Skip to content

Gids voor thuisbioscoopontvangers en surround sound

18 de juli de 2021
onkyo tx353 hk speaker setup bbbxxx 59bc260f6f53ba001088ada1

De kern van de thuisbioscoopervaring is surround sound, en de meest effectieve manier om dit te leveren is met een thuisbioscoopontvanger. Met de overvloed aan surround sound-formaten, gevarieerde mogelijkheden van thuisbioscoopontvangers en al dat technisch jargon, vinden veel consumenten thuisbioscoop intimiderend. In werkelijkheid kan een thuisbioscoopopstelling bescheiden of complex zijn, afhankelijk van uw behoeften. We hebben belangrijke Lifewire-artikelen verzameld die je zullen wapenen met de informatie die je nodig hebt om je een weg te banen door het doolhof van surround sound en thuisbioscoopontvangers.

Surround Sound: geschiedenis en feiten van thuisbioscoopaudio

De hedendaagse surround sound-ervaring voor thuisbioscopen is het resultaat van tientallen jaren van evolutie. Sinds de begindagen van stereo is de race gaande om de ultieme luisterervaring thuis te creëren voor televisie, muziek en films.

Om context te bieden, maak je een verhelderende reis terug naar het begin van surround sound, de evolutie ervan door de jaren heen en hoe het past in het hedendaagse home-entertainmentlandschap.

Gids voor surroundgeluidsindelingen

Wat is Dolby Digital? Wat is DTS? Wat is Auro 3D-audio? Om dieper in te gaan op elk van de belangrijkste surround sound-formaten die beschikbaar zijn op home theater-receivers, biedt onze gids met surround sound-formaten gemakkelijk te begrijpen uitleg over hoe deze formaten werken en hoe u elk formaat kunt gebruiken om uw home theater-ervaring te verbeteren.

Logo's voor surroundgeluidsindeling

Home Theatre-ontvanger versus stereo-ontvanger: wat is het beste voor u?

Wat is je primaire doel? Wilt u een geweldige thuisbioscoopervaring of een speciale luisterervaring voor muziek? Voor films biedt een thuisbioscoopontvanger de meeste flexibiliteit.

Onkyo TX-8140 stereo-ontvanger versus Yamaha RX-V681 thuisbioscoopontvanger

Als u echter alleen iets nodig hebt dat als middelpunt van een luisterervaring met alleen muziek zal dienen, is een stereo-ontvanger wellicht de betere optie. Ontdek wat u moet weten over de verschillen tussen een thuisbioscoopontvanger en een stereo-ontvanger.

Voordat u een thuisbioscoopontvanger koopt

De home theater receiver, ook wel AV receiver of surround sound receiver genoemd, is het hart van een home theater systeem. De ontvanger biedt de meeste, zo niet alle, in- en uitgangen waarop u alles, inclusief uw tv, aansluit.

Yamaha RX-V483 5.1-kanaals netwerk-thuisbioscoopontvanger

Afhankelijk van het merk en model van de thuisbioscoopontvanger kan het behoorlijk ingewikkeld lijken. In werkelijkheid biedt een ontvanger echter een efficiënte manier om uw thuisbioscoopsysteem te centraliseren. Toch hebben niet alle thuisbioscoopontvangers dezelfde mogelijkheden, wat betekent dat degene die je koopt moet hebben wat je nodig hebt. Voordat u met uw koffer gaat scheiden om een ​​thuisbioscoopontvanger aan te schaffen, moet u weten waar u op moet letten.

Hoeveel versterkervermogen heb je echt nodig?

Bij het overwegen van de aanschaf van een thuisbioscoop, is een van de eerste dingen om naar te kijken het vermogen van de versterker, uitgedrukt in watt per kanaal. Het is gemakkelijk om erin te worden gezogen als de verkoper je vertelt dat een bepaalde home theater-ontvanger twee keer zoveel watt kan produceren als een andere.

Denon AVR-X4300H Home Theatre-ontvanger - Binnenaanzicht

Meer is beter toch? Niet noodzakelijk. Hoewel het uitgangsvermogen belangrijk is, is er meer aan het aantal watt per kanaal dan de verkoper of advertentie u vertelt. Ook is het uitgangsvermogen niet het enige dat u vertelt hoe goed die ontvanger is.

Wat de .1 betekent in surround sound

Een concept dat consumenten in de war brengt over een thuisbioscoop, is wat de termen 5.1, 6.1 en 7.1 betekenen met betrekking tot surround sound en specificaties van de thuisbioscoopontvanger. De termen 5, 6 en 7 verwijzen naar het aantal kanalen en luidsprekers in een thuisbioscoopopstelling.

Jamo J 112 Subwoofer

Bovendien is het gebruik van de term .1, in tegenstelling tot de specificaties van het uitgangsvermogen, geen extra stuk jargon dat u in verwarring brengt. Het geeft iets belangrijks aan voor uw thuisbioscoopopstelling dat logisch is. Het verwijst naar het subwooferkanaal.

Aansluitingen thuisbioscoopontvanger uitgelegd

Ben je in de war door alle aansluitingen die je op de achterkant van je home cinema-, AV- of surround sound-ontvanger ziet?

Onkyo TX-NR787 Home Theatre-ontvanger – Luidsprekeraansluitingen

Bekijk onze close-up afbeeldingen van de aansluitmogelijkheden die je op een home theater receiver kunt vinden. Samen met de afbeeldingen hebben we uitleg gegeven over wat elke verbinding doet. Het type, aantal en plaatsing van aansluitingen kan per merk en model verschillen. Als je eenmaal ziet hoe logisch deze zijn, voel je je meer op je gemak bij het winkelen en het instellen van een thuisbioscoopontvanger.

5.1 versus 7.1-kanaals thuisbioscoopontvangers

Wat is beter, een 5.1-kanaals of een 7.1-kanaals thuisbioscoopontvanger? Het blijkt dat beide opties voor- en nadelen hebben, afhankelijk van welke broncomponenten je gebruikt en wat je persoonlijke voorkeuren zijn.

Onkyo TX-SR343 (5.1) vs TX-SR444 (7.1) kanaalontvangers

Beide typen surround sound-opstellingen bieden een acceptabele audio-luisteromgeving, maar er zijn nog andere factoren waarmee u rekening moet houden.

Home Theatre-ontvangers en de functie voor meerdere zones

Er wordt steeds meer beroep gedaan op de thuisbioscoopontvanger, van een eenvoudige aansluiting op audio- en videobronnen, tot toegang tot satelliet- en internetradio en tot het aansluiten van mobiele apparaten.

Voorbeeld van multi-zone analoog aangedreven, voorversterker en HDMI-uitgang

Naarmate de verfijning van thuisbioscoopontvangers echter toeneemt, is een andere functie die in veel van hen wordt opgenomen, de zogenaamde multi-zone-mogelijkheid. Ontdek wat u moet weten over de functie voor meerdere zones die beschikbaar is op veel thuisbioscoopontvangers.

Home Theatre-ontvangers en routering van videosignalen

Thuisbioscoopontvangers spelen een steeds grotere rol als zowel een gecentraliseerde audio/video-verbindingshub en zowel een audio- als een videoprocessor. Is het echt zo belangrijk om videosignalen door uw thuisbioscoopontvanger te leiden?

Voorbeeld van AV-aansluiting voor thuisbioscoopontvanger

Bekijk enkele handige tips over wanneer het routeren van videosignalen via uw thuisbioscoopontvanger een goed idee kan zijn en wanneer niet.

Een thuisbioscoopontvanger aan de praat krijgen?

Je hebt je beslissing genomen, je hebt in je portemonnee gegraven, je hebt hem thuis gekregen en bent nu klaar om je thuisbioscoopontvanger uit te pakken en in te stellen. Bekijk voordat u begint enkele geweldige tips die ervoor zorgen dat het installatie- en configuratieproces voor uw thuisbioscoopontvanger soepel verloopt.

Yamaha RX-V683 7.2-kanaals netwerk-thuisbioscoopontvanger

Beste thuisbioscoopontvangers $ 1.300 en hoger

Stel dat je een grote kamer hebt, een compromisloos vermogen nodig hebt, zoveel mogelijk aansluitflexibiliteit nodig hebt en een geweldige geluidskwaliteit wilt. In dat geval is een high-end thuisbioscoopontvanger misschien iets voor jou en als je het geld hebt. Bekijk de mogelijkheden.

Yamaha AVENTAGE RX-A3070 Home Theatre-ontvanger

Top Home Theatre-ontvangers $ 400 tot $ 1.299

Hoewel sommigen misschien het geld hebben voor het neusje van de zalm, is het meeste van wat je vaak aantreft in een high-end thuisbioscoopontvanger ook te vinden in de middenklasse van de thuisbioscoopontvanger.

Marantz SR5012 Netwerk-thuisbioscoopontvanger

Je kunt solide basis vinden voor de prijs van $ 400 tot $ 600, met wat extra franje, zoals internetstreaming. Thuisbioscoopontvangers in de prijsklasse van $ 700 tot $ 1.299 bieden veel van wat je zou kunnen vinden op veel hoogwaardige thuisbioscoopontvangers, minus enkele extra voordelen, zoals een hoog uitgangsvermogen en meer aansluitingen. Dit is echter waar de meeste consumenten zullen vinden wat ze nodig hebben. Zoek uit of dat jou betekent.

Top Home Theatre-ontvangers geprijsd op $ 399 of minder

Voor degenen met een beperkt budget of degenen die de basis willen, kan een home theater-ontvanger in de prijsklasse van $ 399 of minder het ticket zijn. Meestal bieden de receivers in deze prijsklasse tot 5.1 kanalen, maar sommige geven tot 7.1 kanalen. Bluetooth is meestal inbegrepen naast fysieke connectiviteit, maar de meeste bieden geen ingebouwde internetstreaming.

De Denon AVR-S530BT 5.1-kanaals ontvanger op instapniveau

Maar zelfs thuisbioscoopontvangers in deze prijscategorie bieden functies en kwaliteit die een paar jaar geleden alleen beschikbaar zouden zijn geweest voor prijzen van $ 400 en hoger.