Skip to content

Gids voor tabletschermen

1 de juli de 2021
brooke lark W1B2LpQOBxA unsplash 97262604d7c9464a944693c83856661c

Tabletfabrikanten scheppen graag op over het formaat en de technische specificaties van hun beeldschermen, maar wat is een goede schermresolutie voor een tablet? Hier vindt u alles wat u moet weten over beeldschermen voordat u een nieuwe tablet koopt. De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op een reeks apparaten. Controleer de specificaties van individuele producten voordat u een aankoop doet.

Tabletschermformaten

De schermafmetingen bepalen de totale grootte van een tablet. Het geadverteerde formaat van een tablet is een diagonale maat van het scherm, dus twee 10-inch tablets kunnen iets verschillende afmetingen hebben. Sommige schermen zijn zo klein als 5-inch, terwijl sommige op tablets gebaseerde all-in-one-systemen 20-inch en grotere schermen hebben. Grotere tablets zijn minder draagbaar en bieden doorgaans een langere batterijduur en beter leesbare schermen. Kleinere tablets zijn beter draagbaar en kunnen moeilijker te gebruiken zijn bij het lezen, gamen en films kijken.

Lengte-breedte verhoudingen

De beeldverhouding van het scherm is een ander ding om te overwegen. De meeste tablets gebruiken de beeldverhouding van 16:10 die gebruikelijk was voor vroege breedbeeldcomputerschermen. Dit maakt ze handig in de liggende modus, vooral voor het bekijken van video’s. Nadeel is dat het brede scherm de tablets topzwaar kan maken bij gebruik in de portretmodus, die vaak wordt gebruikt voor het lezen van e-books. De andere gebruikte beeldverhouding is de traditionele 4:3, die het brede scherm in liggende modus opoffert voor een uitgebalanceerde tablet die gemakkelijker te gebruiken is in staande modus. Dergelijke schermen zijn niet ideaal om films te kijken, maar prima om te lezen.

Schermresoluties

Schermresolutie verwijst naar de hoeveelheid details op het scherm op een bepaald moment. Hogere resoluties zijn beter voor het bekijken van video’s, het bekijken van foto’s en het surfen op internet. De schermresolutie wordt uitgedrukt als het aantal pixels op het scherm, horizontaal en verticaal gemeten. Specifieke schermresoluties zijn geclassificeerd onder verschillende normen:

Standaard Resolutie in pixels
WVGA 800×600
WSVGA 1024×600
XGA 1024×768
WXGA 1280×800 of 1366×768
WXGA+ 1440×900
WSXGA+ 1600×900
WUXGA 1920×1080 of 1920×1200
QXGA 2048×1536
WQHD 2560×1440 of 2560×1600
UHD (4K) 3180×2160

High-definition video’s zijn beschikbaar in het 720p- of 1080p-formaat (op basis van het aantal verticale pixels). Video’s van 1080p worden op veel tablets niet volledig weergegeven. Sommige kunnen echter video naar een HDTV uitvoeren met HDMI-kabels en -adapters. Ze kunnen ook een 1080p-bron verkleinen om met een lagere resolutie te worden bekeken. Hoewel 4K- of UltraHD-video steeds populairder wordt, wordt het door de meeste tablets niet ondersteund. Tablets hebben dichte schermen nodig om dergelijke video te ondersteunen. De schermen met een hogere resolutie vereisen over het algemeen meer stroom, waardoor de totale looptijd van de tablet wordt verkort. Verder is het bijna onmogelijk om 1080p van 4K te onderscheiden op een 7-inch of een 10-inch scherm.

Pixeldichtheid (PPI)

Pixeldichtheid verwijst naar het aantal pixels per inch (PPI) op het scherm. Hoe hoger de PPI, hoe vloeiender de weergave op het scherm. Stel dat een 7-inch tablet en een 10-inch tablet dezelfde resolutie hebben. In dit geval zal het kleinere scherm een ​​hogere pixeldichtheid hebben, wat scherpere beelden betekent. Er wordt geadverteerd dat nieuwere tabletschermen tussen 200 en 300 PPI hebben. Op typische kijkafstanden wordt dit over het algemeen als zo gedetailleerd beschouwd als een gedrukt boek. Boven dit niveau kun je het verschil niet meer zien.

Kijkhoeken

Fabrikanten maken doorgaans geen reclame voor de kijkhoeken van tabletschermen. Omdat je een tablet in staande of liggende modus kunt bekijken, moet deze een bredere kijkhoek hebben dan een laptop- of desktopscherm. Sommige tabletschermen bieden echter betere kijkhoeken dan andere. Er zijn twee dingen waar u op moet letten bij het testen van de kijkhoeken van een tablet: kleurverschuiving en helderheid. Kleurverschuiving verwijst naar hoe de kleuren op het scherm veranderen wanneer de tablet vanuit een rechte kijkhoek wordt verschoven. De beste tabletschermen moeten helder genoeg blijven zonder kleurverschuiving onder de meest uiteenlopende hoeken. Sommige tabletschermen zijn niet compatibel met gepolariseerde zonnebrillen die zijn ontworpen om verblinding te verminderen.

Tabletschermcoatings en helderheid

De meeste tabletschermen worden beschermd door een coating van gehard glas, zoals Gorilla Glass. Dergelijke oppervlakken zijn sterk reflecterend, waardoor het scherm onder bepaalde lichtomstandigheden moeilijk te gebruiken is. Als een tablet een glanzend scherm en een lage helderheid heeft, kan het moeilijk zijn om deze buitenshuis in fel zonlicht te gebruiken. Helderdere schermen verminderen dit probleem. Toch hebben heldere schermen de neiging om de levensduur van de batterij te verkorten. Doordat de interface in het display is ingebouwd, zal de coating op de tablet-pc vuil worden. Alle tabletschermen moeten een coating hebben waarmee het scherm gemakkelijk kan worden schoongemaakt zonder dat er speciale reinigingsmiddelen of stoffen nodig zijn. Wees extra voorzichtig bij het reinigen van een ontspiegeld scherm.

Kleurengamma tabletscherm

Het kleurengamma verwijst naar het aantal kleuren dat een beeldscherm kan produceren. Hoe groter het kleurengamma, hoe meer kleuren het kan weergeven. Dit is alleen van belang als je een tablet gebruikt voor videobewerking of productiedoeleinden. Niet alle bedrijven vermelden het kleurengamma voor hun beeldschermen. Er zullen echter waarschijnlijk meer tablets reclame maken voor hun kleurondersteuning, aangezien deze functie belangrijker wordt voor consumenten. Meer van Lifewire

 • 1623084800 544 Gids voor tabletschermen

  De 5 beste USB-C-monitoren van 2021

 • Ontwerpers die een monitor gebruiken met MacBook Pro

  De 8 beste monitoren voor MacBook Pro’s in 2021

 • Moeder en dochter spelen met een digitale tablet in de kamer

  De 8 beste 8-inch tablets van 2021

 • Vrouw met 12 inch tablet

  De 7 beste 12-inch tablets van 2021

 • HDR versus 4K

  HDR versus 4K: wat is het verschil?

 • Softwareontwikkelingsteam dat op kantoor werkt met grote monitoren

  De 6 beste monitoren voor programmeren en coderen in 2021

 • Dell Ultrasharp 27-inch monitor in staande modus

  De 9 beste computermonitoren van 2021

 • MacBook Pro 15 met Retina Display met school vissen die in een cirkel op het scherm zwemmen

  Hoe u het juiste beeldscherm en de juiste afbeeldingen kiest voor uw volgende laptop

 • Tabletcomputers worden te koop aangeboden in een Tiger Direct-winkel op 11 april 2013 in Chicago, Illinois.

  Aandachtspunten bij het kopen van een tablet

 • Vrouw die een Kindle Fire gebruikt in de trein

  De 7 beste Kindles van 2021

 • Dell Ultrasharp U2417HJ

  De 8 beste 24-inch LCD-monitoren van 2021

 • Wacom DTHW1320M Mobile Studio Pro 13-tablet

  De 10 beste tekentabletten van 2021

 • Vrouw met behulp van tablet

  De 6 beste goedkope tablets in 2021

 • Shopper met iPad mini-doos

  Hoe groot is de iPad Mini en hoeveel weegt hij?

 • Nixplay-frame

  De 9 beste digitale fotolijsten van 2021

 • iPad Pro

  Wat is een Retina-display?

reddingsdraad

Volg ons

 • Facebook

 • Over ons
 • Reclame maken
 • Privacybeleid
 • Cookie beleid
 • carrières
 • Redactionele richtlijnen
 • Contact
 • Gebruiksvoorwaarden
 • EU-privacy
 • Privacyverklaring Californië
 • TRUSTe

Uw privacyrechten

Lifewire en onze externe partners gebruiken cookies en verwerken persoonlijke gegevens zoals unieke identificatiegegevens op basis van uw toestemming om informatie op een apparaat op te slaan en/of te openen, gepersonaliseerde advertenties weer te geven en voor inhoudsmeting, doelgroepinzicht en productontwikkeling. Klik hieronder om uw toestemmingskeuzes voor Lifewire.com te wijzigen of in te trekken, inclusief uw recht om bezwaar te maken wanneer een legitiem belang wordt gebruikt. U kunt uw instellingen op elk moment bijwerken via de link “EU-privacy” onderaan elke pagina. Deze keuzes worden wereldwijd aan onze partners gesignaleerd en hebben geen invloed op de browsegegevens. Lijst met partners (leveranciers)

Wij en onze partners verwerken gegevens om:

Scan actief apparaatkenmerken voor identificatie. Gebruik nauwkeurige geolocatiegegevens. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. Selecteer gepersonaliseerde inhoud. Maak een gepersonaliseerd inhoudsprofiel. Meet advertentieprestaties. Selecteer basisadvertenties. Maak een gepersonaliseerd advertentieprofiel. Selecteer gepersonaliseerde advertenties. Pas marktonderzoek toe om doelgroepinzichten te genereren. Inhoudsprestaties meten. Ontwikkelen en verbeteren van producten. Lijst met partners (leveranciers)