Skip to content

Gids voor de Mac Backup-app ‘Carbon Copy Cloner 4’

18 de juli de 2021
Filingcabinets 59d0087b519de20012005201

Carbon Copy Cloner is al lang een van onze favoriete toepassingen voor het maken van opstartbare klonen van de opstartschijven van onze Macs. Samen met Apple’s Time Machine kunnen de twee apps de sleutel zijn tot een effectieve back-upstrategie voor bijna alle Mac-gebruikers. Dus toen Bombich Software ons vertelde dat ze Carbon Copy Cloner 4 uitbrachten, waren we een beetje opgewonden. Versie 4 van CCC brengt een grote update van de app, met een nieuwe interface die intuïtief en gebruiksvriendelijk is, nieuwe mogelijkheden en verbeteringen aan functies die we al heel lang gebruiken.

Pluspunten

  • Een nieuwe gebruikersinterface met één venster is gemakkelijker te navigeren en brengt alle functies van de app binnen handbereik.
  • Met de nieuwe functie Task Chaining kunt u een aangepast back-upsysteem bouwen door verschillende taken aan elkaar te koppelen.
  • U kunt nu geplande taken bewerken.
  • E-mailmeldingen krijgen een mooie verbetering, met nieuwe aanpassingsopties.
  • Met taakgeschiedenislogboeken kunt u de back-upactiviteit bekijken.
  • Verbeterd Schijfcentrum geeft u snelle informatie over de schijven die op uw Mac zijn aangesloten.
  • Klonen kunnen een gearchiveerde afbeelding van de verborgen OS X-herstelpartitie bevatten, indien aanwezig op het bronstation.
  • Compatibel met OS X Yosemite via OS X High Sierra.

nadelen

  • Een tijdschatting van taken ontbreekt, zowel voordat een taak begint als wanneer deze wordt uitgevoerd, behalve in CCC-menubalkitems, die een percentage voltooid bevatten, hoewel nog steeds geen werkelijke tijdschatting. Het maken van redelijk nauwkeurige tijdschattingen is moeilijk in een back-up-app, maar zolang we aan het muggenziften zijn, dachten we dat we het zouden vermelden.
  • Geschiedenislogboeken worden in een apart venster weergegeven.

Nieuwe versies van back-up-apps veroorzaken hier zelden veel opwinding, maar Carbon Copy Cloner heeft zo’n lange geschiedenis met de Mac en we waren erg geïnteresseerd in wat Mike Bombich had bedacht op het gebied van nieuwe of verbeterde functies. Dus downloadden we gretig de nieuwste versie van CCC en begonnen we zijn kloonprogramma te testen. De nieuwe interface is heerlijk eenvoudig te gebruiken. U kunt een kloon maken door een bron te selecteren, een bestemming te selecteren en op de knop Kloon te drukken. Met die drie simpele acties ga je naar de races, of heb je in ieder geval een opstartbare kloon. De eenvoud verbergt nogal wat complexe acties die moeten worden ondernomen om effectieve klonen van gegevens te maken, en CCC biedt ook toegang tot deze meer geavanceerde opties, voor degenen onder u die meer controle over het proces nodig hebben of willen.

schema’s

Met Carbon Copy Cloner kunt u taken herhalen, zoals het klonen van uw opstartschijf met behulp van een schema. Schema’s kunnen zo simpel zijn als het herhalen van een taak een keer per uur, of elke week of elke maand. Je kunt ook complexere schema’s maken waarmee je Mac in slaapstand of uitgeschakeld kan worden. CCC bewaakt zelfs uw aangesloten volumes en voert een back-up uit als u een specifieke schijf aansluit. Zoals hierboven vermeld, kunnen schema’s nu worden bewerkt nadat ze zijn gemaakt, iets wat eerdere versies van CCC niet konden doen. De nieuwe bewerkbare schema’s zijn geweldig, waardoor je snel wijzigingen kunt aanbrengen als je je realiseert dat je oorspronkelijke schema een fout heeft die moet worden gecorrigeerd.

Taak koppelen en scripts uitvoeren

Taken zijn acties die u CCC laat uitvoeren; het klonen van uw opstartschijf is bijvoorbeeld een taak, het maken van een back-up van uw thuismap is een taak; je snapt het idee. Met Carbon Copy Cloner 4 kunt u taken aan elkaar koppelen. Misschien wilt u twee klonen maken, één naar een lokale schijf en één naar een schijfkopie die zich op een netwerkschijf bevindt. U kunt de optie voor het koppelen van taken gebruiken om de twee taken gemakkelijk uit te voeren. Naast het koppelen van taken, kunt u CCC ook een shellscript laten uitvoeren, voor of nadat een taak is voltooid. U kunt bijvoorbeeld een shellscript gebruiken om ervoor te zorgen dat er geen apps en bijbehorende gegevensbestanden geopend zijn voordat een taak wordt uitgevoerd, een leuke functie voor een late back-up. Of je zou een shellscript kunnen gebruiken om aan te kondigen: “De kloon is voltooid” met een van de ingebouwde stemmen van Mac.

Laatste gedachten

We houden van Carbon Copy Cloner 4; deze update heeft veel te bieden, het is klaar voor gebruik voor iedereen die upgradet van een oudere versie van het Mac-besturingssysteem naar OS X Yosemite via macOS High Sierra. Bovendien maakt de nieuwe interface veel processen die ooit een beetje moeilijk waren, gemakkelijk voor bijna iedereen om te gebruiken, zelfs als je nieuw bent in het gebruik van dit soort app. Als u verder gaat dan macOS High Sierra, is Carbon Copy 5 een betere keuze voor de nieuwere versies van macOS. Als u een Time Machine-back-upsysteem wilt uitbreiden of uw eigen back-up- en archiefsysteem wilt maken, verdient Carbon Copy Cloner een kijkje. Carbon Copy Cloner kan worden gedownload met een demo van 30 dagen.