Skip to content

Gids voor lcd-tv’s

19 de juli de 2021
Samsung UN32N5300AFXZA 1080p LED LCD Smart TV 5b421594c9e77c0054c1f861

Lcd-flatpaneltelevisies, met hun dalende prijspunten en prestatieverbeteringen, zijn nu het dominante type televisie dat wordt verkocht. Maar hoeveel weet u echt over deze tv’s en is dit uw enige keuze? De volgende gids onthult de feiten over lcd-tv’s die u moet weten.

Wat is een lcd-tv?

Een lcd-tv is een flatscreen-tv die dezelfde lcd-technologie (liquid crystal display) gebruikt als in mobiele telefoons, camcorderzoekers en computerschermen. LCD-panelen zijn gemaakt van twee lagen glasachtig materiaal, die gepolariseerd en aan elkaar gelijmd zijn. Een van de lagen is bedekt met een speciaal polymeer dat de afzonderlijke vloeibare kristallen vasthoudt. Elektrische stroom wordt door de afzonderlijke kristallen geleid, waardoor de kristallen licht kunnen passeren of blokkeren om afbeeldingen te creëren.

LCD-kristallen produceren geen licht. Een externe lichtbron, zoals tl- of LED-lampen, is nodig om het beeld dat door het LCD-scherm wordt gemaakt, zichtbaar te maken voor de kijker. Lcd-tv’s kunnen erg dun worden gemaakt, zodat ze aan de muur kunnen worden gehangen of op een kleine standaard op een tafel, bureau, dressoir of kast kunnen worden geplaatst. Met enkele aanpassingen wordt LCD-technologie ook gebruikt in videoprojectoren. Lcd-tv-technologie is resolutie-agnostisch. Met andere woorden, lcd-tv’s kunnen verschillende resoluties weergeven, van 480p tot 8K, en in de toekomst zelfs nog hoger, afhankelijk van hoe tv-makers de consument willen bieden. Het is ook belangrijk op te merken dat lcd-tv’s de beelden progressief weergeven.

LCD en LED

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe tv, zult u veel tv’s tegenkomen die worden aangeduid als led-tv’s. De LED-aanduiding op een tv verwijst naar het achtergrondverlichtingssysteem van de lcd-tv, niet naar de chips die de beeldinhoud produceren. Led-tv’s zijn nog steeds lcd-tv’s. Deze tv’s gebruiken led-achtergrondverlichting in plaats van de fluorescerende achtergrondverlichting van de meeste andere lcd-tv’s.

Vizio Full-Array actieve LED-zone

LCD en QLED

LED is niet het enige label dat verwarrend kan zijn met betrekking tot lcd-tv’s. Een ander label dat je tegen kunt komen is QLED, dat vooral door Samsung en TCL wordt gebruikt. Vizio daarentegen gebruikt de term Quantum. Deze labels verwijzen naar tv’s die gebruikmaken van quantum dot-technologie om de kleurprestaties te verbeteren. Quantum dots zijn een toegevoegde laag van nanodeeltjes, geplaatst tussen een LED-achtergrondverlichting en de LCD-schermlaag in een lcd-tv.

Quantum Dot-structuur en hoe ze worden gemaakt

De stippen zijn geclusterd in verschillende maten, waarbij elke maat een specifiek kleurenbereik produceert wanneer ze worden geraakt door het licht van LED’s. Het resultaat zijn rijkere kleuren die kunnen worden weergegeven op een lcd-tv-scherm, vooral afbeeldingen met hogere helderheidsniveaus.

LCD en OLED

Hoewel LCD de kerntechnologie is die in de meeste tv’s wordt gebruikt, is er een type tv dat geen variant is van LCD, OLED. OLED-tv’s gebruiken een technologie die bestaat uit zelf-emitterende pixels (vergelijkbaar met de nu stopgezette plasma-tv-technologie). Het verbruikt minder energie en kan bijna flinterdun worden gemaakt.

LG OLED G7P Signature-serie 4K Ultra HD-tv

Elke pixel kan afzonderlijk worden in- en uitgeschakeld, waardoor OLED-tv’s absoluut zwart en helderdere kleuren kunnen produceren dan plasma of lcd. Het belangrijkste nadeel is echter een algemeen gebrek aan helderheid. Lcd-tv’s kunnen hogere helderheidsniveaus produceren.

LCD en plasma

Lcd- en plasma-tv’s hebben één ding gemeen. Beide zijn plat en dun en kunnen aan de muur worden bevestigd. In die dunne kasten maken deze tv’s echter gebruik van verschillende technologieën om beelden weer te geven voor tv-kijken. Hoewel plasma-tv’s niet meer leverbaar zijn, zijn er nog steeds veel in gebruik.

Samsung PN64H500 64-inch plasma-tv

Plasma-tv’s gebruiken pixels die zijn gemaakt van zelf-emitterende fosforen (achtergrondverlichting is niet vereist) om beelden te produceren. Het voordeel ten opzichte van lcd-tv’s is dat elke fosfor afzonderlijk kan worden in- en uitgeschakeld, waardoor diepere zwarttinten worden geproduceerd. Aan de andere kant kunnen plasma-tv’s geen beelden produceren die zo helder zijn als een lcd-tv. Bovendien kunnen plasma-tv’s inbranden als er te lang een statisch beeld op het scherm wordt weergegeven.

Videoframesnelheid versus schermverversingssnelheid

Bij het kopen van een lcd- of led-/lcd-tv hoor je termen als 60 Hz, 120 Hz, 240 Hz, MotionFlow, ClearScan en meer. Wat houdt dit in en is het van belang bij de aanschaf van een LCD of LED/LCD TV? Die cijfers en termen verwijzen naar hoe een lcd-tv met beweging kan omgaan. Hoewel lcd-tv’s heldere, kleurrijke beelden kunnen produceren, was een probleem dat deze tv’s vanaf het begin hadden, dat de bewegingsrespons niet zo natuurlijk is. Zonder enige verbetering kunnen snel bewegende beelden op lcd-tv’s vertraging of schokkerigheid vertonen.

Videoframesnelheid versus schermvernieuwingsfrequentie

In de loop der jaren zijn er verschillende technologieën gebruikt die de zaken in verschillende mate hebben verbeterd. Een optie is om te verhogen hoe vaak het scherm de afbeelding op het scherm ververst. Zo betekent 60 Hz dat het scherm 60 keer per seconde ververst, 120 Hz 120 keer per seconde ververst. Er worden ook andere technieken gebruikt, zoals blacklight-scanning (het tegenlicht met een hoge snelheid knipperen) en frame-interpolatie (het invoegen van zwarte of tussenliggende frames tussen elk daadwerkelijk frame). De gebruikte techniek is afhankelijk van het merk en model tv.

Voordat u een lcd-tv koopt

Voordat u een lcd-tv aanschaft, zijn er, naast de hierboven besproken kerntechnologieën, nog andere dingen waarmee u rekening moet houden, zodat een specifiek merk en model geschikt voor u is.

  • Schermgrootte en zitafstand: TV-schermformaten worden steeds groter. Als u overweegt een tv met groot scherm aan te schaffen, zorg er dan voor dat deze in uw kamer past en er goed uitziet op uw zitafstand.
  • Kijkhoek: Een zwak punt van lcd-tv’s is de relatief smalle kijkhoek. U krijgt de beste resultaten op de middelste zitpositie en goede resultaten binnen 30 tot 45 graden aan weerszijden van de middenstip. Als u echter verder naar beide kanten gaat, zult u merken dat het beeld vervaagt en van kleur verandert. OLED- en plasma-tv’s zijn minder vatbaar voor dit probleem.
  • Flatscreen of gebogen scherm: Hoewel niet zo talrijk als een paar jaar geleden, maakt Samsung nog steeds een beperkt aantal gebogen scherm-tv’s. Toch zijn er zaken om rekening mee te houden, zoals gevoeligheid voor verblinding in de kamer en kijkhoek.
  • Aansluitingen: Afhankelijk van het merk en model van de tv kunnen het type en het aantal aansluitingen verschillen. Over het algemeen kunt u zowel een oude videorecorder als de nieuwste Blu-ray Disc-speler aansluiten. Als je oudere analoge apparatuur hebt (zoals een videorecorder of dvd-speler zonder HDMI-aansluiting), zijn er een groeiend aantal tv’s (zowel LCD als OLED) die mogelijk beperkte opties hebben.
  • Smart TV: De meeste lcd-tv’s zijn uitgerust met enkele slimme functies. Hierdoor stream je content, zoals Netflix, rechtstreeks naar je tv zonder een extern apparaat, mits de tv is verbonden met internet.
  • HDR: HDR is beschikbaar op sommige lcd- en oled-tv’s. Met deze functie kunt u inhoud bekijken die speciaal is gecodeerd met verbeterde helderheidsinformatie.
  • Geluidsopties: Alle lcd-tv’s hebben ingebouwde speakers, maar de geluidskwaliteit is vaak niet goed. Als de geluidskwaliteit niet naar tevredenheid is, sluit u de tv aan op een extern geluidssysteem, zoals een soundbar of een thuisbioscoop-audiosysteem. Alle lcd-tv’s, behalve sommige met kleine schermformaten, kunnen worden aangesloten op een extern audiosysteem. De meeste hebben analoge en digitale aansluitmogelijkheden. Toch kan, afhankelijk van het merk en model, alleen de digitale aansluitmogelijkheid worden aangeboden.