeken en een live-action fanfilm in ontwikkeling door Blue Core Studios. Sonic speelde zelfs samen met zijn voormalige zakelijke rivaal Mario in een reeks videogames met een Olympisch thema.