Skip to content

Gids voor netwerkfuncties voor tablets

27 de juli de 2021
GettyImages 533765003 56a27e0c3df78cf77276a921

Alle tablets hebben ingebouwde netwerkconnectiviteit, maar elk apparaat heeft andere mogelijkheden en beperkingen. Zorg ervoor dat u, voordat u een tablet koopt, de vele manieren begrijpt waarop deze verbinding kan maken met internet en andere apparaten. De informatie in dit artikel is algemeen van toepassing op een breed scala aan apparaten. Controleer de specificaties van afzonderlijke producten voordat u een aankoop doet.

Alle tablets hebben wifi

Wi-Fi is de meest alomtegenwoordige vorm van draadloze netwerktechnologie. Wi-Fi is ontworpen voor lokale netwerken, dus alleen kunt u internet niet gebruiken. U moet eerst verbinding maken met een draadloos netwerk dat een breedbandverbinding of een openbare hotspot met internettoegang deelt. Openbare hotspots zijn heel gebruikelijk in coffeeshops, bibliotheken en luchthavens, dus het is over het algemeen gemakkelijk om een ​​verbinding te vinden. Er zijn meerdere Wi-Fi-standaarden, maar ze zijn allemaal redelijk compatibel met elkaar. Hier is een overzicht van de verschillende Wi-Fi-standaarden en hun kenmerken:

  • 802.11ac: Tot 1,3 Gbps, 2,4 of 5 GHz-band
  • 802.11n: Tot 450 Mbps, 2,4 of 5 GHz-band
  • 802.11a: Tot 54Mbps, 5GHz-band
  • 802.11g: Tot 54 Mbps, 2,4 GHz-band
  • 802.11b: Tot 11 Mbps, 2,4 GHz-band

Sommige tablets ondersteunen MIMO

Een andere functie die op sommige tablets te vinden is, wordt MIMO genoemd. Met deze technologie kan een tablet meerdere antennes gebruiken om een ​​grotere databandbreedte te bieden door uit te zenden via meerdere kanalen in de Wi-Fi-standaard. Naast een grotere bandbreedte kan MIMO ook de betrouwbaarheid en het bereik van een tablet op wifi-netwerken verbeteren. Het stelt gebruikers ook in staat om naar FM-radio te luisteren op een tablet.

Een paar tablets ondersteunen 3G, 4G en 5G draadloos

Elke tablet die 3G, 4G of 5G draadloos biedt, zal out-of-the-box meer kosten vanwege de extra benodigde transceivers. Zodra u over de hardware beschikt, moet u zich aanmelden voor een data-abonnement bij een provider die compatibel is met de tablet. De meeste data-abonnementen hebben een datalimiet die beperkt hoeveel data je in een bepaalde maand via die verbinding kunt downloaden. Dragers doen verschillende dingen als je eenmaal die limiet hebt bereikt. Sommigen stoppen zelfs met het downloaden van gegevens, of anderen zouden het kunnen vertragen, zodat dingen zoals het streamen van video niet werken. Bij sommige providers kun je blijven downloaden en brengen ze vervolgens overschrijdingskosten in rekening. Sommige “onbeperkte” data-abonnementen hebben nog steeds limieten die het mogelijk maken om tot een bepaalde hoeveelheid data te downloaden met volledige netwerksnelheden. Zodra dat bedrag is overschreden, worden de netwerksnelheden aanzienlijk verlaagd. Deze praktijk wordt gegevensbeperking genoemd en kan het vergelijken van gegevensplannen moeilijk maken, omdat het niet mogelijk is om te bepalen hoeveel gegevens u zou kunnen gebruiken voordat u het apparaat hebt. Het is mogelijk om de kosten van de hardware te verlagen door kortingsaanbiedingen wanneer u zich bij een vervoerder aanmeldt voor een verlengd contract.

Bluetooth en tethering

Bluetooth is het belangrijkste middel om draadloze randapparatuur zoals toetsenborden of headsets aan te sluiten op mobiele apparaten. De technologie kan ook worden gebruikt om bestanden rechtstreeks tussen apparaten over te dragen. Tethering is een methode om een ​​mobiel apparaat, zoals een laptop of tablet, te koppelen aan een mobiele telefoon om de draadloze breedbandverbinding te delen. Dit kan in theorie worden gedaan met elk apparaat dat draadloze breedband- en Bluetooth-ondersteuning biedt; sommige draadloze providers brengen echter een extra vergoeding in rekening om deze functie te ontgrendelen. Als u geïnteresseerd bent in tethering, neem dan contact op met de draadloze provider en de fabrikant van het apparaat om ervoor te zorgen dat dit mogelijk is voordat u hardware koopt.

Mobiele hotspots

Met draadloze basisstations of mobiele hotspots kunt u een draadloze router verbinden met een snel netwerk en de verbinding delen met andere apparaten met standaard Wi-Fi. Sommige tablets met 4G- en 5G-technologie kunnen worden gebruikt als hotspot voor andere Wi-Fi-apparaten. Ook voor deze toestellen is een datacontract met een vervoerder nodig.

Near Field Communications

NFC, of ​​Near Field Communication, is een netwerktechnologie op korte afstand. Het maakt de overdracht van gegevens tussen twee apparaten mogelijk zonder internet te gebruiken. Het meest voorkomende gebruik voor NFC op dit moment zijn mobiele betalingssystemen zoals Apple Pay, maar het wordt ook gebruikt voor het synchroniseren en delen van bestanden met pc’s en andere tablets.