Skip to content

Geweldige alternatieven voor WhatsApp, volgens experts

21 de juni de 2021
GettyImages 686932273 063f1394910a46e7afbe21f29c5d1ebd

Belangrijkste leerpunten

  • Een nieuw WhatsApp-privacybeleid laat gebruikers op zoek gaan naar alternatieven.
  • Het beleid heeft geleid tot bezorgdheid dat WhatsApp toestaat berichten te delen met moederbedrijf Facebook.
  • Een expert raadde de app Signal aan vanwege de privacyfuncties.

Het nieuwe privacybeleid van WhatsApp zorgt ervoor dat veel mensen het gebruik van de berichten-app heroverwegen en experts hebben suggesties voor alternatieven. Het nieuwe privacybeleid baart sommigen zorgen dat het WhatsApp toestaat berichten te delen met het moederbedrijf, Facebook. WhatsApp zei onlangs dat gebruikers die op 15 mei niet akkoord gaan met het beleid, geen berichten meer kunnen verzenden of lezen vanuit de app. Gelukkig zijn er veel andere veilige berichten-apps beschikbaar als je niet akkoord gaat met de voorwaarden van WhatsApp. “Het beste alternatief is om over te schakelen naar een messenger zoals Signal, die geen gebruikersgegevens verzamelt en deelt met Facebook of andere externe adverteerders, terwijl het ook sterke end-to-end-codering voor berichten biedt”, zegt Ray Walsh, gegevensprivacy. expert bij privacywebsite ProPrivacy, zei in een e-mailinterview. “Als bedrijven als WhatsApp/Facebook een langdurige erfenis willen achterlaten, moeten ze een beroep doen op de klanten van morgen.”

De tijd is bijna om

Als je niet akkoord gaat met het privacybeleid van WhatsApp, kun je nog steeds oproepen en meldingen ontvangen, maar dit is naar verluidt slechts voor een korte periode mogelijk. WhatsApp beweert dat berichten tussen individuen end-to-end versleuteld zijn, zodat alleen hun ontvangers hun inhoud kunnen zien. Volgens het nieuwe beleid kunnen berichten die naar bedrijven worden verzonden, echter worden opgeslagen op de servers van Facebook en worden gebruikt voor advertentiedoeleinden.

Pankaj Srivastava, CEO en oprichter van management- en marketingadviesbureau PracticalSpeak, zei in een e-mailinterview dat Facebook dankzij het nieuwe beleid digitale persona’s kan creëren die bedrijven tegen een prijs kunnen targeten. “Wat WhatsApp nu ook beweert, het is zijn bedoeling, het is hun vermogen om dit nieuwe stukje gegevens te koppelen aan een toch al behoorlijk dossier van Facebook-gebruikers dat Facebook samenstelt, wat de echte bedreiging voor de privacy is”, zei hij. De profielen die met de nieuwe privacyregels zijn gemaakt, zullen “meer gebruikers kwetsbaar maken voor alle soorten gegevensmakelaars, inbreuk op de privacy en algoritmen die onze keuzes dicteren”, zei Srivastava.

Earth Ceramics-account zoals het wordt weergegeven op WhatsApp op een Android-telefoon

Niet iedereen is het er echter over eens dat gebruikers significante gevolgen zullen ondervinden van het nieuwe beleid. Aimee O’Driscoll, een beveiligingsonderzoeker bij technologiewebsite Comparitech, zei in een e-mailinterview dat de gemiddelde gebruiker zich waarschijnlijk niet veel zorgen hoeft te maken. “Het nieuwe beleid zou meer nadelig kunnen zijn voor bedrijven dan voor individuen, omdat het klanten zou kunnen ontmoedigen om via de app te communiceren, waardoor bedrijfseigenaren worden gedwongen alternatieve manieren te vinden om verbinding te maken”, zei ze.

Alternatieven in overvloed

Voor gebruikers die een alternatief voor WhatsApp willen, raadde O’Driscoll Signal Private Messenger aan vanwege de privacyfuncties. “WhatsApp gebruikt Signal’s protocol voor end-to-end encryptie, maar Signal heeft extra beveiligingsfuncties”, zei ze. Signaal is beperkt in termen van functies en functionaliteit in vergelijking met WhatsApp, zei Srivastava. Het heeft ook meer beperkingen op de grootte van bestanden die gebruikers kunnen delen, evenals de lengte van berichten. “Het beste alternatief is om over te stappen op een messenger zoals Signal, die geen gebruikersgegevens verzamelt en deelt met Facebook of andere externe adverteerders.”

Berichten-app Telegram is een andere betrouwbare optie, stelde O’Driscoll voor, en legde uit dat het “niet zo veilig is als Signal, omdat het standaard geen end-to-end-codering gebruikt, maar het is een gebruiksvriendelijker alternatief.” Telegram biedt ook veel meer functies dan WhatsApp. Je kunt verzonden berichten bewerken en berichten plannen, en profiteren van 200.000 leden tellende chatgroepen, vergeleken met WhatsApp’s 256 leden tellende chatlimiet. Maar het beste alternatief voor berichten hangt af van hoe u het wilt gebruiken, zei Caleb Chen, redacteur van Privacy News Online bij cyberbeveiligingsbedrijf Private Internet Access, in een e-mailinterview. “Zorg ervoor dat u het “nieuwe” privacybeleid van de vervangende app leest en zorg ervoor dat u zich er prettig bij voelt”, zei hij.

WhatsApp lijkt vastbesloten om zijn nieuwe beleid te implementeren, maar Srivastava zei dat hij hoopt dat het bedrijf zijn privacywijzigingen zal heroverwegen. “Als bedrijven als WhatsApp/Facebook een langdurige erfenis willen achterlaten, moeten ze een beroep doen op de klanten van morgen”, zei hij. “Wat betekent dat ze opnieuw moeten evalueren wat hen tot een beter bedrijf maakt, niet alleen tot een groter bedrijf.”