Skip to content

Gids voor plasma-tv’s

17 de juli de 2021
Sasmung 64H5000 Plasma 800 58ea92133df78c51624ae8a3 6430fb2e881b435492c87b3f2750d755

Plasma-tv’s, zoals lcd- en oled-tv’s, zijn een soort flatpaneltelevisie. Hoewel deze tv’s van buiten op elkaar lijken, zijn er van binnen verschillen. Leer hoe plasma-tv’s werken en of deze tv’s de moeite waard zijn om te bewaren. In 2014 kondigden Panasonic, Samsung en LG het einde aan van de productie van plasma-tv’s, waardoor dit type tv feitelijk werd stopgezet. Dit artikel wordt bewaard voor historische referentie.

Hoe werkt een plasma-tv?

Plasma-tv-technologie is vergelijkbaar met de technologie die wordt gebruikt in een tl-lamp. Het weergavepaneel bestaat uit cellen, elk met twee glazen panelen die worden gescheiden door een smalle opening. Neon-xenongas wordt tijdens het fabricageproces in plasmavorm geïnjecteerd en verzegeld. Het gas wordt met bepaalde tussenpozen elektrisch geladen wanneer de plasmaset in gebruik is. Het geladen gas raakt rode, groene en blauwe fosforen, waardoor een tv-beeld ontstaat. Plasma TV-technologie is anders dan zijn directe voorganger, de traditionele kathodestraalbuis (CRT) TV. Een CRT is een grote vacuümbuis waarin een elektronenbundel die uit een enkel punt in de hals van de buis komt, snel het oppervlak van de buis aftast. De rode, groene of blauwe fosforen op het oppervlak van de buis worden dan verlicht om een ​​beeld te creëren. Met plasma-tv’s die gebruik maken van een afgesloten cel met geladen plasma voor elke pixel, is de noodzaak voor een scannende elektronenstraal geëlimineerd. Er is dus geen grote vacuümbuis nodig. Dit is de reden waarom CRT-tv’s meer de vorm hebben van dozen en plasma-tv’s dun en plat zijn.

Elke groep rode, groene en blauwe fosforen op een plasma-tv wordt een pixel (beeldelement) genoemd.

Hoe lang gaan plasma-tv’s mee?

Vroege plasma-tv’s hebben een halfwaardetijd van ongeveer 30.000 uur, wat betekent dat het beeld na 30.000 uur kijken ongeveer 50 procent van zijn helderheid verliest. Door technologische verbeteringen die in de loop der jaren zijn doorgevoerd, hebben de meeste plasmasets echter een levensduur van 60.000 uur, waarbij sommige sets zelfs 100.000 uur meegaan. Als een plasma-tv een rating van 30.000 uur heeft en acht uur per dag aan staat, zou de halfwaardetijd ongeveer negen jaar zijn. Als het vier uur per dag is, zou de halfwaardetijd ongeveer 18 jaar zijn. Verdubbel deze cijfers voor een halfwaardetijd van 60.000 uur. Als een plasma-tv een rating van 100.000 uur heeft en zes uur per dag aan staat, zou de halfwaardetijd ongeveer 40 jaar zijn. Zelfs bij 24 uur per dag is een halfwaardetijd van 100.000 uur ongeveer 10 jaar. Ter vergelijking: een CRT-tv verliest na ongeveer 20.000 uur ongeveer 30 procent van zijn helderheid. Aangezien dit proces geleidelijk verloopt, zijn de meeste kijkers zich niet bewust van dit effect. Toch moeten ze mogelijk de helderheids- en contrastregelaars periodiek aanpassen om te compenseren. Zoals bij elke tv-technologie kan de levensduur van het scherm ook worden beïnvloed door omgevingsvariabelen, zoals hitte en vochtigheid.

Lekken plasma-tv’s?

Het gas in een plasma-tv lekt niet en er kan ook niet meer gas worden ingepompt. Elk pixelelement is een volledig afgesloten structuur (een cel genoemd), die een fosfor, oplaadplaten en plasmagas bevat. Als een cel uitvalt, kan deze niet worden gerepareerd door het gas op te laden. Als een groot aantal cellen donker wordt, moet het hele paneel worden vervangen.

Kan een plasma-tv op grote hoogte werken?

De meeste plasma-tv’s zijn gekalibreerd voor een optimale werking op of nabij zeeniveau. Aangezien de pixelelementen op een plasma-tv glazen behuizingen zijn die edelgassen bevatten, veroorzaakt dunnere lucht een grotere belasting van de gassen in de behuizing. Naarmate de hoogte toeneemt, werken plasma-tv’s harder om het verschil in externe luchtdruk te compenseren. Als gevolg hiervan genereert de set meer warmte en werken de koelventilatoren (indien aanwezig) harder. Dit kan een zoemend geluid veroorzaken. Bovendien wordt de halfwaardetijd van de plasma-tv enigszins verminderd. Voor de meeste consumenten is dit geen probleem. Toch zijn er overwegingen als u in een gebied woont dat meer dan 4000 voet boven de zeespiegel ligt. Sommige plasma-tv’s zijn robuust genoeg om goed te werken op hoogtes tot 1500 meter of meer. Er zijn versies op grote hoogte van sommige plasma-tv’s die tot wel 8.000 voet kunnen worden gehouden.

Genereren plasma-tv’s warmte?

Omdat plasma-tv’s opgeladen gas gebruiken, zal de set na een tijdje in gebruik zijn warm aanvoelen. Aangezien de meeste plasma-tv’s aan de muur of op een standaard worden gemonteerd, is warmteontwikkeling meestal geen probleem bij voldoende luchtcirculatie. Plasma-tv’s verbruiken echter meer energie dan een standaard CRT- of LCD-set. Plaats een plasma-tv niet in een krappe ruimte waar hij niet genoeg ruimte heeft om de warmte die hij genereert af te voeren.

Wat is een subveldstation op een plasma-tv?

Tv’s gebruiken verversingsfrequenties en bewegingsverwerking om vloeiende beelden weer te geven. Lcd- en plasma-tv’s hebben doorgaans een verversingssnelheid van 60 Hz, maar dat is niet altijd voldoende. Om de bewegingsrespons te verbeteren, gebruiken plasma-tv’s aanvullende technologie, een zogenaamde sub-field drive.

Voorbeeld van subveldstation voor plasma-tv

Veel tv-kopers denken dat de snelheid van de subveldaandrijving vergelijkbaar is met de schermverversingsfrequenties die in lcd-tv’s worden gebruikt. De sub-field drive-snelheid op plasma-tv’s werkt echter anders.

Zijn alle plasma-tv’s HDTV’s?

Om een ​​tv te classificeren als HDTV of als HDTV-ready, moet deze minimaal 1024 x 768 pixels weergeven. Hoewel sommige plasma-tv’s voldoen aan de vereisten voor HD, geven geen plasma-tv’s een 4K-resolutie weer, behalve apparaten met een groot scherm die zijn gemaakt voor commercieel gebruik. Sommige plasma-tv’s van het vroege model geven slechts 852 x 480 weer. Deze sets worden EDTV’s (Extended of Enhanced Definition TV’s) of ED-plasma’s genoemd. ED-resoluties zijn prima voor dvd’s en standaard digitale kabel, maar niet voor HD-bronnen. Plasma-tv’s die HDTV-signalen nauwkeurig weergeven, hebben een pixelresolutie van minimaal 1280 x 720 (720p) of hoger. Sommige fabrikanten bestempelden hun 1024 x 768 plasma-tv’s als EDTV’s of ED-plasma’s, terwijl anderen ze bestempelden als plasma-HDTV’s. Dit is waar het kijken naar specificaties belangrijk is. Als u op zoek bent naar een echte HD-compatibele plasma-tv, controleer dan op een pixelresolutie van 720p of 1080p.

Plasma-tv’s en schalen

Aangezien plasma-tv’s een eindig aantal pixels hebben, moeten ingangssignalen met een hogere resolutie worden geschaald om te passen bij het aantal pixels van het betreffende plasmascherm. Een HDTV-invoerformaat van 1080p heeft een weergave van 1920 x 1080 pixels nodig voor een één-op-één-pixelweergave van het HDTV-beeld. Als een plasma-tv alleen een pixelveld van 1024 x 768 heeft, moet het originele HDTV-signaal worden geschaald om bij dat aantal pixels te passen. Dus zelfs als uw plasma-tv wordt geadverteerd als een HDTV met een scherm van 1024 x 768 pixels, worden de HDTV-signaalingangen verkleind. Als je een EDTV hebt met een resolutie van 852 x 480, moeten eventuele HDTV-signalen worden verkleind. De resolutie van het beeld dat op het scherm wordt bekeken, komt niet altijd overeen met de resolutie van het oorspronkelijke ingangssignaal.

Werkt een plasma-tv met een oude videorecorder?

Alle plasma-tv’s voor consumenten werken met elk bestaand videoapparaat met standaard AV-, componentvideo- of HDMI-uitgangen. Omdat VHS een lage resolutie heeft en een slechte kleurconsistentie heeft, ziet het er op een groot plasmascherm niet zo goed uit als op een kleinere 27-inch tv. Om het meeste uit uw plasma-tv te halen, gebruikt u een Blu-ray Disc-speler of een upscaling-dvd-speler.

Wat heb je nog meer nodig om een ​​plasma-tv te gebruiken?

Hier zijn enkele tips over waar u naast uw plasma-tv ook voor moet budgetteren om deze optimaal te benutten:

  • Een overspanningsbeveiliging.
  • Een geluidsinstallatie. Hoewel sommige plasma-tv’s een intern geluidssysteem hebben, kun je deze het beste aansluiten op een soundbar of een thuisbioscoopontvanger.
  • Aansluitkabels om uw plasma TV te verbinden met uw andere componenten.
  • Broncomponenten, zoals Blu-ray-spelers, videogameconsoles, satelliet- of kabelboxen, mediastreamers en andere.

Moet u uw plasma-tv houden?

Als uw plasma-tv nog steeds goed voor u werkt, is er geen reden om hem weg te gooien. U kunt uw kijkervaring echter verbeteren door te upgraden naar een nieuwer type televisie. Sinds plasma-tv’s zijn stopgezet, hebben tv-makers nieuwere technologieën geïntroduceerd, zoals 4K-schermen, HDR, Wide Color Gamut en Quantum Dots (soms QLED genoemd) in OLED- en lcd-tv’s. Vergelijk voordat je een nieuwe tv koopt alle beschikbare soorten en maten om te zien wat het beste voor jou werkt.