Skip to content

Gids voor GPS-trackers voor auto’s

3 de augustus de 2021
GettyImages 517704694 59769808aad52b00118ba125

GPS-trackers (Global Positioning System) zijn draagbare apparaten waarmee wagenparkbeheerders, ouders en alle soorten voertuigeigenaren hun auto’s en vrachtwagens kunnen volgen en volgen. Realtime GPS-trackers voor auto’s zijn in staat om onmiddellijke snelheids- en locatiegegevens te leveren, terwijl goedkopere opties dit soort informatie vastleggen voor later gebruik. Met sommige GPS-voertuigtrackers is het zelfs mogelijk om realtime waarschuwingen in te stellen die afgaan wanneer een bestuurder te hard rijdt of afwijkt van een bepaald gebied.

Hoe werkt GPS-tracking?

GPS-tracking gebruikt een netwerk van satellieten om de locatie te bepalen van een apparaat dat speciaal voor dat doel is ontworpen. Het basisidee is dat een GPS-tracker een proces genaamd trilateratie gebruikt om zijn fysieke locatie te bepalen op basis van de afstand tot drie GPS-satellieten. Dit is exact dezelfde technologie die wordt gebruikt door uw draagbare of autonavigatiesysteem. Het verschil tussen een GPS-tracker en een autonavigatiesysteem is dat het navigatiesysteem u uw locatie en routebeschrijving geeft, terwijl een tracker uw rijgewoonten bijhoudt of de locatie in realtime uitzendt. Wanneer een GPS-tracker voor een auto zijn locatie kan uitzenden, gebruikt deze meestal exact dezelfde technologie als uw mobiele telefoon om te bellen of verbinding te maken met internet. Dit is de reden waarom sommige GPS-autotrackers een maandelijks abonnementsbedrag vereisen.

Waar worden autovolgapparatuur voor gebruikt?

Het belangrijkste doel van een GPS-autovolgsysteem is om u te allen tijde te laten weten waar uw voertuig zich bevindt, en er zijn veel verschillende scenario’s waarin dat nuttig kan zijn. Als uw auto bijvoorbeeld is gestolen, maar u heeft een tracker geïnstalleerd, dan kunt u de politie de exacte locatie doorgeven. GPS-trackers voor auto’s vallen ook direct in de kloof tussen scharrelouderschap en gezaghebbend ouderschap. Met de juiste tracker geïnstalleerd in de auto van uw tiener, kunt u hun locatie in realtime opvragen of een overzicht bekijken van waar ze zijn geweest, wanneer ze daar waren en zelfs of ze de snelheidslimiet hebben overschreden. Voertuigvolgapparatuur is ook enorm handig voor eigenaren van grote wagenparken of vrachtwagens. Sommigen gebruiken de technologie om op elk moment bij te houden waar hun voertuigen zich bevinden om de dagelijkse activiteiten beter te coördineren, terwijl anderen meer geïnteresseerd zijn in het bijhouden van kilometers voor boekhouding of terugbetaling. Natuurlijk is er ook de donkere kant van GPS-trackers voor auto’s. Sommigen gebruiken ze misschien zonder medeweten van de eigenaar van het voertuig om bij te houden waar het voertuig naartoe gaat en wanneer. Als u vermoedt dat dit het geval is, kunt u altijd proberen de GPS-tracker te vinden die op uw voertuig is verborgen. Als u een situatie kunt bedenken waarin u wilt weten waar uw auto is of waar deze is geweest, dan heeft u wellicht een GPS-autotracker nodig. Het enige voorbehoud is dat de meeste van deze trackers mobiele service nodig hebben om u realtime locatiegegevens te verstrekken.

Hoe gebruik je een GPS-autotracker?

Het gebruik van een GPS-tracker in uw auto is meestal vrij eenvoudig, maar het proces verschilt enigszins van apparaat tot apparaat. Het belangrijkste verschil is de stroombron, maar er is genoeg variatie dat het toch een goed idee is om eerst de handleiding te raadplegen. Sommige GPS-trackers zijn ontworpen om aan te sluiten op de boorddiagnoseconnector (OBD-II), die zich meestal onder het dashboard bij de benen van de bestuurder bevindt. Het voordeel hiervan is dat deze trackers rechtstreeks stroom krijgen van de diagnostische connector, dus ze zijn extreem gemakkelijk te gebruiken. Als je ooit een codelezer of scantool hebt gebruikt, is het gebruik van dit type tracker een fluitje van een cent. Andere autotrackers zijn ontworpen om op een sigarettenaansteker of accessoire-aansluiting aan te sluiten, wat ook beperkt waar u ze kunt installeren. Deze trackers zijn heel eenvoudig te installeren en te gebruiken, maar sommige blijven stroom van uw batterij halen als u niet aan het rijden bent. In dat geval moet je de tracker loskoppelen om te voorkomen dat je batterij leeg raakt. De meest discrete auto-GPS-trackers werken op batterijen, wat betekent dat ze vrijwel overal kunnen worden geïnstalleerd. Aangezien er geen externe stroombron is, moet dit type tracker periodiek worden verwijderd en opgeladen, anders werkt het niet meer. Zodra u een GPS-tracker in uw voertuig hebt geïnstalleerd, kunt u software op uw computer, telefoon of tablet gebruiken om de locatie in realtime te bekijken.

Zijn GPS-trackers voor auto’s legaal?

Hoewel al het hierboven beschreven gebruik in de meeste rechtsgebieden legaal is, is het belangrijk om te begrijpen dat er bepaalde omstandigheden zijn waarin het gebruik van een autovolgsysteem u in heet water kan brengen. Neem bij twijfel contact op met een advocaat voor juridisch advies hierover. De algemene vuistregel is dat als het jouw auto is, je hem kunt volgen. Dit geldt zowel voor voertuigen in particulier bezit als voor voertuigen die eigendom zijn van een bedrijf. Dus als u uw minderjarige kind in de gaten wilt houden, of uw werknemers tijdens de werkuren in de gaten wilt houden, bent u over het algemeen vrij. Als je geen auto hebt, is het meestal illegaal om er een tracker in te installeren. Er zijn uitzonderingen voor politie, op voorwaarde dat ze eerst een huiszoekingsbevel krijgen, en privédetectives die werken in opdracht van de eigenaar van een voertuig. In de meeste andere gevallen is het illegaal, en sommige rechtsgebieden hebben zelfs cyberstalking-wetten die specifiek gericht zijn op GPS-autotrackers. Hoewel GPS-trackers voor auto’s kunnen worden gebruikt om mensen te bespioneren, voldoen legale toepassingen ver onder dat doel. Als u zich zorgen maakt, moet u natuurlijk juridisch advies van een professional inwinnen. Zelfs in het geval van het volgen van een tienerbestuurder of een werknemer, zijn de belangrijkste doelen veiligheid, verantwoordelijkheid en efficiëntie, in plaats van spionage.